Magyar buli osztrák közvetítővel: közel 300 ezer euró névértékű hamis bankjegyet árultak Bécsben

2015.06.06

Az utóbbi évek legnagyobb pénzhamisítási ügyében hat embert vettek őrizetbe Bécsben szerdán, írja a rendőrség beszámolója és tájékoztatója alapján a kurier.at – közülük öten magyarok, a főszervező egy Bük melletti településről mozgatta a szálakat.


 

Roman Hahslinger sajtószóvivő egyebek mellett elmondta, egy 37 éves burgenlandi, de Bécsben élő férfi került először a hatóságok látókörébe. Az alkalmazottként dolgozó gyanúsított egy belvárosi kávéházban 150 ezer eurónyi hamis bankjegyet kínált fel féláron egy – a rendőrségi szóhasználat szerint – magánszemélynek. A vevő mintákat kért és kapott is azért, hogy leellenőrizze a pénz minőségét, ehelyett azonban jelentette az esetet a rendőrségnek.

Az ügyletet a 37 éves burgenlandi illető szerdán akarta nyélbe ütni, egy találkozó végén a vásárlót el is vitte a lakására, ahol egy kofferben 292 ezer eurónyi hamis bankjegyet tárolt.  A rendőrség végig figyelte a vásárlást, a lakásban rajtaütöttek az eladón. Nem sokkal később öt magyar – két nő és három férfi érkezett a helyszínre, a rendőrség szerint minden valószínűség szerint azért, hogy csaknem 150 ezer eurónyi vételárát átvegyék, ám szó szerint a detektívek karjaiba szaladtak – mind a hat személyt őrizetbe vették. A nyomozást az Interpol segítségével Magyarországra is kiterjesztik.

Az eddigi adatok szerint egy 43 éves, egy meg nem nevezett, Bük melletti településen lakó magyar férfi mozgatta a szálakat. Vallomást sem ő, sem pedig a társai nem tettek. A Bécsben dolgozó burgenlandi alkalmazott viszont beszélt, ő jutalékért vett részt az ügylet lebonyolításában. A rendőrség nem akart nyilatkozni a bankjegyek minőségéről és származási helyéről.

A kurier.at összeállítása szerint idén januárban Innsbruckban bukkant fel körülbelül 100 ezer eurónyi hamis bankjegy, a kétszázas és ötszázas címletek nagyon jó minőségűek voltak, ekkor három embert tartóztattak le. Februárban Alsó-Ausztriában 50 ezer eurónyi „fals” pénzzel bukott le két futár, a hamisítót és társat Hamburgban kapcsolták le.

A legtöbb hamis pénz – az összes forgalomban lévő hamisítvány 90 százaléka - Nápoly környékéről származik, itt iparszerűen állítják elő az igazihoz hasonlatos eurókat, idén februárban 53 millió névértékű bankjegyet foglaltak le az olasz hatóságok. Tavaly novemberben lecsaptak az egyik szervezetre, akkor 56 embert tartóztattak le. 

 

 

2015.06.04
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett programozó, szakács, takarító, szobalány, gépszerelő, konyhai kisegítő, pincér, eladó, festő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.06.04
Koalíciós tárgyalásokat kezd a burgenlandi tartományi kormány megalakításáról az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), és az új kormány még júniusban felállhat – írta csütörtökön a Kurier című osztrák napilap, Hans Niessl szociáldemokrata burgenlandi tartományi kormányfő előző esti bejelentésére hivatkozva.

2015.06.05
Pénteken is osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szerviztechnikus, recepciós, gyári munka, értékesítő, szobalány, konyhai kisegítő, vendéglátós kisegítő, szakács és osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség