Lecsapott az Iszlám Állam: egy osztrák férfi is eltűnt a líbiai olajmezőt ért támadás után

2015.03.09

A líbiai olajmezőt ért támadás után nyoma veszett egy osztrák férfinak is, aki a nyolc külföldi eltűnttel együtt egy nemzetközi olajcég, a Vaos (Value Added Oilfield Services) alkalmazottja volt - olvasható a Die Presse című osztrák napilap vasárnap megjelent számában.

 

A líbiai állami olajvállalat még szombaton megerősítette, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet Gáni (Ghani) olajmezőt ért támadása során több külföldi, köztük egy cseh és egy osztrák és több Fülöp-szigeteki állampolgár is eltűnt. 

A 39 éves felső-ausztriai férfi már Moammer Kadhafi líbiai vezető bukása előtt is az országban dolgozott. A kurier. at úgy tudja, hogy az eltűnt személy korábban az osztrák hadsereg altisztje volt, ENSZ-kéksisakosként szolgált a volt Jugoszlávia területén, gyermekei 10 és 12 évesek. Geyelőre ellentmondásos hírek érkeznek a régióból, semmi biztosat nem tudni az ügyről. Egyes források szerint az Iszlám Állam azon csoportja ejtette fogságba az olajmezőn dolgozókat, amely nemrégiben 12 kopt keresztényt fejezett le Líbiában.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a belügyi, külügyi és védelmi tárca képviselőiből álló válságtörzset hívott össze. A stáb munkáját vezető Michael Linhart, az osztrák külügyminisztérium főtitkára már Tunéziába küldött egy osztrák biztonságpolitikai szakértőt. Ausztria már korábban megszüntette Tripoliban működő képviseletét a Líbiában uralkodó kaotikus helyzet miatt. Emiatt Ausztria a tuniszi nagykövetségén keresztül jár el az ügyben - olvasható a napilapban.

Az osztrák külügyminisztérium közlése szerint jelenleg húsz és harminc között van a Líbiában tartózkodó osztrákok száma, akik javarészt olaj- és biztonsági cégeknél dolgoznak. Mindannyiukat tájékoztatták már az országban kialakult veszélyes helyzetről, ők azonban úgy döntöttek, hogy folytatják munkájukat.

A pénteki támadásban az IÁ terroristái tizenegy embert öltek meg, közülük hármat lefejeztek. 

A líbiai állami olajvállalat működésképtelennek nyilvánított a héten 11 olajmezőt, az összes olajmező mintegy 30 százalékát,  miután feltehetően az Iszlám Állam harcosai rajtaütöttek több olajipari létesítményen. Az olajvállalat a romló biztonsági helyzetre hivatkozva  jelezte, hogy rajta kívül álló, elháríthatatlan okok miatt nem képes szerződéses kötelezettségeinek teljesítésére. (MTI, kurier.at)

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség