Leállították a termelést az ADA ausztriai gyárában: rákkeltő anyagot tartalmazó termék érkezett a német beszállítótól

2017.10.12

Leállt a termelés kedden az ADA-bútorgyár Weiz környéki üzemében: a bútorokhoz használt habokhoz, habszivacsokhoz a német BASF cég rákkeltőnek minősített félkészterméket szállított. Az ORF azt írja, a cég egyes két külföldi gyárának (Románia illetve Magyarország - Körmend) egyes részlegei is érintettek.

Az osztrák hírügynökség szerint heteken keresztül szállította a német konszern az egészségkárosító terméket a cég gyáregységeibe.


- Amikor a múlt hét végén a beszállítótól értesültünk a hírről, leállítottuk a termelést - mondta az ORF Gerhard Vorraber, a cég elnöke és megerősítette, a Weiz melletti egység 500 dolgozójának kedd óta nem kell munkába mennie.


A két Ausztrián kívül (Magyarország és Románia) üzem bizonyos egységei is érintettek az esetben. A munka akkor folytatódik, amikor a cég megbizonyosodott, a munkavállalókat nem fenyegeti veszély és csak "tiszta" termék érkezik Németországból.


A BASF magyarázata szerint műszaki hiba miatt az augusztus 25 és szeptember 29 között gyártott termékekben a diklórbenzol koncentrációja jelentősen megnőtt. A színtelen folyadék irritálja a bőrt, a légutakat és a szemek és rákot okozhat. A bútorgyárnak leszállított 7500 tonna TDI-hab kétharmadát nem használta fel a cég, azonnal kivonták a termelésből, ezt a mennyiséget a BASF elszállítja.


Hogy a bútorokba már beépített hab az egészségügyi határértéket túllépi-e, az egyelőre nem világos, a steiermarki gyárból kész termékeket is vittek a német konszernhez vizsgálatra. Amennyiben veszélyes az egészségre, akkor az ADA meghozza szükséges lépéseket, azonban az ORF-nek nyilatkozó elnök bízik abban, hogy határon belüli számokat hoznak a mérések. Az osztrák vállalat ugyan nem hibás a történtek miatt, ám komoly kritikával illette a német beszállítóját, mondván: a BASF hamarabb is reagálhatott volna,


A leállás és az eset súlyos károkat jelent az ADA-nak, a cég egyelőre nem tudta számszerűsíteni a károkat. A karácsonyi vásárlási roham előtt kifejezetten rosszkor jött az eset, a cég túlórákkal és szombati munkával igyekszik pótolni a kiesett napokat. (ORF)


 

2017.10.12
Csütörtökön ismét osztrák oldalunkról és más állásportálokról hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett sofőr, kőműves, gyári munka, szakács, pincér, masszőr, takarító, szobalány, mosogató, villanyszerelő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

cimkék:

CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség