Lakásbérlés Ausztriában: drága ügynökségek, bérlői jogok és minden más

Lakásbérlés Ausztriában: drága ügynökségek, bérlői jogok és minden más

2012.01.24

Sikerült munkát szerezni Ausztriában? Minden összejött és most már csak egy lakás hiányzik? Az ausztriai lakásbérlet rejtelmeibe vezet be a Császármorzsa cmű blog szerzője. Provision, Kaution, unbefristet és más kifejezések valamint hasznos linkek következnek.

A bérlakásoknak többféle formája létezik Bécsben.

Kezdjük a sima Mietwohnung-al.


Ezt általában magánszemélyektől bérelhetjük. Ha szerencsénk van, akkor közvetlenül a bérbeadó adja fel a hirdetést, ebben az esetben nem kell extra költségekkel számolnunk. Ha ügynökséget bíz meg a kiadás bonyolításával, akkor képbe kerül a Provision nevű igen tetemes összeg. Ez 2-3 havi lakbér lehet és ezt az ügynökség egyaránt begyűjti a bérbeadótól és a bérlőtől is. Ezen felül a tulaj biztos, hogy fog 2-3 havi lakbérnek megfelelő kauciót (Kaution) is kérni.


A bérleti szerződés lehet határozott időre szóló (befristet) vagy lehet határozatlan idejű (unbefristet). Határozott idejű szerződés esetén a bérlő 100%-os védelmet élvez a szerződés lejáratáig amennyiben rendesen fizeti a bérleti díjat, vagyis a bérbeadó nem rakhatja ki csak úgy. A bérlő viszont köteles 3-4 hónappal előre jelezni, ha fel kívánja bontani a szerződést vagyis el akar költözni. A kauciót természetesen visszakaphatjuk, ha kiköltözéskor a tulaj mindent rendben talál.


Ha a megállapodásunk lehetővé teszi, akkor van lehetőség hosszabításra is. Előfordul, hogy ezt is ügynökségen keresztül kell intézni, ekkor az ügynökség megint fog kérni 2-3 havi díjat az ügyintézésért.

 

Hogy mi szerepel a szerződésben és még milyen lakásbérleti lehetőségek vannak  Ausztriában, azt elolvashatják a Császármorzsa című blog postjában  illetve a bejegyzés upgradelt változatában.
 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség