Kolbász a húslevesben, ponty minden mennyiségben: hagyományos karácsonyi menük Ausztriában

2014.12.24

Az ország nyugati részén a kolbász mindent visz, keleten inkább halra voksolnak - a We are Austria portál tartományonként végigvette, hogy mi kerül az ünnepi asztalra Ausztriában.

A hagyományos ünnepi vacsorákról a We are Austria portál készített összeállítást. 

 

Vorarlberg
 

Ausztria nyugati részén a kolbász mindent visz: a tartományban a borjúkolbász savanyú káposzta páros a tradionális étel Szenteste - az utóbbi kiváltható olasz majonézes salátával. Karácsony napján pedig elterjedt a fondü és a racklett.

 

Tirol
 

A tiroliak szeretik a változatosságot, írja a portál, ezért az alapnak számító kolbász rendben van, de kell mellé egy és más. Például leves virslikarikákkal, utána jöhet a véres hurka vagy inkább kolbász helyi változata. (A receptet elolvasva meglehetősen messze van a magyar verziótól, amely alapvetően rizzsel készül, az osztrákok fejhúst és finomra darált bőrkét használnak alapnak, ehhez jön a vér.) A menübe kerülhet sertéssült, hidegtál - utóbbi rengeteg finomságot tartalmaz.

 

Salzburg
 

A szűkszavú leírás nem volt elég, ezért utána kellett járnunk. Tehát: a tartományban az ünnepi leves egy nagyon erős húsleves marhalábszárból, amelyet frankfurti virslivel gazdagítanak a főtt hús és a metélt tészta mellett. További tradicionális étel a Mettenwürstel, amiről annyit sikerült kideríteni, hogy virslihez hasonló fehér kolbász, amelyet kizárólag Karácsonykor és kisebb mennyiségben Szilveszterkor készítenek. Az 1800-as években az éjféli mise után főzték meg az erős húslevesben, mostanra már a vacsoránál kínálják - a levessel együtt vagy akár külön.
 


A Mettenürstel (a fehér) a hagyományos húslevesben - csak ünnepi időszakban készül
A Mettenürstel (a fehér) a hagyományos húslevesben - csak ünnepi időszakban készül a virslihez hasonló felvágott

 

 

Felső-Ausztria

 

Rántott ponty az egyik klasszikus itt, de a sült kolbász (burgonyasalátával és savanyú káposztával) is gyakran kerül az ünnepi asztalra. Desszertnek dióval és más finomságokkal töltött sült almát kínálnak. Éjféli mise után jön a Schnittlsuppe, ami kenyérleves, főtt hússal és Mettenwürstellel gazdagítva.


A sült alma ínycsiklandó ünnepi desszert fotó: We are Austria
A sült alma ínycsiklandó ünnepi desszert fotó: We are Austria

 

Karintia


A kolbász itt is mindent visz, itt a füstölt verzió az ünnepi asztal főszereplője, savanyú káposztával és barna kenyérrel. A sütemények között felfedeztük a magyar bejgli helyi verzióját, a képen dióval, amúgy készül mákos-mazsolás verzióval is.


Karintiai Reindling: kicsit kuglóf, kicsit kalács, kicsit bejgli Fotó: We are Austria
Karintiai Reindling: kicsit kuglóf, kicsit kalács, kicsit bejgli Fotó: We are Austria

 

 

Steiermark


Általában ponty kerül az ünnepi asztalokra, de sok helyen még a hagyományosnak számító kolbász sem hiányzik.

 

Alsó-Ausztria és Bécs


Ami nyugati tartományokban a kolbász, az a fővárosban és környékén az a hal: ponty (illetve már források szerint egyre többször lazac) az ünnepi menü. A halakat a lehető legtöbb verzióban készítik el: filézett formában, levesnek, de még kocsonyának is.


Burgenland


Ausztria keleti részen igazi ínyencségek kerülnek a karácsonyi menübe: főtt hús (táfelspicc) almaszósszal, sült liba vöröskáposztával, ponty sült burgonyával és tartármártással - azaz még érződnek az osztrák hagyományok, de már a Közép-európai hatás is megjelenik.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség