Kitiltják az ingázókat: reggel és délután lezárják a határt Ágfalva és Schattendorf között március végétől

2015.03.23

Több ezer ingázó használja az Ágfalva és Schattendorf (Somfalva) közötti összekötő utat reggel és este. Az osztrákok megunták az átutazókat, és március végétől reggel és délután lezárják a határt az átmenő forgalom előtt, írja az orf.at.


Reggel és este lezárják az átmenő forgalom előtt az utat Schattendorf és Ágfalva között Fotó: orf.at

 

2011-ben az 1,8 kilométeres út azért épült meg, hogy mélyüljenek a térségben élők kapcsolatai, könnyebb legyen az átjárás az egyik faluból a másikba, írtuk korábban a kisalfold.hu nyomán. Ám időközben a Bécsújhelyre (Wiener Neustadt) tartó magyar ingázók is felfedezték, hogy erre nagyot lehet rövidíteni. Így mind többen használják, leginkább reggel öt és nyolc óra között. A nagy forgalom miatt több ingatlanban is kár keletkezett, megrepedeztek a falak a nagy forgalomtól, az iskola és óvóda környékén pedig Somfalván (Schattendorf) és Ágfalván is veszélyes szituációk alakulnak ki reggelente. 

Hosszas előkészületek után a schattendorfi önkormányzat a többi településsel egyeztetve úgy döntött, időszakosan korlátozza az átmenő forgalmat. Eszeint 2015. március 31-től reggel 5 és 8 illetve délután-este 16 és 19 óra között zárva lesz az említett útszakasz 80 méteres darabja, így a határon az említett időpontokban nem leht átkelni, olvasható az orf.at-n.  (A korlátozás nem vonatkozik a kerékpárokra és a mezőgazdasági járművekre.) A rendőrség kiemelten ellenőrzi a tilalom betartását, a megváltozott előírásokra egyébként táblák figyelmeztetnek majd.

Az ausztriai településen élő üdvözlik az intézkedést a hírportál szerint, azt remélik, hogy az ingázók kiszűrésével felére esik a forgalom. Az orf.at beszámolója alapján Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna úgy nyilatkozott, hogy nem igazán boldogok a döntéstől, annak ellenére, hogy az átmenő forgalom a magyar községet is sújtotta.

Korábbi írásunk a témában itt olvasható.

 

 

 

 

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség