Kiküldetés vagy rendelkezésre bocsátás: 700 ezer eurós büntetés a tét a magyar-osztrák jogvitában

2015.06.18

Olyan magyar-osztrák vonatkozású jogvitában fogalmazott meg figyelembe veendő szempontokat csütörtökön a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság, ahol az alapkérdés az volt, miként lehet világosan elhatárolni egymástól két, adott esetben különböző jogkövetkezménnyel járó jogi kategóriát, nevezetesen a "munkavállalók szolgáltatásnyújtás keretében történő rendelkezésre bocsátását", illetve a kiküldetést.

 

Az ügy lényege, hogy 2007-ben az Alpenrind nevű osztrák vállalkozás szerződést kötött a magyar Martin Meat céggel, amely vállalta, hogy magyar munkavállalóival hetente 25 marhafelet fog feldolgozni és értékesítésre kész húscsomagokba csomagolni az osztrák cég salzburgi vágóhídjának helyiségeiben. Az Alpenrind csoportvezetője adott útmutatást a Martin Meat csoportvezetőjének azt illetően, hogy milyen húst kell feldolgozni és hogyan. Ezt követően a Martin Meat csoportvezetője szervezte meg e munkavállalók munkáját, akiknek utasításokat adott. Az Alpenrind az elvégzett munka minőségét ellenőrizte. A Martin Meat által nyújtott szolgáltatások után járó díjazás a feldolgozott hús mennyiségének függvénye volt. E díjazás csökkent a feldolgozott hús elégtelen minősége esetén.

A Martin Meat a szerződés megkötése előtt jogi tanácsadást kért arra vonatkozólag, hogy az általa végezni kívánt tevékenység nem esik-e az unióhoz 2004-ben csatlakozott tagállamok vonatkozásában a szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlását illetően Ausztria által elrendelt átmeneti korlátozások hatálya alá. Jogi tanácsadói azt a tájékoztatást adták, hogy a kérdéses tevékenységre nem vonatkoznak az említett korlátozások.

Az osztrák hatóságok azonban 700 ezer euró összegű bírsággal sújtották az osztrák vállalkozást, mivel álláspontjuk szerint számára a magyar cég munkaerőt bocsátott rendelkezésre, amire vonatkoznak az átmeneti korlátozó rendelkezések, és ezért a magyar munkavállalóknak foglalkoztatási engedélyre lett volna szükségük. Az osztrák és a magyar cég megállapodása alapján a bírságot ez utóbbinak kellett viselnie.

A magyar vállalkozás ezután kártérítési keresetet indított a jogi tanácsadói ellen a hibásnak bizonyult jogi tanácsokból eredő kárának megtérítése iránt. Az ügyben eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság azt akarta megtudni az Európai Bíróságtól, hogy a jelen esetben munkaerőnek az átmenti rendelkezések által tiltott rendelkezésre bocsátásáról van-e szó, vagy pedig kiküldetésről, amelyre főszabály szerint nem vonatkoztak az átmeneti rendelkezések.

Az Európai Bíróság állásfoglalása szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak a feladata annak értékelése, hogy a jelen esetben munkavállalók rendelkezésre bocsátásáról vagy kiküldetésről van-e szó. Ezen értékelés során - mondta ki a luxembourgi ítélkező fórum - minden olyan tényt figyelembe kell venni, amely arra utal, hogy a munkavállalónak a fogadó tagállamba való kihelyezése azon szolgáltatásnyújtás tulajdonképpeni tárgyát képezi-e, amelyre a kérdéses szerződéses jogviszony vonatkozik.

Az Európai Bíróság szerint az adott esetben bizonyos körülmények arra utalnak, hogy nem a kihelyezés a szóban forgó szolgáltatásnyújtás tulajdonképpeni tárgya. Ilyen körülmény például, hogy a szolgáltatásnyújtó viseli a szerződésben megállapított szolgáltatás nem megfelelő teljesítésének a következményeit. Szintén ilyen körülmény, hogy a szolgáltatásnyújtó szabadon határozhatja meg, hány munkavállalónak a fogadó tagállamba való kiküldését tartja hasznosnak.

A luxembourgi ítéletből kitűnik, hogy vannak olyan körülmények is, amelyek más irányba mutathatnak. Ilyen például az, hogy a szolgáltatást megrendelő vállalkozás a szolgáltatás szerződésszerűségét ellenőrzi, illetve általános jellegű utasításokat adhat a szolgáltatásnyújtó vállalkozás munkavállalóinak. Ez utóbbi körülmények azonban - olvasható az ítéletben  - önmagukban még nem engednek arra következtetni, hogy munkaerő rendelkezésre bocsátásáról lenne szó.

Az Európai Bíróság tehát nem vállalta át a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól az összes releváns körülmény mérlegelésének a felelősségét, de egyes körülményekkel kapcsolatban olyan megállapításokat tett, amelyek alapján a jogi helyzet értelmezésekor a mérleg nyelve nem a munkavállalók rendelkezésre bocsátása, hanem inkább a kiküldetés felé látszik billenni. (MTI)

 

2015.06.16
Az osztrák határ ellenőrzésének bevezetésével kampányol a felső-ausztriai tartományi kormányfő a szeptemberben esedékes tartományi választások előtt - olvasható a Die Presse című osztrák napilap keddi számában.

2015.06.17
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más osztrák állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szobalány, pincér, szakács, burkoló, takarító, gyári állás, targoncás, recepciós, felszolgáló, konyhai kisegítő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.06.17
A kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében tartott tájékoztatón.

2015.06.18
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett értékesítő, szakács, konyhai kisegítő, segédápoló, könyvelő, műhelyvezető, gyári munka, villanyszerelő, állatorvos, szobalány és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség