Karintia: 2 méteres sárlavina öntötte el Afritz házait, vihar és jégeső Burgenlandban és Steiermarkban

2016.09.05

Csaknem két méteres magasan borította el sár és törmelék Afritz település (Karintia) Kraa nevű részén a házakat, az épületek többsége lakatlanná vált.


Afritz még fel sem lélegzett egy korábbi vihar után (augusztus 29-én szintén elöntötte a sár az utcáakat és a házakat, a képek itt érhetőek el), amikor vasárnap este újabb sár- és törmeléklavina zúdult le az esőzés után a dombokról és 40 házból 163 embert kellett kitelepíteni, szerencsére senki nem sérült meg. Az elmúlt hetek felhőszakadásai miatt a környéken teljesen átázott a talaj és a dombokról lezúduló sár, kő és törmelék körbezárta a házakat. A helyzetet a mentésben résztvevők különösen kritikusnak értékelték, egyelőre nem tudják miként szabadítják ki az épületeket a majdnem a tetőkig érő törmelékből. Kedden katonák és újabb tűzoltóegységek érkeznek a településre. Hétfőn délután az ingatlanok felébe mehettek vissza a lakók, azzal a feltétellel, hogy készen kell állniuk a menekülésére, ha újabb vihar érkezne. A tartományi kormány hathatós segítséget ígért a helyreállításhoz, írja az ORF.


A sárlavina Afritz utácin:

 
Afritz közelében a B98-as út Villach és Spittal közötti szakaszát már vasárnap délután lezárták, mert egy patak kilépett a medréből. Az L5-ös út Spittal és Lendorf közti szakasza fölcsuszamlás miatt vált járhatatlanná. 


A sárlavina erejét mutatja az a videó, amely a környékbeli Fresachban készült


 

 


Vasárnap Stájerország déli és nyugati részén hullott jelentősebb mennyiségű csapadék és jégeső. A stájerországi Voitsberg, Deutschlandsberg és Leibnitz járásokban kisebb áradások voltak, a tűzoltóknak pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet, és kidőlt fákat kellett eltakarítaniuk. A jégeső kerteket és veteményeseket rongált meg. 


Képek a steiermarki jégesőről:


 


    

Vihar és jégeső volt Burgenlandban is vasárnap este, mintegy tucatnyi tűzoltó volt bevetésen - közölték tartományi illetékesek hétfőn. Leginkább a Kismartoni járásban és Nagymartonban (Mattersburg) kellett a vizet szivattyúzni és a kidőlt fákat eltakarítani.

   
A burgenlandi rendőrség vasárnap este nyolc embert mentett ki a Fertő-tóból, és több vitorlás hajót segítettek a partra jutni. 


 

 

 

 

 

 

2016.09.07
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szakács, pincér, mérnök, szoftverfejlesztő, szobalány, konyhai kisegítő, gyári munka, targoncás, téli szezonmunkák és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.09.06
Két különös ausztriai büntetésről is beszámolt a vaol.hu: egy celldömölki autóst úgy büntettek meg, hogy a kocsija otthon, a garázsban állt, a másik esetben egy szerelőhöz lerakott járműre érkezett osztrák büntetés. Kiderült, hogy az esetnek van megoldása – nem is akármilyen.

2016.09.06
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett logisztikai munkatárs, hegesztő, bolti eladó, gyári munka pénztáros, takarító, targoncás, programozó, recepciós, szakács, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.05.28
Zivatar és jégeső zúdult péntek éjjel, szombat hajnalban több burgenlandi településre, írja az ORF. Loipersdorf, Kitzladen, Buchschachen, Grafenschachen és Oberwart környékén jég is esett, a víz utcákat, pincéket, garázsokat öntött el. A tűzoltók a reggeli órákig dolgoztak a károk felszámolásán, rengeteg helyen kellett szivattyúzniuk.

2016.08.30
Ismét jégverés pusztított Ausztriában, Steiermarkban, hétfő délután és este Graz és Leibnitz környékén dúlt leghevesebben a vihar. Leibnitz környékén több település környékén elborította a jég a földeket, komoly károk keletkeztek a mezőgazdaságban

2016.08.16
Burgenland mellett Steiermarkban és Karintiában is súlyos károkat okoztak a hétfő délutáni-esti viharok. A jég mezőgazdasági területeket pusztított el, a sár és törmelék több utat is elzárt.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség