Karintia: 2 méteres sárlavina öntötte el Afritz házait, vihar és jégeső Burgenlandban és Steiermarkban

2016.09.05

Csaknem két méteres magasan borította el sár és törmelék Afritz település (Karintia) Kraa nevű részén a házakat, az épületek többsége lakatlanná vált.


Afritz még fel sem lélegzett egy korábbi vihar után (augusztus 29-én szintén elöntötte a sár az utcáakat és a házakat, a képek itt érhetőek el), amikor vasárnap este újabb sár- és törmeléklavina zúdult le az esőzés után a dombokról és 40 házból 163 embert kellett kitelepíteni, szerencsére senki nem sérült meg. Az elmúlt hetek felhőszakadásai miatt a környéken teljesen átázott a talaj és a dombokról lezúduló sár, kő és törmelék körbezárta a házakat. A helyzetet a mentésben résztvevők különösen kritikusnak értékelték, egyelőre nem tudják miként szabadítják ki az épületeket a majdnem a tetőkig érő törmelékből. Kedden katonák és újabb tűzoltóegységek érkeznek a településre. Hétfőn délután az ingatlanok felébe mehettek vissza a lakók, azzal a feltétellel, hogy készen kell állniuk a menekülésére, ha újabb vihar érkezne. A tartományi kormány hathatós segítséget ígért a helyreállításhoz, írja az ORF.


A sárlavina Afritz utácin:

 
Afritz közelében a B98-as út Villach és Spittal közötti szakaszát már vasárnap délután lezárták, mert egy patak kilépett a medréből. Az L5-ös út Spittal és Lendorf közti szakasza fölcsuszamlás miatt vált járhatatlanná. 


A sárlavina erejét mutatja az a videó, amely a környékbeli Fresachban készült


 

 


Vasárnap Stájerország déli és nyugati részén hullott jelentősebb mennyiségű csapadék és jégeső. A stájerországi Voitsberg, Deutschlandsberg és Leibnitz járásokban kisebb áradások voltak, a tűzoltóknak pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet, és kidőlt fákat kellett eltakarítaniuk. A jégeső kerteket és veteményeseket rongált meg. 


Képek a steiermarki jégesőről:


 


    

Vihar és jégeső volt Burgenlandban is vasárnap este, mintegy tucatnyi tűzoltó volt bevetésen - közölték tartományi illetékesek hétfőn. Leginkább a Kismartoni járásban és Nagymartonban (Mattersburg) kellett a vizet szivattyúzni és a kidőlt fákat eltakarítani.

   
A burgenlandi rendőrség vasárnap este nyolc embert mentett ki a Fertő-tóból, és több vitorlás hajót segítettek a partra jutni. 


 

 

 

 

 

 

2016.05.28
Zivatar és jégeső zúdult péntek éjjel, szombat hajnalban több burgenlandi településre, írja az ORF. Loipersdorf, Kitzladen, Buchschachen, Grafenschachen és Oberwart környékén jég is esett, a víz utcákat, pincéket, garázsokat öntött el. A tűzoltók a reggeli órákig dolgoztak a károk felszámolásán, rengeteg helyen kellett szivattyúzniuk.

2016.08.16
Burgenland mellett Steiermarkban és Karintiában is súlyos károkat okoztak a hétfő délutáni-esti viharok. A jég mezőgazdasági területeket pusztított el, a sár és törmelék több utat is elzárt.

2016.08.30
Ismét jégverés pusztított Ausztriában, Steiermarkban, hétfő délután és este Graz és Leibnitz környékén dúlt leghevesebben a vihar. Leibnitz környékén több település környékén elborította a jég a földeket, komoly károk keletkeztek a mezőgazdaságban


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség