Jöhet a határellenőrzés? Burgenlandban koalícióra léphetnek a szociáldemokraták a szélsőjobboldallal

2015.06.04

Koalíciós tárgyalásokat kezd a burgenlandi tartományi kormány megalakításáról az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), és az új kormány még júniusban felállhat – írta csütörtökön a Kurier című osztrák napilap, Hans Niessl szociáldemokrata burgenlandi tartományi kormányfő előző esti bejelentésére hivatkozva.


Előnyben a hazai profik a keleti munkaerővel szemben: mégis magyar dolgozó rakta ki a plakátot Neusiedl am See-ben Fotó. krone.at

 

A múlt vasárnap lezajlott burgenlandi tartományi választásokon a szociáldemokraták a szavazatok 42 százalékával megőrizték első helyüket, támogatottságuk azonban visszaesett 6 százalékkal. A második legnépszerűbb párt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 5 százalékot veszített, és 29 százalékot ért el. A szélsőjobboldal viszont legutóbbi eredményéhez képest 6 százalékkal erősödve a voksok 15 százalékát kapta.

A 36 tagú tartományi gyűlésben 15 helye van az SPÖ-nek, 11 a Néppártnak és hat az FPÖ-nek, a kormányalakításhoz 19 szavazatra van szükség. Ez egyébként összejöhet az SPÖ nélkül is, ha a néppártiakkal lépnek koalícióra, és beveszik a 2 mandátumhoz jutott Zöldeket, vagy az ugyanennyi képviselővel rendelkező LBL-szervezetet. Eddig SPÖ és ÖVP szövetség vezette a tartományt.

Niessl, akinek pártja szövetségi szinten elutasítja az együttműködést a bevándorlás-ellenes szélsőjobboldallal, a Kismartonban (Eisenstadt) megtartott sajtótájékoztatón megjegyezte, tisztában vannak vele, hogy "teljesen új utakra lépnek". A tartományi kormányfő hozzátette, a tárgyalások elindulásáról értesítette Norbert Darabost, az SPÖ ügyvivőjét, aki ezt "tudomásul vette".

Hans Tschürtz, az FPÖ burgenlandi vezetője kijelentette, meggyőződése, hogy ezzel Burgenlandban új, jövőbemutató és a választók számára vonzó politizálás kezdődik. Franz Steindl, az eddigi tartományi kormánykoalícióban résztvevő ÖVP burgenlandi vezetője úgy vélte, az SPÖ "feláldozza szociáldemokrata alapértékeit a hatalom megőrzésének oltárán".

Niessl a sajtótájékoztatón azt mondta, nem lát áthidalhatatlan ellentéteket a két párt álláspontja között biztonságpolitikai kérdésekben, hiszen választási kampányában mindkét politikai erő az átmeneti határellenőrzés visszaállításáért kampányolt.

Burgenlandban az FPÖ egy áprilisi kampányrendezvénye keretében Féltorony (Halbturn) településen jelképesen "lezárta" a határt, a határellenőrzés visszaállítását követelte és azt, hogy a burgenlandi állásokat elsősorban burgenlandiak tölthessék be. A választási hadjáratuk során erős jelszavakkal védték az osztrák munkaerőpiacot, egyik óriásplakátjukat azonban egy magyar dolgozó rakta Neusiedl am See-ben.

(MTI/AM)

 

 

 

2015.06.03
Gayer Gábor évekig volt Szombathely egyik legfelkapottabb éttermében szakács, aztán váltott, mert sem anyagilag nem érte már meg maradni, sem a szakmai előremenetelét nem látta biztosítottnak.

2015.06.03
Szerda délután több karambol is történt az A1-es autópályán Loosdorf környékén (Melk körzete): összesen 23 jármű ütközött több részletben a Bécs felé vezető sávban, hat autó totálkáros lett, a sztrádát többször lezárták, emiatt komoly dugó alakult ki.

2015.06.03
Négy emberre is rátámadt egy osztrák férfi a steiermarki Unterstorchában: egy anyát és két gyermekét, valamint a segítségükre siető szomszédot is megsebesítette szerda délután. Egy 8 éves lányt életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba, a támadó elmenekült.

2015.06.04
Sátrak felállíttatását kezdte meg félezer menekült elszállásolására szerdán az osztrák belügyminisztérium a Bécs közelében fekvő Traiskirchen területén, hogy csökkentse a település ideiglenes befogadó állomásán lakó, mintegy kétezer menekült számát - számolt be szerdán a Kurier című osztrák napilap.

2015.06.04
Mintegy harmincezer látogatót várnak a szervezők a bécsi Duna-szigeten első alkalommal megrendezett Rock in Vienna könnyűzenei fesztiválra, ahol csütörtöktől három napon keresztül mások mellett a Metallica, a Faith No More, a Limp Bizkit vagy a Muse zenekarok szórakoztatják a közönséget.

2015.06.04
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett programozó, szakács, takarító, szobalány, gépszerelő, konyhai kisegítő, pincér, eladó, festő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség