Ítéletidő Ausztriában: dió nagyságú jég Burgenlandban, súlyos károk több tartományban

2016.07.13

Ítéletidő tombolt Ausztria több tartományában, kidőlt fák és áradások akadályozták a közlekedést, így kedd estétől folyamatosan riasztották a tűzoltókat, akik még szerda délelőtt is dolgoztak a viharkárok utáni helyreállításon.

Bad Ischl kedden - csatatérré változott a település Fotó: Tűzoltóság Bad Ischl
Bad Ischl kedden - csatatérré változott a település Fotó: Tűzoltóság Bad Ischl

 

Diónyi nagyságú jég esett Burgenland tartomány Felsőőri járásában (Bezirk Oberwart), Lődös (Litzelsdorf) településen háztetők omlottak be, számos autó megrongálódott. A termőföldekben is kárt tett a heves jégeső, a villámlás pedig áramkimaradást okozott a környező falvakban. A jégeső Pásztorháza (Stinatz) településen jelentette a legtöbb kárt, ugyanis a lezúduló jégdarabok miatt számos lakó már nem tudta biztonságos helyre állítani autóját. Az első becslések szerint Burgenland déli részén 2700 hektárnyi termőterületet ért kár, mintegy 700 ezer eurós veszteség keletkezett.

 

 

 

 

Bécsben szerdára virradóra nagyjából száz esetben riasztották a tűzoltókat. Ötven alkalommal a lezúduló eső okozta károk, harminc esetben a tűzjelző rendszerek megzavarodása miatt.
   

Stájerországban kedd estig 300 esetben hívták ki a tűzoltókat elárasztott utcák, pincék, megrongálódott háztetők miatt. A tartományban mintegy 1500-an dolgoztak hajnalig, majd szerda délelőtt folytatták a viharkárok eltakarítását. A zöldség-, a gyümölcs- és a szőlőtermő területeket sújtó károkról is érkezett jelentés, mintegy 7300 hektárnyi területet rongált meg a vihar a weizi (Bezirk Weiz), a Graz-környéki (Bezirk Graz-Umgebung) és a Hartberg-fürstenfeldi járásban (Bezirk Hartberg-Fürstenfeld). Szerda délelőtt még Gasen településen volt eltorlaszolt útszakasz.
   

A felső-ausztriai Bad Ischl városában a tűzoltókat 115 alkalommal riasztották, egyesek szerint "csatatérként" nézett ki a település, miután átvonult rajta a vihar. Az utcákat elöntötte a víz, fák dőltek ki, az utak járhatatlanná váltak. Számos település áram nélkül maradt, két házból ki kellett költöztetni az ottlakókat. Felső-Ausztria tartományban pincéket öntött el a víz, hirdetőtáblák dőltek le, lehulló gallyak akadályozták a közlekedést, tetőket és vezetékeket rongált meg a vihar. (A helyi tűzoltóság képei Bad Ischl-ből itt érhetőek el.)
   

Az alsó-ausztriai Sankt Valentin településnél hirtelen egy aluljárót árasztott el a víz, a bent ragadt járművek utasait ki kellett szabadítani, mivel maguk már nem tudták kinyitni az ajtókat. A tartományban lévő Amstetten járásban (Bezirk Amstetten) pincéket, garázsokat öntött el az eső, a beáramló víz szintje helyenként az egy métert is elérte.
   

Salzburgban óránként több mint száz kilométeres erejű széllökések voltak, pincéket és aluljárókat árasztott el a víz, a szél fákat döntött ki.
   

Tirol tartomány déli részénél, a Langtaufer-völgynél kőomlás zárt el egy kétszáz fős települést a külvilágtól.
   

Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) közlése szerint szerdán további csapadék várható országszerte és elsősorban Ausztria délkeleti részén lehet heves viharokra és jégesőre számítani. (MTI)

 

 

 

2016.07.11
Hétfőn ismét osztrák partneroldalainkról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett villanyszerelő, burkoló, gyári munka, sofőr, bádogos, műkörmös, takarító, szobalány, konyhai kisegítő, szakács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.07.12
Nagyon durva jég pusztított kedden este Steiermarkban, főleg a Graztól északra eső régióban keletkeztek nagy károk, de máshonnét is érkeztek jelentések jégverésről.

2016.07.13
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett mérnök hegesztő, bolti eladó, villanyszerelő, targoncás, gyári munka, komissiózó, felszolgáló, masszőr, szakács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.07.13
Kigyulladt és leégett egy távolsági busz kedden délután Ausztriában, az A3-as autópályán a guntramsdorfi csomópont közelében. A 20 utast sikerült időben kimenekíteni.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség