Így kaptam munkát Ausztriában - blogbejegyzés

2012.03.21

Újabb blogot ajánlunk olvasóink figyelmébe: az Ausztriában dolgozó szerző mesél a munkakeresésről és a kinti tapasztalatairól. Egyik első bejegyzésére arról szól, hogy sikerült állást kapnia a szomszédban.

Vagyis az első nagy tanulság, amire hamar ráébredtem, hogy bizony német nyelvtudás nélkül ha nem is teljesen, de majdnem lehetetlen munkát találni Ausztriában, írja a szerző  a bejegyzésben.
 

Természetesen szinte mindenhová kell az angol a szakmámban, de csak az angol önmagában nem elég. Így hát már júniusban elkezdtem rohamtempóban németet tanulni. És természetesen elkészítettem a német önéletrajzomat, és a továbbiakban már azt is küldtem, nem csak az angolt. Ennek az eredménye lett a két telefonos interjú is, amiken természetesen elbuktam, mivel az interjú alatt hamar kiderült, hogy a bemutatkozást és egy-két alap szakmai témát leszámítva, nem tudok németül. Ez persze nem meglepő, mivel a tanárommal tudatosan az interjúra készültünk. Igen ám, csak a fránya személyzetisnek mind a kétszer beszélgethetnékje támadt olyan témákról, amikben nem voltam felkészült (az egyiknél a kedvenc sportok, a másiknál pedig Budapest nevezetességei, mert hogy most akar oda menni a nyáron, és mit ajánlok).
 

Októberben, miután lejárt a 30 napos felmondási időm, és semmi pozitív választ nem kaptam nyugati szomszédaink munkáltatóitól, kezdtem nagyon befordulni. Ekkora már elköltöztünk Sopronba, hogy talán a tűzhöz közelebb könnyebb lesz találni valamit. Ennek ellenére mindenhonnan lepattantam, hogy még a takarításhoz is kell egy alap kommunikációs szintű német. Mindenhez... A megváltás november jött el. Felhívtak egy bécsi cégtől, hogy holnap be tudnék-e jönni interjúra. Természetesen, hogy be tudtam!


A teljes bejegyzés itt olvasható.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség