Hatan a Hofburgért: vasárnap államfőt választ Ausztria

2016.04.22

Továbbra is a Zöldek által támogatott jelölt a legnépszerűbb az áprilisi osztrák államfőválasztás első fordulója előtt egy héttel - derült ki a Gallup intézet közvélemény-kutatásából.

 

A felmérés szerint a  választási vitaműsorok és kampányesemények nem változtattak a korábbi sorrenden: Alexander Van der Bellen 26 százalékos támogatottsággal bír, Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje pedig 24 százalékon áll. A két induló támogatottsága közötti különbség az egy héttel ezelőtti eredményekhez hasonlóan továbbra is két százalékpont. 

   
A függetlenként induló Irmgard Griss 20, a szociáldemokrata jelölt, Rudolf Hundstorfer 16, a néppárti Andreas Khol 11, a szintén független Richard Lugner népszerűsége pedig 2 százalékon áll.
   

Amennyiben senki nem szerez abszolút többséget, vagyis senki nem kapja meg az összes leadott szavazatok több mint felét az első fordulóban, négy héttel később a második fordulóban dől el a verseny. A jelenlegi állás szerint a választókorú állampolgárok körében Van der Bellen és Hofer a legnépszerűbb, így valószínűleg ők szerepelnek majd a május 22-én rendezendő második fordulón.
   

A biztos választók körében azonban megfordult a népszerűségi sorrend: a szabadságpárti jelölt 25, míg Van der Bellen 24 százalékon áll. A többi jelölt tekintetében megegyezik a sorrend, Griss 20, Hundstorfer 19, Khol 8 és Lugner 4 százalékos támogatottsággal bír. 
   

A felmérés szerint az osztrák választók számára a legfontosabb az, hogy a jövőbeli államfő ellenőrzés alatt tartsa a kormány működését, jól képviselje Ausztria érdekeit külföldön és kiálljon a munkahelyteremtés mellett. Az utóbbi kritériumnak a választók szerint a szociáldemokrata jelölt felel meg, az országot külföldön Van der Bellen tudná leginkább reprezentálni, míg a kormány kritikusa elsősorban a szabadságpárti jelölt lehetne.
   

A felmérések szerint nagyjából 70 százalékos választási részvételre lehet majd számítani. A legutóbbi, 2010-es választásra a szavazásra jogosultak 54 százaléka ment el, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező voksolást. 1980 óta az elnökválasztáson való részvétel folyamatosan csökkent: 1992-ben még 85, 1998-ban 75, 2004-ben pedig már csak 72 százalék ment el szavazni. 
   

Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és egyszer újítható meg. A szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta Ausztria államfője, hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, így az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába. Mivel Fischer már másodjára tölti be a tisztséget, nem indulhat újra.
   

Ausztria az egyik legizgalmasabb államfőválasztás elé néz, hiszen a tisztséget eddig csak szociáldemokrata vagy néppárti jelölt nyerte el. A mostani eredmények szerint azonban a két kormánypárti jelölt nem jutna be az elnökválasztás második fordulójába sem. A választás történetében csupán egyszer, 1951-ben indult ennyi jelölt az államfői tisztségért.

 


Hat jelölt indulhat az osztrák államfőválasztáson

 

Hat jelölt indulhat az április 24-i ausztriai államfőválasztáson, ennyien adták le a megszabott határidőig a megfelelő számú támogató aláírást - közölte az osztrák választási bizottság szerdán. A jelölteknek hatezer aláírást kellett összegyűjteniük az induláshoz.  A bizottság nem vette figyelembe, hogy az indulók a hatezren felül hány további aláírást adtak le.


A jelöltek által közölt számok szerint a legtöbbet, mintegy 41 ezret az Osztrák Néppárt (ÖVP) által indított Andreas Khol gyűjtötte össze. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) jelöltje, Rudolf Hundstorfer 31 ezer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) színeiben induló Norbert Hofer mintegy 20 ezer, a Zöldek pártjának egykori elnöke, Alexander Van der Bellen több mint 17 ezer és a független Irmgard Griss 12 ezer támogató aláírásról számolt be. 
   

Richard Lugner építési vállalkozó 6600 aláírást gyűjtött össze. Korábban felháborodást keltett, hogy Lugner ingyen mozijegyeket adott azoknak, akik támogatták indulását. 
   

Robert Marschall, az euroszekptikus Ausztria EU-kilépésének Pártja (EU-Austrittspartei für Österreich) frakcióvezetője azonban csupán 1150 aláírást gyűjtött, így ő nem jelöltetheti magát. Marschall korábban alkotmányellenesnek nevezte az indulás feltételéül szabott hatezer aláírás összegyűjtését, és bírálta az államfőválasztás rendszerét, ezért jogi úton kívánja megtámadni azt. Az erről szóló hétfői sajtótájékoztatójára nem engedte be az osztrák közszolgálati média (ORF) stábját, és nem tájékoztatta sem az APA osztrák hírügynökséget, sem a főbb osztrák lapokat, mivel szerinte a választási kampányban egyes médiumok képviselői "manipuláltan" tájékoztatnak. 

   
 

2016.04.22
Pénteken ismét osztrák weboldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett autószerelő, takarító, ápoló, segédmunkás, gyári munka, szakács, pincér, konyhai kisegítő, szoftverfejlesztő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség