Hajó az autópályán: három napig szállítják a vízi járművet az ausztriai utakon

2014.10.06

Nem lát rosszul, aki a napokban hajót észlel az osztrák sztrádákon: közúton szállítják Passauból a karintiai Weissensee-ig a körülbelül 160 tonnás Alpenperlét. A csaknem 50 méteres hosszú úszó jármű a hét elején bukkanhat fel az osztrák autópályákon, számolt a különleges szállítmányról a kurier.at.

Az Alpenperle Bonnban készült, onnét szállították a Duna-Rajna-Majna csatornán Passauig, onnét viszik közúton Karintiába, a 930 méter magasan fekvő, 11,6 kilométer hosszú hegyi tóig, a Weissensee-ig, ahol kirándulóhajóként szolgál majd egy hajózási magánvállalkozásnál. A súlya és nagysága miatt nem lehetett a legrövidebb útvonalon eljuttatni a célállomásra, 3 napon 650 kilométer hosszan fuvarozzák az osztrák autópályákon, a 15 tengelyes szállítójárművön kívül 8 kísérőautó tartozik majd a konvojhoz.  

Az Alpenperle adatai impozánsak, a vontató járművel együtt 165 tonnát nyom, 47 méter hosszú, 7 méter széles és 4,5 méter magas. 1,4 millióba euróba került, Ausztria első hibrid meghajtású (dízel- és villany)  motorja hajtja. Az elektromos meghajtást akkumlátorok biztosítják, az utóbbihoz szükséges áramot helyi vízierőmű szolgáltatja Karintiában.  225 utast tud szállítani, fedélzete mindenütt akadálymentes, a tervek szerint 2015. május 10-én indul első útjára a tavon.  Maga szállítás körülbelül 100 ezer euórba kerül, mondta el a hajózási cég ügyvezetője, a hajó tulajdonosa a kurier.at-nek.

A szállítmány hétfőn este indul, az A8-A25-A1-A21-es útvonalon viszik a hajót. A legproblémásabb szakasz Bécs előtt, Alland környékén lesz, itt építési munkálatok folynak az autópályán és a sztráda túl szűk az Alperlének. A szállító cég ezért hidraulikus emelőket vet be, az így megemelt hajó már elfér a betonkorlátok felett.

Kedden este az A2-es autópályán indul tovább Klagenfurt fele, a várost elkerülő szakaszon újabb útszűkülettel találkozik a szállítmány, itt a betonelemeket kell odébb helyezni. Szerdán Hermagor irányában kezdi meg a konvoj az utolsó szakaszt, az Alpenperlét ekkor fuvarozzák fel a tóhoz. Végül az egyik kempingen keresztül jut el a Weissensee-ig, ahol aztán jövő tavasszal már várja a turistákat, a Müller Schiffahrt családi vállalkozásnál.


Passauba vízen érkezett a hajó Fotó: Facebook
Passauba vízen érkezett a hajó Fotó: Facebook


Kiemelés Passaunál: a német városban kerül közúti szállítójárműre a hajó Fotó: Facebook
Kiemelés Passaunál: a német városban került közúti szállítójárműre a hajó Fotó: Facebook 


Hajó sok keréken: Bonnban készül, Karintiában szolgál majd Fotó: Facebook
Hajó sok keréken: Bonnban készül, Karintiában szolgál majd Fotó: Facebook
 

A Weissensee - 11 kilométer hosszú hegyi tavon szállítja majd a turistákat az Alpenperle Fotó: Facebook
A Weissensee - 11 kilométer hosszú hegyi tavon szállítja majd a turistákat az Alpenperle Fotó: Facebook


 

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség