Gyakorlati tanácsok: hogyan kezdjünk új életet Bécsben (Ausztriában)?

Gyakorlati tanácsok: hogyan kezdjünk új életet Bécsben (Ausztriában)?

2014.04.23

A munkakereséstől az ügyintézésen át minden egyes lépésről részletesen beszámol a JanosZen blog szerzője, érdemes mindazoknak elolvasni, akik Ausztriában szeretnének új életet kezdeni. Figyelem, szókimondó a blogger.

Először is, tegyünk félre egy kis pénzt. - kezdi a gyakorlati lépések felsorolását a blog tulajdonosa.
 

Hogy ki mennyit, az egyéni ízlés kérdése, de nagyban korlátozza a mozgásterünket, ha nem tudjuk kicsengetni a kauciót/províziót/lakbért egy összegben. A lakás árakról később lesz szó, de elöljáróban annyit, hogy a lakásra indulásnak 3000 Eurót sikerült elköltenem és valószínűleg járhattam volna rosszabbul is. Mindenképpen készítsünk tervet a várható költségekre, mert nagyon el lehet szállni a vásárlásokkal. Mindenképpen számoljunk 200-500 Euró tartalékkal a váratlan kiadásokra (amik úgyis bejönnek), valamint nem baj, ha van legalább egy havi kiadásra tartalék arra az esetre, hogy nem úgy jön ki a lépés.

 

Célszerű még otthon a mindenféle dokumentumokat összerendszerezni, a fontosabbakat bescannelni. Bécsben nagyon sok mindent lehet e-mailen vagy elektronikusan intézni, ezért jó, ha a fontosabb dolgok kéznél vannak. Mindenképpen legyen egy scannelt példány a személyinkről és lakcímkártyánkról, kérjük ki és scanneljük be a kétnyelvű születési anyakönyvi kivonatunkat (ha van, akkor a házasságit, stb is), valamint a legutolsó iskolai bizonyítványunkat. Ha esetleg már kiléptünk a munkahelyünkről, akkor az ottani kilépési papírokat, valamint az OEP-es rózsaszín füzetkét is. Ezekre mind szükség lesz a munkába álláshoz és a normálisabb helyeken elfogadják e-mailben is. Útlevélre szerencsére nincs szükség, a kártyás személyi elég minden ügyintézéshez.

 

A többi fejezet elolvasásához kattintson ide és már máris megnyílik az eredeti bejegyzés.

 

Kiutazás
Álláskeresés
Tömegközlekedés
Autó
Lakás
Költözés
Intéznivalók Bécsben
Meldezettel
Bankszámla
Mobil
Internet
Energiaellátók
Rádió és TV adó
Munkábaállás
Betegbiztosítás
Külföldi tartózkodás/letelepedés bejelentése
Külföldi biztosítás bejelentése
Letelepedés bejelentése
Adózás
Szótár
Magyar közösség
Hibakeresés


Aki érdekel a téma, annak egy másik blogot is figyelmébe ajánlunk - a Császármorzsa címűt, ebben is hasonló tanácsokkal szolgálnak, péládul a Meldezettelről:
 

Meldezettel – ez fontos, ha már kint tartózkodunk egy adott lakcímen (30 nap a bejelentési kötelezettség). Ezt meg lehet akkor is csinálni, ha átmenetileg barátnál, rokonnál lakunk vagy a cégünk által bérelt átmeneti lakásban tartózkodunk. Ki kell tölteni a formanyomtatványt és a szállásadó/tulajdonos pedig aláírja. Ez a papír sok ügyintézésnél alapfeltétel (telefonvásárlás, bankszámla, esetleges hitel stb.). A helyi önkormányzatnál intézhetjük, kb. 10 perc várakozással együtt. Ha új helyre költözünk, akkor ismét be kell jelentkeznünk az új lakcímmel még akkor is ha nem váltottunk kerületet. Ekkor rávezetik a papírunkra az új lakcímünket is. Gyerekeknek, férjnek is intézni kell, ha velünk laknak a lakásban. Kb. 14 EUR/személy a díja. 

 

További részletek itt olvashatóak.

 

 

 

Image: Marc Aert / FreeDigitalPhotos.net


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség