Grenze: az 1989-es határnyitásról szóló kiállítás nyílt Bécsben

2014.10.03

A határnyitásról szóló kiállítás látható a bécsi Collegium Hungarciumban péntektől, a tárlat használati tárgyakon és emlékeken keresztül idézi fel az nyolcvanas évek végének osztrák és magyar mindennapjait.


A tárlat kurátora, Valuch Tibor az MTI-nek elmondta: a cél az volt, hogy ne csak a már jól ismert történelmi és politikai szempontból mutassák be a 25 évvel ezelőtti eseményeket, hanem a személyes élmények által is átélhessék az idelátogatók a határátlépés élményét. A szervezők csaknem 150 féle tárgy, másfél órányi filmanyag, eredeti dokumentumok, fotók, videók, reklámfilmek és hangfelvételek segítségével igyekeznek a rendszerváltás világát a bécsi magyar kulturális intézetbe varázsolni. 

Az osztrák-magyar határ emléke már nem elválaszt, hanem összeköt bennünket - olvasható a kiállítás ismertetőjében, vagyis a kiállítás bemutatja azt is, hogy milyen személyes kapcsolat alakult ki abban az időben az osztrákok és a magyarok között. Ezért a szervezők még a nyár elején tették közzé felhívásukat, amelyben a határ mindkét oldalán élőktől várták személyes élményeket, emlékeket, képeket. A kiállítás kurátora elmondta: az osztrák oldalon élőktől több tárgy érkezett, mivel Magyarországon ugyanebben az időben más hasonló témájú felhívás is futott.

A kiállítás a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója, Méhes Márton kezdeményezésére jött létre, együttműködve a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a Vienna Design Week fesztivállal, az osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltatóval, a Wien Museummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal, a Néprajzi Múzeummal, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Kiscelli Múzeummal, az OSA Archívummal, a Nemzeti Audiovizuális Archívummal és a Blaguss Utazási Irodával közösen. 

A december 12-ig látható Grenze (Határ) című kiállítás Ausztria legnagyobb dizájnfesztiváljának, a héten zajló Vienna Design Weeknek a keretein belül nyílik meg. A formatervezési fesztivál idei vendége Magyarország.Érdeklődők a 25 évvel ezelőtti határnyitásról szóló kiállításon a bécsi Collegium Hungarciumban 2014. október 2-án. A december 12-ig látható Grenze (Határ) című kiállítás Ausztria legnagyobb dizájnfesztiválja, a héten zajló Vienna Design Week keretein belül nyílt meg. MTI Fotó: Filep István
Érdeklődők a 25 évvel ezelőtti határnyitásról szóló kiállításon a bécsi Collegium Hungarciumban 2014. október 2-án  MTI Fotó: Filep István


A december 12-ig látható Grenze (Határ) című kiállítás Ausztria legnagyobb dizájnfesztiválja, a héten zajló Vienna Design Week keretein belül nyílt meg. MTI Fotó: Filep István
A december 12-ig látható Grenze (Határ) című kiállítás Ausztria legnagyobb dizájnfesztiválja, a héten zajló Vienna Design Week keretein belül nyílt meg. MTI Fotó: Filep István

 


 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség