Grazi ámokfutás: döbbenet és gyász, a 26 éves sofőr indítéka egyelőre ismeretlen

2015.06.22

Még mindig nem tudni, mi vezérelte azt a 26 éves férfit, aki szombat délben autójával véres ámokfutást rendezett Graz belvárosában. A tragédiában hárman haltak meg, 36-an megsérültek. Újabb részletek a megdöbbentő esetről.

Az emlékezés virágai Grazban fotó: Peter Caltner/Twitter
Az emlékezés virágai Grazban fotó: Peter Caltner/Twitter
 

A korábbi írásunk itt érhető el.

A Kleine Zeitung fotósorozata a gyászoló városról.

A Kleine Zeitung fotósorozata a tragédia helyszínéről.

A Kleine Zeitung percről-percre beszámolója a tragédiáról.

 

Az előzmények: ámokfutás szombat délben

Josef Klamminger, a stájertartományi rendrőség képviselője ismertette az ámokfutás részleteit.  A beszámolóból kiderült, hogy a férfi több utcában is száguldozott a terepjáróval, 12:15-kor a járdán elütött egy férfit, aki meghalt, utána még egy gyalogost vett célba, azonban az el tudott ugrani a kocsi elől, így csak könnyebben sérült meg. A Grazbachgassén az egyik üzlet megállt, kiszállt a kocsiból, késsel támadt egy párra, a férfi súlyosan, a nő könnyebben sérült meg.  Ezután tovább hajtott a kocsival, két kerékpáros ütött el, ők könnyebben sérüléseket szenvedtek. A Herregngassén két személyt gázolt halálra, majd egy belehajtott egy kerthelyiségbe, és folytatta a száguldást a Fő tér (Hauptplatz) könyékén. Végül a Schmidgassén található rendőrőrs előtt állt meg, és feladta magát azzal, hogy késsel támadt több emberre. 34-en sérültek meg az ámokfutásban, többségüket Grazban ápolják, kettőt Karintiába, egyet az oberwarti kórházba szállították - hat sérült állapota kritikus.

A hatóságok kizárták a politikai, vallási indítékot, azaz nem terrortámadás történt.  A 26 éves osztrák állampolgár házas, két gyermeke van, hivatásos sofőrként dolgozik. Családi erőszak miatt távoltartás hatálya alatt állt - a tettének indoka ismeretlen, ezt igazságügyi szakértők derítik ki majd.

Indíték nincsen, a gyanúsított családja ismert volt a hatóságok előtt


Egyelőre nincsen magyarázat és indíték a szörnyű tettre, számolt be a Kleine Zeitung. A férfit pszichiáter felügyelte mellett hallgatták ki, azonban ennek részletei nem ismertek. Más portálok úgy tudják, a késelést elismerte a férfi, az autós ámokfutásról úgy nyilatkozott, lehet, hogy megtörtént. 

A sérültek száma közben 36 emelkedett, ketten ugyanis hazamentek, és sérüléseikkel csak később jelentkeztek a kórházban. 

A férfi ellen családi erőszak miatt távoltartás volt érvényben, május 28-tól nem léphetett a kalsdorfi családi házba, a hatóságok nem tudják, hol tartózkodott az utóbbi hetekben. Több híresztelés is felröppent, miszerint Boszniában járt, de ezeket senki nem erősítette meg.

A Kleine Zeitung szerint a 26 éves férfi és szülei nem ismeretlenek a hatóságok előtt. A család 1993-ban menekült el Boszniából, ekkor telepedtek le Kalsdorfban, azonban nem sikerült integrálódniuk, a szomszédokkal és a környéken lakókkal örökösen vitatkoztak. A helybeliek elmondták, hogy a férfi szülei szidták a gyerekeket, volt, hogy kövekkel hajigálták meg őket. Előfordult, hogy késekkel támadtak kutyákra, autók gumiját szúrták ki, fenyegették a település lakóit. Az ámokfutó sofőrről úgy nyilatkoztak, úgy nyilatkoztak, hogy előfordult, a 26 éves férfi órákig ült egy napernyő alatt és szúrós szemekkel figyelte a falut.
 

A Kleine Zeitung vasárnap infografikát tett közzé az ámokfutásról.

1. Zweiglgasse: A 26 éves szombaton 12:15-kor fogott bele borzalmas tettébe. A Vespa motoron közlekedő grazi polgármester látta, ahogy a sofőr felhajt a járdára és elüt egy párt, a férfi életét veszítette.
2. Augartenbrücke: Az ámokfutó a városvezetőt is célba veszi, azonban ő kitér az autó elől, a férfi tovább hajt.
3. Grazbachgasse: A sofőr megáll az egyik élelmiszerbolt előtt, kiszáll és késsel támad az utcára lépő párra, a férfit súlyosan megsebesíti.
4. Grazbachgasse: Továbbhajt, két kerékpárost gázol el, ők súlyosan megsebesülnek. A Vöröskereszt a beérkező hívások számából ekkor észleli, hogy valószínűleg ámokfutótól van szó.
5. Schögelgasse: Újabb kerékpáros-gázolás, a hatóságok általános riadót rendelnek el.
6. Herrengasse: A szemtanúk szerint sorra üti el az embereket, a belvárosi templom (Stadtpfarrkirche) előtt halálra gázol egy 4 éves fiút és egy 25 éves nőt.
7. Herrengasse: körülbelül 70 kilométeres sebességgel hajt be a Fő térre (Hauptplatz), az emberek az üzletekbe, árkádok alá menekülnek. Belehajt egy teraszba, itt nyolcan sérülnek meg, egy férfi akocsi alá kerül.
8. Hauptplatz: teljes fél után befordul a Schmiedgasséra, az Albrechtgassénél újabb ütközésre kerül sor, később ide kerülnek az első virágok egy teljesen szétroncsolt kerékpár mellé
9. Schmiedgasse: A kétgyermekes apa a megrongált autóval megáll a rendőrőrs előtt, bemegy és azt mondja: Késelés történt. Fel akarom adni magam. Később kiderült, az első hírekkel ellentétben a férfi autójával feltartóztatták, majd kihúzták a kocsiból és letartóztatták, a sofőr nem tanúsított ellenállást.


2015.06.19
Leszaladt az útról, majd az erdőbe borult egy sertésekkel teli teherautó Steiermarkban egy alsóbbrendű úton pénteken hajnali kettőkor: a 25 éves magyar sofőr karcolás nélkül megúszta a balesetet, az állatokat órák óta mentik a tűzoltók, írja a Kleine Zeitung online változata.

2015.06.19
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett takarító, konyhai kisegítő, recepciós, gyári munka, szobalány, benzinkutas, szakács, konyhai kisegítő, diplomás ápoló és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.06.20
Sokk a stájer fővárosban: szombaton délben egy férfi zöld terepjáróval hatalmas sebességgel hajtott végig a Herrengassén terepjáróval és több embert elütött. Délután 3 órás adatok szerint hárman meghaltak, 34-en megsebesültek, közülük 10 súlyosan, egy személy életveszélyben van.

2015.06.21
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett recepciós, segédmunkás, értékesítő, gyári munka, ügyintéző, fuvarszervező, mosogató, konyhai kisegítő, szobalány és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.06.21
Rendesen beleszabott egy házba az ausztriai Trumauban egy fehér Audi A5-ös szombaton hajnalban. A sofőr szíve majdnem megszakadt, amiért leamortizálta az autóját, más nagyon nem érdekelte, még a tűzoltókkal is veszekedett.

2015.06.22
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett masszőr, szobalány, takarító, gyári munka, könyvelő, értékesítő, mosogató, mezőgazdasági kisegítő, szakács, segédmunkást és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség