Felső-Ausztria: a menekültkérdés foglalkoztatta leginkább a szavazókat a tartományi választáson

2015.09.28

Jelentős mértékben veszített támogatóiból, de így is az élen végzett a vasárnap tartott felső-ausztriai tartományi választáson az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) viszont megkétszerezte szavazóinak számát az előző választások eredményéhez képest.

Migránsok egy sátorfolyosóban a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton az ausztriai Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 27-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Migránsok egy sátorfolyosóban a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton az ausztriai Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 27-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

A nem hivatalos végeredmény szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) 36 százalékot ért el, 10 százalékpontot veszítve 2009-es eredményéből. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 30 százalékon végzett, ezzel támogatóinak számát megduplázta az öt évvel ezelőtti 15 százalékhoz képest. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 18 százalékos eredménye 7 százalékponttal rosszabb mint a legutóbbi választásokon. A Zöldek egy százalékpontot javítva a szavazatok több mint 10 százalékát kapták a nem hivatalos eredmények szerint. A liberális NEOS párt 3,5 százalékos eredményével azonban nem érte el a tartományi parlamentbe való bejutás küszöbét.


A választási részvétel 81,6 százalékos volt, másfél százalékkal meghaladva a 2009-es számokat. A nyugat felől Bajorországgal, észak felől pedig Csehországgal határos osztrák tartományban csaknem 1,1 millió lakos volt jogosult szavazni.


A felső-ausztriai parlament 56 képviselőhelyéből az ÖVP-nek 21, az FPÖ-nek 18, az SPÖ-nek 11, a Zöldeknek 6 mandátum jutott. A 2009-es választási eredményekhez viszonyítva az FPÖ 9, a Zöldek pedig 1 hellyel többet, az ÖVP 7, az SPÖ pedig 11 hellyel kevesebbet tudhat magáénak.


A tartományt eddig kormányzó néppárti-zöld koalíció helyett matematikailag néppárti-szabadságpárti, néppárti-szociáldemokrata, esetleg szabadságpárti-szociáldemokrata együttműködés is elképzelhető. A közvélemény-kutatók eredményei szerint az FPÖ választóinak 83 százalékát tudta újra mozgósítani, míg a többi párt csak szavazóinak nagyjából 70 százalékát. A 2012-ben alapított NEOS először vett részt a tartományi választásokon.


A közvélemény-kutatók szerint a menekültkérdés jelentősen befolyásolta a választások eredményét: a megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy a választások előtt foglalkoztatta a menekülthelyzet, 18 százalék pedig dühös amiatt, ahogyan a politika a kialakult helyzetet kezeli. Az FPÖ szavazói között ez az arány 44 százalék. Az FPÖ szavazókat foglakoztatta leginkább - 85 százalék - a menekültkérdés. 


A megkérdezettek 61 százaléka szerint a jelenlegi legfontosabb téma a menekültkérdés, a második helyen áll a biztonság és a bűnözés, valamint a gazdaság és a munkahelyek helyzete, ez utóbbi a válaszadók 35 százalékát foglalkoztatta. A közlekedést a válaszadók 16, a környezetvédelem és a lakhatás kérdését a megkérdezettek mintegy húsz százaléka tartotta fontosnak. 


Az osztrák kancellár, az SPÖ vezetője csalódott a párt várható felső-ausztriai szereplése miatt. Werner Faymann szerint a választók döntésében a félelem játszotta a főszerepet és néhányan ebből hasznot húztak. Faymann aláhúzta: a menekültáradat nem azért alakult ki, mert a belpolitikában rossz döntés született volna és megerősítette, hogy az ellenőrzés mellett az emberi jogokat is figyelembe kell venni. Faymann egyúttal reményét fejezte ki, hogy az október 11-én tartandó bécsi tartományi választásokon a szociáldemokrata polgármester nyerni fog, hiszen Michael Häupl egyértelmű irányt képviselt a menekültkérdésben és ki is tartott álláspontja mellette. 


Szakértők szerint az SPÖ és az ÖVP felső-ausztriai politikusai nem képviseltek egyértelmű stratégiát a menekültkérdéssel kapcsolatban, a mostani választás "pofon" mindkét párt számára. Az FPÖ történelmi sikerét említve a szakértők figyelmeztetnek azonban arra is, hogy a menekültügyi kérdés nem foglalkoztathatja örökké a közvéleményt. (MTI)

 

 

 

 

2015.09.24
Nemcsak az Alpokban, hanem néhol a völgyekben is havazott Ausztriában szerdán: több tartományban ízelítőt kaptak a télből szeptember végén.

2015.09.24
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálok válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett ügyintéző, ács, gumiszerelő, takarító, ablaktisztító, gyári munka, szobalány, mosogató, szakács, recepciós, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.09.27
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról gyűjtöttünk össze ausztriai munkákat. Egyebek mellett asztalos, recepciós, autótakarító, szobalány, gyári munka, felszolgáló, szakács, pincér, laboráns, konyhai kisegítő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.09.27
Hétfőtől nem jár menekülteket szállító különvonat Salzburgból Németország felé - jelentette be közleményében az osztrák város vezetése. A salzburgi pályaudvaron várhatóan kritikus helyzet alakul majd ki, hiszen a városba naponta kétezer ember érkezik és a szolgálatot teljesítők már így is a kapacitásaik határán vannak. A német belügyminisztérium vasárnap cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint hétfőtől nem járnak a menedékkérőket az ausztriai Salzburgból Németországba szállító különvonatok.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség