Ételrendelés Bécsben: kerékpáros futárokkal dolgoznak a nagy cégek

2017.01.05

Bár a kereslet csak csekély mértékbn nő, egyre több ételfutár cég működik Bécsben. Leggyorsabban az online rendeléssel foglalkozó weboldalak, portálok növekednek, írja az ORF.

A lieferservice.at oldal például már 2016 első félévében ugyannyi forgalmat könyvelhetett el, mint egész 2015-ben: 3 millió eurót, mondta Jörg Gerbig ügyvezető a Radio Wiennek. A vállalkozás egyébként a kivételek közé tartozik, szállítással nem foglalkozik, csak közvetít a megrendelő és az éttermek között, és ezért 10 százalék jutalékot kér. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy egyre többen rendelnek online, ahelyett, hogy felhívnák az adott helyet. A rendelési piac, a cég vezetője szerint, egyébként szintén nőtt, azonban csak néhány növekedést regsiztráltak.
 

Jelentős forgalomnövekedésről számolt be a kiszállítással is foglalkozó Foodora cég, a vállalkozás másfél éve tevékenykedik a bécsi piacon és kizárólag kereékpáros futárokkal dolgozik. Náluk a mgrendelések száma 2016-ban megnégyszereződött az előző évihez képest, mondta Nikolas Jonas kirendeltség-vezető. 2015 decemberében 80 biciklis futárral dolgoztak, tavaly decemberben ez a szám 380 volt már. A növekedést annak köszönhetik, hogy egyre többen ismerik a vállalkozást, ráadásul nagyon sok olyan étterem is a partnerük lett, amelyik korábban nem szállított ki. Jelenleg Bécs 1-9. és a 18. és 19. kerületében működik a cég.
Mind  a Lieferservice, mind a Foodora mögött nemzetközi befektetők állnak. Előbbinek a holland Takeaway a tulajdonosa, a cég idén lépett be a tőzsdére. A Foodora a 33 országban tevékenykedő német Delivery Hero Holdinghoz tartozik.


A bécsi piac harmadik szereplője a Uber tulajdonolta UberEATS, amely szintén kerékpáros futárokkal dolgozik és tavaly decemberben kezdte meg a működését Bécsben. A belső kerületekben keresnek még biciklis kiszállítókat (a taxis Uber a minta), a külső városnegyedekre később terjeszti ki a működését a cég. A rendelést egy mobilos applikáción lehet leadni, fizetni hitelkártyával illetve PayPallal lehet, a vevőknek nem kell fizetniük a kiszállításért.
 

Az ételrendelések piacának forgalmát évi 750 millió euróra becsülik, ebből a Lieferservice 53 milliót mondhat magáénak. A cég Bécsben elektromos kerékpárokkal "erősít"a következő hónapokban, így már kiszállítani is tud majd, nemcsak rendeléseket közvetíteni.  (ORF)

 

A Foodora itt keres kerékpáros futárokat.

 

Az UberEATS bécsi oldala.

 

A Lieferservice weboldala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017.01.03
Beszorult egy magyar kaminon egy szűk utcába az ausztriai Hocheggben (Alsó-Ausztria, Neunkirchen környéke) hétfőn reggel. A jármű majdnem belecsúszott egy a házba, a tűzoltók szabadították ki.

cimkék:

CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség