Elöntött házak és utak: katasztrofális állapotok Alsó-Ausztriában az éjszakai vihar nyomán

2016.07.28

Gyakorlatilag egy hete zuhog az eső Ausztria egyes tartományaiban, leginkább az ország északi felén, de a héten Tirolban és Steiermarkban is gondot okozott a rengeteg csapadék. Alsó-Ausztriában csütörtökre virradó éjszaka alakultak ki katasztrofális állapotok, írja az ORF.

Melk környékére a héten már másodszor zúdult hatalmas eső Fotó: Einsatzdoku/Pongracic
Melk környékére a héten már másodszor zúdult hatalmas eső Fotó: Einsatzdoku/Pongracic

 

Melk és St. Pölten körzetében a héten már másodszor volt felhőszakadás, 1200 tűzoltó dolgozott órákon át. Garázsokat, pincéket, telephelyeket, iskolákat öntött el a helyenként 1,5 méteres víz, közölte a tartományi tűzoltó-parancsnokság. A viharban fák dőltek a villany- és telefonvezetékekre, Kasten, Böheimkirchen, Neulengbach, Pyhra-Markt, Michelbach és Kirchstetten településeken volt a legsúlyosabb helyzet. Pyhra-Markt utcáit sárlavina öntötte el. St. Pöltenben a Landhaustunnel alagutat le kellett zárni, az egyik városrészben pedig egy trafóállomás került víz alá, ami miatt áramszünet lett. 


Az Einsatzdoku tűzoltósági portál fotói az éjszakai bevetésekről. Scheibbs környékét szerda délután érte el egy zivatarcella, képek itt érhetőek el.


A helyzetet nehezítette, hogy Melk és St. Pölten környékét másodszor érte vihar a héten, keddre virradó éjszaka több településen pincékbe, garázsokba tört be a leúuduló esővíz - csütörtök hajnalban pedig ugyanez történt. A talaj sok helyen már nem bírja elnyelni a rengeteg esőt, Weins-Ysperdorfban például a helyi utat másfél méteres sár borította el.


Felső-Ausztriában Vöcklabruck és Grieskirchen környékén esett ismét rekordmennyiségű eső, a tűzoltósági szóvivő úgy nyilatkozott, hogy már rutinszerűen kezdték meg a mentést. A csapadék több település utcáit elöntötte, Straß im Attergau-ban júliusban már a negyedik áradással kellett megküzdeni. A tartományban 1300 tűzoltó dolgozott az éjszaka - pincékből szivattyúzták ki a vizet, kidőlt fákat távolították el és utakat tiszítottak meg. Hasonló bevetésekre került sor Salzburg tartomány több településén is. (ORF)
 

Burgenlandban Schlaining utcáit öntötte az ár szerda délután - erről készült az alábbi videó.

 

 

Gaming környékén készült videó:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016.04.26
Egy itáliai alacsony nyomású légköri képződmény és az északnyugat felől beáramló sarkvidéki levegő találkozása igazi téli napot ígér szerdára Ausztriában, többfelé havazhat.

2016.05.28
Zivatar és jégeső zúdult péntek éjjel, szombat hajnalban több burgenlandi településre, írja az ORF. Loipersdorf, Kitzladen, Buchschachen, Grafenschachen és Oberwart környékén jég is esett, a víz utcákat, pincéket, garázsokat öntött el. A tűzoltók a reggeli órákig dolgoztak a károk felszámolásán, rengeteg helyen kellett szivattyúzniuk.

2016.07.03
Ausztria több tartományában is heves viharok dúltak szombaton. Tirolban és Felső-Ausztriában települések öntött el a hirtelen lezúduló, rengeteg esővíz, Steiermarkban pedig az ország egyik fontos vasútvonalán siklott ki egy tehervonat, miután sárlavina zúdult a sínekre. Fotók és videók a történésekről.

2016.07.12
Ausztria több tartományában hétfőn is heves zivatarok söpörtek végig. Imstben a tűzoltóknak kellett megvédeniük a sáros áradattól a település házait.

2016.07.12
Nagyon durva jég pusztított kedden este Steiermarkban, főleg a Graztól északra eső régióban keletkeztek nagy károk, de máshonnét is érkeztek jelentések jégverésről.

2016.07.22
Ítéletidő tombolt Alsó-Ausztriában, Stájerországban és Karintiában csütörtök késő este, orkánerejű szél, jégeső és heves esőzések okoztak károkat.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség