Ellenállnak a tartományok: elfogytak a menekültek befogadására szánt helyek Ausztriában

2014.09.25

Bemutatta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter menekültügyi reformkoncepcióját, eszerint a tartományoknak egységesen ki kell venni részüket a menekültek befogadásából, figyelmeztetve egyben arra: a hét végére elfogynak az ausztriai menekülthelyek, szállás hiányában már most is kétezer embert tornatermekben helyeztek el.

Johanna Mikl-Leitner egyebek között azt szeretné elérni, hogy minden tartomány tartsa magát a menekültkvótához, hiszen a jelenlegi helyzet szerint 2300 osztrák településből csupán 515 fogadja előírt számban a külföldről menekültként érkezőket.  Jelenleg két központ van Ausztriában, ahol a menekültek felvétele történik. A belügyminiszter most azt szorgalmazta, hogy tartományonként 120-200 ágyas férőhelyek álljanak a bejelentkezők rendelkezésére, így elkerülhetik az utaztatást. 

A reformjavaslat kitér arra az elvárásra is, hogy három hét átfutás helyett már 48 órán belül bírálják el a menekültkérvényeket, valamint minden tartomány készítsen vészforgatókönyvet arra az esetre, ha hirtelen menekülthullám indulna meg Ausztria felé. 

Az intézkedéseket, amelyeket a belügyminiszter 2015 nyaráig szeretné életbe léptetni, részleteiben október 19-én, a tartományok menekültügyi biztosainak találkozóján tárgyalják meg. Helmut Mödlhammer, a Helyi Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Die Presse című konzervatív lapnak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy javul az állam és az önkormányzatok közötti kommunikáció, és a közeljövőben a menekültek elhelyezésére több pénz is jut. 

A belügyminiszter és a tartományok menekültügyi biztosai szerdán egy karintiai luxushotelban ültek le tárgyalni. Többen bírálták a találkozó helyszínét, és a választás miatt Peter Kaiser, a szociáldemokrata párt karintiai frakcióvezetője utólag elnézést is kért.  Johanna Mikl-Leitner a megbeszélés után meglátogatta azt a stájerországi hotelt, amelybe a hónap közepén 135 menekültet helyeztek el. A helyiek körében nagy felháborodást kiváltó döntést a belügyminiszter akkor úgy indokolta, hogy nem volt más választás, a németországihoz hasonló sátorvárosok megnyitását el akarták kerülni. A szerdai látogatásán ígéretet tett arra, hogy ha a tartomány teljesíti a befogadási kvótáját, megszüntetik az ideiglenes menekültszállót. Jelenleg Stájerország a kvótájának 90 százalékát teljesíti. 

Csütörtökön Reinhold Mitterlehner alkancellár bejelentette, hogy Erdbergben, a Bécs keleti részén fekvő harmadik kerületben 600 férőhelyes központot alakítanak ki hétfőtől. A főváros polgármestere is jelezte: egyetért a döntéssel, amennyiben négy hónapig tartó átmeneti megoldásról van szó. 
   
Idén eddig összesen 3497 menekült érkezett Szíriából Ausztriába, ez 332 százalékos növekedést jelent az előző évi létszámhoz képest. Augusztusban kiugróan magas, 2341 volt a szíriaiak száma, ami 73 százalékos emelkedés a tavaly augusztusi 1352-höz képest.

Menekültek befogadására szánt heiligenkreutzi hotel: a tartomány tiltakozik Fotó: ORF
Menekültek befogadására szánt heiligenkreutzi hotel: a tartomány tiltakozik Fotó: ORF


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség