Elbocsátás után demonstráció: cukorhegyet halmoztak fel a bécsi étterem elé

2014.05.04

Körülbelül 10 cent értékű porcukor miatt került a figyelem középpontjába Mario Plachutta, több bécsi vendéglő tulajdonosa. Az elit helyeket működtető vendéglátós egy hete nem tud kikeveredni a jórészt maga kavarta botrányból.

Még mindig tart Ausztriában a Plachutta-botrány Ausztriában:  a szlovák pincérét személyesen elbocsátó bécsi étteremtulajdonos kapott hideget-meleget az elmúlt napokban, szombaton például cukorhegyet tornyoztak fel  a demonstrálók az egyik vendéglője előtt. 
Ahogy arról beszámoltunk, a felszolgáló a saját maga által vásárolt eperre az étterem porcukrát szórta, amin a tulaj annyira felhúzta magát, hogy azonnal elbocsátotta az alkalmazottját. A munkavállalók érdekvédelmi szervezete, az Arbeiterkammer alaptalannak találta a lépést és kártérítést ítélt meg a pincérnek. 

Mario Plachutta közleményben reagált, előbb arra hivatkozott, hogy fél kiló porcukrot hozott ki a raktárból alkalmazottja, ám kiderült, szó sem volt erről. Az Arbeiterkammert is támadta, mondván, miért képviseli a szervezet az Ausztriában csak átmenetileg dolgozó szlovák férfi érdekeit – utóbbi komoly felháborodást okozott, még az osztrák szakszervezetek vezetője is megszólalt, erősen elítélve az ilyen jellegű kijelentéseket. Mindehhez hozzájött még, hogy a tudósítások kommentjeiben  és a közösségi portálokon is ízekre szedték a közleményeket, valamint a döntést vitató Plachuttát.

A tulajdonos a  Facebook-oldalán is igyekezett védeni álláspontját, itt már nem a körülbelül 10 cent értékű cukorról írt, hanem a pazarlást és az élelmiszerek gazdaságos felhasználását emlegette.  A bécsiek más véleményen voltak és már május 1-én kisebb demonstrációt szerveztek az egyik Plachutta-étterem elé, egy tál cukrozott eperrel kínálták a járókelőket.  A vendéglőből kisiető pincér azonban kiütötte a tálat az egyik tiltakozó kezéből.

Péntekre aztán újabb flash-mobot hirdettek az egyik Plachutta-érdekeltség elé, ezt az akciót  elmosta az eső, így szombaton gyűlt össze 250-300 demonstráló, hogy jobb munkakörülményeket és több toleranciát követeljen a vendéglátásban dolgozóknak.  A tiltakozók cukrot halmoztak fel az utcán – amelyet az egyik szíriai menekülttábort élelmiszerrel ellátó KeepOn szervezetnek adományoztak.  A Twitteren megjelent képek alapján szép mennyiség  gyűlt össze, közte egy magyar feliratú csomaggal: Koronás kristálycukor.  

 

Cukorhegy a demonstráción - jutott volna bőven mindenki eprére Fotó: Twitter/medienpirat
Cukorhegy (alul a magyar feliratú kristálycukor)  a demonstráción - jutott volna bőven mindenki eprére Fotó: Twitter/medienpirat

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség