Ein Panzer, bitte: osztrák páncélosokat árulnak cseh portálon

2015.03.06

Már 12 ezer euróért vehetnek maguknak a lelkes gyűjtők kiselejtezett osztrák lövészpáncélost, egy cseh cég árulja a három éve kiszuperált járműveket. Ausztriába nem kerülhetnek vissza, az ottani törvények szerint magánszemély nem birtokolhatnak hadianyagnak minősülő harckocsikat.


A páncélosokat pár éve vonták ki az osztrák hadrendből

 

Pénteken számolt be a Kurier, az osztrák hírügynökség (APA) és a Heute arról, hogy a négy évvel ezelőtti haderőreform során hadrendből kivont Sauer-lövészpáncélosok közül néhány egy cseh cég portálján bukkant  fel, és 12 ezer euró körüli áron meg lehet venni. 

(A cég árul más járműveket, tankokból egész szép választék van, SU-100 52 ezer, T-34-es 32 ezer, T-55-ös 32 ezer, T-72-es 36 ezer euróért kapható – megfelelő engedély birtokában és hatástalanítva. A BMP lövészpáncélost 16 ezer euróért kínálják, de vannak szerviz- és parancsnoki kocsik is.)

2011-ben az osztrák haderőreform keretében az 1150 darab osztrák páncélos kétharmadát leselejtezték, 750-et  selejteztek le. Közülük több mint 430 osztrák gyártmányú Sauer-lövészpáncélos volt, ezek közül bukkant fel most néhány a cseh portálon, a hagyományos illetve az egészségügyi járműként használt változatban.  Az eset azért keltett feltűnést, mert korábban arról volt szó, a feleslegessé vált haditechnikát beolvasztják és újrahasznosítják.

Az osztrák honvédelmi minisztérium szerint minden a jogszabályok szerint zajlott, olyan cégeknek (nem hadviselő ország vállalkozása) adtak el eddig 56 páncélost, amely rendelkezik megfelelő engedéllyel, a többséget Ausztriában dolgozzák fel.  A kurier.at  úgy tudja, egy belga vállalaton keresztül zajlott az üzlet, ez adta tovább Nagy-Britanniába, Csehországba és Afrikában. Nigériában még hadrendben vannak az osztrák Sauerek. 

A hírportálok megemlítik, osztrákok nem vásárolhatják meg járműveket. A törvények szerint Ausztriában minden páncélos hadianyag minősül, még fegyverzet nélkül is, ugyanis puszta súlyával veszélyt jelent a polgárokra és a biztonsági erőkre, ezért magánszemély nem birtokolhatja.


 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség