Dunai árvíz 2013: újabb települések kerültek veszélybe Ausztriában (videóval)

Dunai árvíz 2013: újabb települések kerültek veszélybe Ausztriában (videóval)

2013.06.04

Továbbra is feszült a helyzet a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában, ahol újabb településeket fenyeget elöntéssel az ár, noha a folyó áradása lassult hétfő óta.

Továbbra is feszült a helyzet a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában, ahol újabb településeket fenyeget elöntéssel az ár, noha a folyó áradása lassult hétfő óta.

A mentésben részt vevők feszülten figyelik, hogy a víz nem lépi-e át a mobil védőgátak peremét, a védőfalak megtartják-e a víztömeget és a nagyobb árvízi hordalékokat. Ezeket a gátakat és más védműveket a 2002-es nagy árvíz után szerezték be, illetve építették fel. Ha a gátak átszakadnak, újabb településekre törhet be a víz.


 


Védekezés Melk városában

 

Kritikus a helyzet a Wachau vidéken, a Bécstől 80-100 kilométerre nyugatra található Krems, Grein, Ottensheim és Weissenkirchen településeknél. Kremsnél várhatóan csak néhány centiméteren múlik majd, hogy eléri-e a 2002-es 10,9 méteres rekord szintet a Duna. A városban készenlétbe helyeztek 60 ezer homokzsákot. Ottensheimnél hétfőn megrongálódott egy állandó védőgát, Greinnél pedig kevésnek bizonyulhat a mobil védőfal magassága.
   
Hétfő este a Duna mentén több településen, így Weissenkirchenben és Linz térségében, Emmersdorfban elővigyázatosságból több száz lakónak el kellett hagynia a házát. Több olyan településnél, ahol nem emeltek mobil védőgátat - Melknél és Klosterneuburgnál - , hétfőn már kiöntött a Duna.
   
Bizakodásra adott okot a védekezésben részt vevőknek, hogy a folyó ausztriai vízállása a korábban vártnál lassabban emelkedett hétfő este óta. A keddi friss előrejelzések szerint a vízszint néhány centiméterrel a 2002-es nagy árvízkor mért érték alatt marad.


A melki óvárost elöntötte az ár Fotó: melk.gv.at
A melki óvárost elöntötte az ár Fotó: melk.gv.at


   
A kienstocki mérőállomáson kedd reggel 10,58 métert mértek, délelőtt 10,6 méterig emelkedhet a víz, ami 33 centivel kevesebb, mint a 2002-es áradáskor volt. Korneuburgnál 7,72 métert mértek, és már nem várják a vízszint emelkedését. Tizenegy éve ott 7,89 méter magasan állt a folyó.
   
Éjfél óta nem emelkedett az Inn folyó vízállása sem. Az Inn mentén egy teljesen elöntött településről, Schärdingből visszahúzódóban van a víz.
   
Ausztria nyugati részében - Tirolban, Vorarlbergben és Salzburgban - már előző nap nagyrészt levonult a folyókon az árhullám. Noha számos elöntött területen továbbra is áll még a víz, sok helyen már megkezdhették a takarítást, helyreállítást.
   
A közlekedési helyzet nem javult hétfő óta, mintegy másfélszáz közúton voltak lezárások. Az ország nyugati részében, az innsbrucki csomóponton keresztül gyakorlatilag leállt a vasúti közlekedés, és a németországi A8-as autópálya egy szakaszának lezárása miatt a belföldi közlekedés szempontjából fontos Innsbruck-Salzburg autópálya-összeköttetés is kiesett.
   
Ausztriában két halálos áldozatot követeltek az áradások, két másik embert a hét vége óta eltűntként tartanak nyilván.

 

Magyarországon veszélyhelyzetet hirdetett ki a miniszterelnök


Kedd déltől veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása miatt az érintett térségekre. A kormányfő azt kérte a folyó mentén élőktől, szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet.

 A miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság ülése után elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és megkezdték a szakemberek átcsoportosítását az árvízveszélyes területekre. A kormányzat mozgósítani tud körülbelül 8 ezer katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt. Utóbbiakkal kapcsolatban Orbán Viktor azt kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy az ő mozgósításuk ne járjon a közbiztonság csökkenésével az ország más területein.
   
Az Ausztriától kapott adatok alapján történelmi magasságú vízállás várható a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg érkezik, amely szerdán lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható, a kormány energiájának legtöbbjét így a védekezésre kell összpontosítani - közölte Orbán Viktor a veszélyhelyzet-kezelési központban tartott sajtótájékoztatóján.
   
Hangsúlyozva ugyanakkor: "reális esély van arra, hogy megtartsuk a vizet a medrében", ennek érdekében folynak a gátmagasítási munkálatok.
   
Orbán Viktor azt kérte az állampolgároktól, hogy működjenek együtt a hatóságokkal, mert "a víztömeg olyan óriási, hogy valóságos kockázatot jelent az emberéletre nézve". 
   
"Ha van együttműködés, mindenkit meg fogunk védeni" - mondta, majd azt is kérte az emberektől, hogy szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet, de a kabinet bízik abban, hogy erre nem kerül sor.
   
A kormányfő egyúttal állampolgári részvételre buzdított a védekezésben.
   
A kormányzati koordinációs bizottság ülésén részt vett Tarlós István főpolgármester is, a miniszterelnök tájékoztatása szerint ugyanis a védekezés középpontja valószínűleg Budapest lesz.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség