Dunai árvíz 2013: Ausztriában már apad a folyó

Dunai árvíz 2013: Ausztriában már apad a folyó

2013.06.07

Ausztriában tovább apadt a Duna péntek reggelre, de főként Bécstől keletre még nem múlt el teljesen az újabb elöntések veszélye.

Bécsnél péntekre virradó éjjel öt óra alatt húsz centiméterrel csökkent a vízállás. Hasonló mértékben csökkent a vízszint Ausztria keleti részén, a szlovák határhoz közeli szakaszon.

Egész éjszaka folytatódott a küzdelem az árvíz ellen Hainburgnál, a szlovák határtól 15 kilométerre. Ott egy vasúti töltés alámosása és a feltörő buzgárok miatt is védekezni kell. A falu egy részét már elöntötte a víz, az áramot kikapcsolták. Gänserdnorfnál szintén meggyengült egy gát, ezért a közeli Bad Deutsch-Altenburgnál egy szálloda vendégeit felkészítették arra, hogy szükség esetén el kell hagyniuk a szállásukat.

 

Hainburg
 

 A víz csak lassan apad ezen a vidéken, mert a közeli Pozsonynál jóval szűkebb a folyómeder.
    
Bécsben még szerdán tetőzött a Duna, 806 centiméterrel. 2002-ben, az eddig "az évszázad árvizeként" emlegetett áradáskor 789 centiméter volt a legmagasabb vízállás ugyanezen a mérőállomáson. A fővárosban nem okozott jelentős károkat az áradás.

A hét elején több Duna menti települést részben elöntött a víz, így Emmersdorfot, Melket, Dürnsteint, Kritzendorfot és Korneuburgot. A tűzoltóság szerint az apadó vízállás mellett is napokig eltart még, amíg teljesen visszahúzódik a víz az épületekből.
   
A hosszan tartó áradás nemcsak új házakat, hanem számos műemléket is megrongálhatott. Bécstől nyugatra már több helyen megkezdődött a takarítás és az infrastruktúra helyreállítása.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség