Csődöt jelent a Zielpunkt: 229 üzlet és csaknem 3000 munkavállaló veszélyben, csúszik a novemberi fizetés

2015.11.27

Csődbe ment a 229 üzlettel rendelkező és 2500 munkatársat foglalkoztató ausztriai Zielpunkt-üzletlánc, jelentették be szerdán. A boltok nyitva vannak, azonban mind a dolgozók, mind az egységek sorsa bizonytalan.


Zlelpunkt-egység megnyitója: fizetésképtelen az üzletlánc Fotó: diestadtpfeiffer.at


A Felső-ausztriai Pfeiffer kereskedelmi csoport tavaly vette át a élelmiszer-üzletlánc ausztriai boltjait és idén csődbe megy, mivel a hálózat a tartozásai miatt fizetésképtelennek bizonyult, írja az ORF. A cégcsoport főnöke, Georg Pfeiffer szerint több üzletet átvehetnek konkurens vállalatok, ami azt is jelenheti, hogy a jelenlegi dolgozóknak megmarad a munkájuk. Másportálok szerint a helyzet ennél bonyolultabb.


2700 bolti dolgozó mellett további 300 munkavállalót is érint a csőd a Pfeiffer-csoport logisztikai központjában, írta az a krone.at. A csődeljárás december elején indul, a cég már jelezte az AMS-nek (munkaügyi központ), hogy felmondásokra készül.A pénteken esedékes béreket novemberi béreket már nem tudja kifizetni a cég, azokat az erre a célra létrehozott csődalapból kapják meg a dolgozók. (Az ORF szerint a munkavállalóknak maguknak kell ezt kérniük). A szociális miniszter azt kérte Zielpunkt-alkalmazottak számláit vezető banokoktól, hogy egyhavi munkabér erejéig ingyenes számlakeret-túllépést biztosítsanak.


A cégnek 126 üzlete van Bécsben, 53 Alsó-Ausztriában, 27 Steiermarkban, 23 Burgenlandban. A Krone szerint erősen kérdéses, hogy más cégek át tudják-e venni az alkamazottakat. Az osztrák kereskedelmi piacon erősek a multicégek, így a kartell-szabályozás miatt nehéz már bővülniük. Az élelmiszer-kereskedelem forgalmának 85 százalékát a Rewe, a Spar és  Hofer jegyzi. Ráadásul szakértők arra figyelmeztetnek, hogy 2015. októberében AUsztriában csaknem 50 ezer (49.989) kereskedelmi alkalmazott volt munka nélkül. A helyzetet bonyolítja, hogy nemzetközi összehasonlításban nagyon magas az osztrák kereskedelmi egység száma. Tavaly 2000 bolt zárt be Ausztriában, a most kieső 229 Zielpunkt-üzlet csak négy százaléka az ausztriai élelmiszer-egységeknek.


Az üzletek egyébként nyitva maradnak (a csődeljárás december 1-én kezdődik), annak ellenére, hogy a cég már nem tud új árut rendelni. A vállallat szerint a friss áruk - kenyér, péksütemény, zöldség - beszállítóit azonnal fizetik, így azokból nem lesz hiány. Azt már a csődbiztos dönti el, hogy mi lesz az eljárás megindítása után. Az biztos, hogy az üzletláncnak maga a Pfeiffer-csoport a legnagyobb hitelezője, az anyacég saját adatai szerint legalább 30 millió euróval támogatta az idén.


 

2015.11.27
POWERSERV - Wiener Neudorf, Niederösterreich - Powerserv ist ein führender Personaldienstleister in Österreich. Wir bieten Jobsuchenden Arbeitsplätze mit vielfältigen Karrieremöglichkeiten in verschiedensten Unternehmen und Branchen. Für unseren Kunden suchen wir eine/n DisponentIn für den Wareneingang Wiener Neudorf Ihre Aufgaben: Steuerung aller Wareneingangsabläufe Freigabe für die Verwendung aller Roh-, Hilfs- und Betriebsstoffe Buchung und Einleitung von Reklamationen Buchung der Wareneingänge Koordination des Wareneingangs und der Ein- und Ausfahrten der LKW Disposition und Planung von Rohstoffen und Produktionen (Basisöle, Mischungen,..) Artikelstammwartungen Ihr Profil: Abgeschlossene HAK oder HASCH Ausbildung, eventuell auch Gymnasium 2-3 Jahre Praxis in der Wareneingangssteuerung bzw. Materialdisposition Sehr gute MS-Office-Kenntnisse, sowie JDE/SAP Kenntnisse wünschenswert Gute Englischkenntnisse Eigenes Auto zwecks Erreichbarkeit von Vorteil Wir bieten: Einsatzbeginn ab möglich Dauerstelle, 38 Umfangreiche Einschulung Abwechslungsreiche Tätigkeit Gehalt zwischen ,00 - ,00 Euro brutto/Monat, je nach Qualifikation und Berufserfahrung Beschäftigungsform: Vollzeit Wenn dieses Stellenangebot Sie anspricht, freuen wir uns auf Ihre Onlinebewerbung. Klicken Sie dazu direkt auf den Button "jetzt bewerben". Alternativ senden Sie bitte Ihre vollständigen Bewerbungsunterlagen (inklusive Lebenslauf und Gehaltsvorstellung) an: Powerserv Austria GmbH Michaela Stanka Brown-Boveri-Straße 6/7 2351 Wiener Neudorf +43 59007 1600 Bitte beziehen Sie sich bei Ihrer Bewerbung auf monster/jobpilot...

2015.11.27
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról gyűjtöttünk össze ausztriai munkákat. Egyebek mellett benzinkutas, recepciós, gondnok, asztalos,, gyári munka, konyhai kisegítő, szobalány, szakács, pincér, felszolgáló és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség