Családi pótlék Ausztria 2017: faragnának a politikusok a külföldre kifizetett támogatásokon

2017.02.12

Megkurtítaná a külföldre kifizetett családi támogatásokat Ausztria családügyi minisztere, Sophie Karmasin (ÖVP). Az Európai Bizottság egyelőre nem támogatja az osztrák javaslatot, az osztrákok viszont több fronton is nyomulnának a kérdésben, írja a Kurier. Nagyságrendileg Magyarországra jön a legtöbb pénz.

 

A nemrég közzétett kormányprogram szerint az osztrák kormány jogi lépéseket kezdeményez az EU szintjén, hogy a külföldre kifizetett ausztriai családi támogatásokat szabályozni tudja - az indexálásnak nevezett megoldás lényege, hogy kevesebb Ausztria kevesebbet költsön a külföldi munkavállalói családi pótlékára. Hogy pontosan mennyivel is csökkentené a havi összeget az osztrák állam, az nem derült ki a Kurier összeállításából, mindenesetre úgy tűnik, a politikai akarat megvan, azonban az Unió egyelőre nem vevő az elképzelésekre.


Az ÖVP (Osztrák Néppárt) követelései között már régóta szerepel a kérdés, egyik legnagyobb szószólója Sebastian Kurz (ÖVP) integrációs és külügyminiszter. A koalíciós partner Szocialista Párt (SPÖ) is beállt a kezdeményezés mögé. Sophie Karmasin (ÖVP) családügyi miniszter ennek kifejezetten örült, mivel a szocialisták sokáig akadályozták a kérdés napirendre tűzését. Az Európai Bizottságnál sikerült is elérni, hogy az ügyben elkészült EU-szakvéleményhez az osztrák álláspontot is figyelembe vegyék, nyilatkozta a Kurier online verziójának Karmasin,


Az Európai Bizottság arra a véleményre jutott, hogy az Unióban más államaiban dolgozó EU-s állampolgárok esetén jogellenes lenne, ha csak a hazájukban érvényben lévő családtámogatásokat kapnák meg. Ha mégis bevezetnék a változást, az a bürokratikus eljárások számát növelné, így összeségében csak csekély (0,25 százalék) megtakarítással járna.


Karmasin szerint a Bizottság rossz adatokkal dolgozik, szerinte legalább 100 millió eurót tudna spórolni azzal Ausztria, ha nem az osztrák szinten fizetné meg az EU-s országokból érkező külföldi dolgozóknak a családi pótlékot.


Az Európai Bizottság szerint Ausztria 2013-ban és 2014-ben 147-147 millió eurót utalt el ilyen célokra. Az osztrák szakminisztérium szerint  2014-ben 227, 2015-ben 250 millió eurót fizetett ki. A különbség oka, hogy jelentősen nőtt az Ausztriában munkát vállaló EU-s állampolgárok száma. Ausztria összesen 122 ezer külföldi gyermek nevelési költségeihez járult hozzá.


Az osztrák szaktárca azt állítja, hogy az eljárási költségek emelkedése is csak becsléseken és nem tényleges számításokon alapult.
Karmasin szerint az indexálás, azaz a limitált összegű kifizetés működőképes lehet, már csak azért is, mert az úgynevezett korrekciós koefficienst az EU maga is alkalmazza saját alkalmazottai esetén, ha azok valamelyik EU-s tagországban vállalnak munkát. (A szövegből nem derül ki, hogy az EU-s alkalmazottak esetén milyen korrekciót jelent mindez.)


Amíg az EU az osztrákok javaslatán töpreng, addig a minisztérium más országok részvételével csúcstalálkozót szervez, Ausztria mellett Németország, Dánia és Luxemburg is érdeklődik az indexált kifizetések iránt. Az EU szociális tanácsában is lobbiznak a javaslat mellett - Karmasin szeretné, hogyha EU-s döntés születne a kérdés. Ausztria azonban saját maga is keresi a megoldást, egyelőre nem született meg a tanulmány az ügyben.


Az osztrák állam által EU-s országokba kifizetett családi támogatás összege 2015

 

Ország Havi családi pótlék (euró) Kifizetett euró (millió) Gyerekek száma
Németország 184 5,9 2928
Szlovénia 114 17,4 8540
Magyarország 39 64,7 31720
Lengyelország 28 37,3 18300
Csehország 25 17,4 8500
Szlovákia 24 59,7 29280
Románia 9 27,6 13420

 

 

Teljes összeg vagy különbözet?


Uniós állampolgároknál határon átnyúló esetekben meg kell vizsgálni, hogy az anya ill. az apa szociális biztonságára melyik állam jogi előírásai vonatkoznak. Ebből adódik, hogy mely tagállam az illetékes a családi támogatások folyósítására.


Az uniós előírások értelmében az az elsődleges kifizető állam, amelyben a szülő dolgozik (foglalkoztatás helye szerinti állam elve). A lakóhely szerinti államban különbözet fizetésére kerülhet sor, ha a családi támogatások a foglalkoztató országban alacsonyabbak.
Ha mindkét szülő dolgozik, mégpedig két különböző országban, akkor a családi támogatást az az állam folyósítja, amelyben a gyermek a szüleivel él (lakóhely szerinti állam elve). A foglalkoztató országban különbözet jár, ha a családi támogatás a lakóhely szerinti államban alacsonyabb.


Amennyiben tehát Magyarországon jogosult akár Ön, akár a házastársa/élettársa családi pótlékra (pl. munkaviszony, egyéni vállalkozói tevékenység miatt stb.), akkor Ausztria csak azt a különbözetet fizeti, amennyivel az osztrák juttatás magasabb (Differenzzahlung). Ez esetben a családi pótlékot évente kell igényelni, visszamenőleg az előző évre.
Amennyiben viszont nem áll fenn jogosultság családi támogatásokra Magyarországon, akkor a teljes összegű családi pótlék jár Ausztriából. Ez esetben a családi pótlékot kéthavonta utalják, mindig az adott és a következő havit.


Osztrák munkaviszony létesítését jelezni kell a magyar hatóságoknak (Egészségbiztosítási Pénztár, Magyar Államkincstár). Amennyiben Magyarországról csak az alanyi jogon járó ellátások járnak, ezeket ettől kezdve javarészt megszüntetik, és a juttatás Ausztriában igénylendő meg!
Alanyi jogon Magyarországról családi támogatások esetében ezért feltétlenül érdeklődje meg az illetékes magyar hatóságtól, hogy ausztriai jogosultság esetén is jár-e tovább a magyar juttatás! A jogosulatlanul továbbfolyósított támogatásokat visszafizettetik!


A határon átnyúló adategyeztetés következtében az ausztriai családi pótlék megállapítására irányuló eljárás meglehetősen hosszadalmas, jelenleg kb. 8-10 hónapot is igénybe vehet!

 

 

2016.02.07
Követné Ausztria külügyminisztere a brit példát: az angol javaslat szerint Nagy-Britannia korlátozná az EU-s országokból érkező munkavállalóknak, bevándorlóknak juttatott szociális támogatásokat. Az osztrák politikus szerint különösen a külföldieknek fizetett családi pótlék összege terheli meg az államkasszát.

2016.02.21
Támogatná az Ausztriában dolgozó külföldiek családipótlék-juttatásának szigorítását az osztrák kancellár, aki minderről egy vasárnapi lapinterjúban beszélt.

2017.02.12
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett konyhai kisegítő, pincér, recepciós, masszőr, cukrász villanyszerelő, szakács, karbantartó, mérnök, kőműves és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség