Célkeresztben az építőipar: korlátozná a külföldiek munkavállalását a burgenlandi tartományi vezető

2016.04.14

Az osztrák munkaerő védelmében korlátozná a külföldiek munkavállalását bizonyos alacsony bérezésű ágazatokban a burgenlandi tartományi vezető, aki minderről egy csütörtöki rádióműsorban beszélt.

 

Korábbi írások a témában:
 

Túl sokan vannak: korlátozná a külföldi munkavállalók számát Burgenland tartományi főnöke
 

Ausztria: az osztrák kancellár is kevesebb családi pótlékot adna a külföldi munkavállalóknak


Félreértés: magyar bért javasolt az Ausztriában dolgozó magyaroknak az osztrák kancellár, aztán visszavonta az interjút

 

Hans Niessl szerint amennyiben tovább növekszik a munkanélküliség, úgy időszakos és szektorális korlátozást kell bevezetni a munkaerőpiacon. 

   
Úgy vélte, hogy a túl magas munkanélküliséggel küzdő ágazatokban kell alkalmazni a létszámstopot. Meglátása szerint a menekültstátussal rendelkezők is meg fognak jelenni a munkaerőpiacon. Niessl hozzátette: Magyarországon egy építőmunkás 400 eurót keres, Ausztriában viszont a háromszorosát. 
   

Az Ö1 osztrák közszolgálati rádió által ismertetett javaslatcsomag a többi között azt tartalmazza, hogy a külföldi közvetítő cégek Ausztriába küldött munkavállalói az osztrák szociális járulékot is fizessék, valamint csökkentsék a külföldi munkavállalók hozzátartozóinak támogatását, ha ők nem Ausztriában élnek. A tartomány kormánya azt is szorgalmazza, hogy a magas munkanélküliséggel sújtott ágazatokból, például az építőiparból időszakosan kizárható legyen az uniós országból érkező külföldi munkaerő. 
   

A burgenlandi koalíciós vezetés a tartományi parlament döntése értelmében fel fogja szólítani az osztrák szövetségi kormányt, hogy lépjen fel erre vonatkozó uniós szabályozás megalkotása érdekében.
   

Az Ausztriában dolgozó külföldi munkaerő nagy része, 30 százalék az építőiparban dolgozik, 13 százalék az iparban helyezkedett el.  Alois Stöger osztrák szociálisügy miniszter Niessl szektorális munkaerő-korlátozásra vonatkozó javaslatáról úgy nyilatkozott, hogy az európai joggal nem összeegyeztethető, ezt csak a nem uniós országokkal szemben tehetik meg. Azonban azzal egyetért, hogy azonos munkahelyen, azonos munkáért ugyanolyan bérezés jár.  
   

Werner Faymann osztrák kancellár februárban ismertetett tervei szerint korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz, és csökkenté a külföldi vállalatoktól Ausztriába delegált munkavállalók létszámát, továbbá időkorláthoz kötné az ausztriai munkavégzésüket. Az Österreich című lap által korábban ismertetett tervek szerint a politikus a növekvő munkanélküliség miatt akarja megvitatni ezt a kérdést, egyúttal csökkentené az unió esetleges bővítésekor érkező kelet-európai munkavállalók számát is.

 

2016.04.12
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett szobalány, mérnök, beszerző, pénztáros, diplomás ápoló, bolti eladó, szakács, pincér, gyári munka és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.04.13
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett mosogató, szakács, recepciós, pincér, pénztáros, mérnök, villanyszerelő, eladó, ápoló, raktári dolgozó és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.04.14
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett komissiózó, konyhai kisegítő, szobalány, gyári munka, szoftverfejlesztő, CNC-kezelő, pincér, recepciós, komissiózó és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség