Botrány Hegyeshalomnál: telepakolták utasokkal az ünnepi Budapest-Bécs vonatot

Botrány Hegyeshalomnál: telepakolták utasokkal az ünnepi Budapest-Bécs vonatot

2014.10.23

Az ülőhelyek számánál jóval több jegyet adott ki a MÁV a Budapestről Bécsbe közlekedő Railjet csütörtök reggeli, 9 órás járatára, mivel olyan sokan akartak a császárvárosba utazni az ünnepen. A vonatot Hegyeshalomban feltartóztatták az osztrákok, írja az index.hu.

Az index.hu írása szerint a vonaton akkora volt a tömeg, hogy a kelenföldi állomáson alig lehetett felszállni, az osztrák határon pedig az osztrák vasutasok megállították a vonatot és mintegy kétszáz embert leszállítottak róla, őket egy másik szerelvény vitte tovább. Az expressz déli egy óra után indult el Bécs fele.

 A teljes sztori itt olvasható.

Update: Nyialtkozott a MÁV-szóvivő az MTI-nek

Mintegy másfél órát állt egy Railjet csütörtökön a magyar-osztrák határon Hegyeshalomnál, a Bécsbe tartó vonat addig nem indulhatott tovább, amíg a helyjeggyel nem rendelkező utasokat le nem szálltak róla - közölte a MÁV-Start Zrt. szóvivője az MTI-vel.

Szabó Anett elmondta, hogy a leszállított utasok egy régiós szerelvénnyel utazhattak tovább Bruck an der Leithába, ahol egy másik szerelvényre át kell szállniuk, hogy eljuthassanak Bécsbe. Közölte: az elővételes jegyvásárlások adatai szerint a szerelvényre már egy hete 80-90 százalékos volt a foglalás, ezért jelezték az osztrák vasúttársaságnak, hogy több kocsival kellene indítani a szerelvényt.
 
A szóvivő hozzátette: az osztrák vasúttársaság vonata zárt szerelvény, ezt azt jelenti, hogy csak ők tudnak gondoskodni annak bővítéséről. Az osztrák vasúttársaság azonban azt jelezte, hogy nincs erre szabad kapacitása. A magyar társaságnak sem volt szabad szerelvénye, így nem tudtak mentesítő vonatot indítani - mondta Szabó Anett.

Kifejtette: a probléma oka az, hogy nemzetközi járaton a menetjegyen felül nem kötelező a helyjegy megvásárlása. Ha valaki nemzetközi vonalon szeretne utazni, eldöntheti, kifizet-e 3 eurót a menetjegyen felül azért, hogy biztosan legyen számozott ülőhelye vagy megkockáztatja, hogy állva utazik. Ezzel a lehetőséggel élnek is az utasok - jegyezte meg.
 
Szabó Anett közölte: az érintett szerelvényen már nem volt szabad ülőhely és az osztrák vasúttársaság eldönthette, hogy így továbbengedi a vonatot vagy nem. Azok voltak jogosultak továbbutazni, akiknek volt helyjegyük. A szóvivő kiemelte, hogy a menetjegy nem vonatra szól, hanem viszonylatra, a helyjeggyel viszont konkrét vonaton lehet csak utazni - jegyezte meg. 

Szabó Anett hangsúlyozta: Hegyeshalomnál a teljes felelősségi kört a magyar vasúttársaság átadja az osztráknak, így a magyar vasúttársaságnak nincs hatásköre és jogosultsága semmire a határon túl.

Az Index információi szerint a vonaton, amely 9 órakor indult el Budapestről, akkora volt a tömeg, hogy a kelenföldi állomáson alig lehetett felszállni, a folyosókon sem volt már hely. A határon az osztrák vasutasok mintegy kétszáz embert szállítottak le a szerelvényről.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség