Blog: ausztriai munkavállalás 50 felett - így kezdtem az osztrák munkakeresést

2017.08.20

Az ausztriaimunkak.hu és az ausztriaimunkakereso.hu egyik tulajdonosa első kézből számol be saját tapasztalatairól, miután az élet (meg néhány érdekes történés úgy hozta), hogy maga is az Ausztriában dolgozók magyarok táborát gyarapítja. A gyakorlatba átültetett elmélet, avagy tényleg mindnyájunknak el kell menni.

 

 

Amikor a hóhért akasztják… Vagy: addig jár a korsó a kútra… Az úgy történt, hogy a magyar nyomtatott és online médiában eltöltött 27 esztendő és újságírói, szerkesztői, online főszerkesztői múlt után, 52 évesen ott maradtam munka nélkül. A miért most nem érdekes, én még nem Viktor és nem Lőrinc miatt kerültem partvonalon kívülre, hanem egy őskövület kommunista távolított el, rohamtempóban, még a nagybevásárlás előtt, nagyjából azért, mert az összes mocskos ügyéről tudtam.


De ez egy másik történet. 


Az igazi sztori az, hogy mihez kezd az ember, ha ért a sajtóhoz, vannak ausztriai munkával foglalkozó oldalai és Facebook-csoportjai, az előbbieket fejleszti is, hogy aztán eladásra alkalmas állapotba hozza őket, de az nehezen kiszámítható, hogy mikor jön a vevő és a tőke meg a tartalékpénz sem végtelen.


Nagyjából azt, hogy a kiesett főállását megpróbálja pótolni, de rá kell jönnie, hogy saját területén nem igazán mutatkozik kereslet szakemberre – már nem a hírekről, a sztorikról szól a média. Így aztán a legegyszerűbb megoldás kilőve, helyette első körben jönnek azok a területek, ahol a megszerzett tudás (rendszerfejlesztés, emberek vezetése, PR, online marketing stb.) még szóba jöhetnek, de ott meg az életkorral van probléma. Ne szépítsük, +50-sen nem kapkodnak a munkaadók a munkavállalóért (a túl sok tapasztalat nem előny), aki ráadásul gyanús is egy kicsit: ha  tényleg annyira jó volt saját területén, akkor miért kellett eljönnie? (Kösz, büdös bunkó komcsi.)


Aztán idővel – meg a tartalékok fogyásával – már szélesebb lesz a merítés, vagyis már csak az értelmezhető fizetés lesz a fontos, maga a munka már cseppet sem az önmegvalósításról szól, hanem arról, hogy elvégezhető az elvárt szinten az adott feladat vagy sem. Alternatívának pedig ott van a közeli Ausztria, a maga 80 ezer körüli bejelentett (meg kb. 20-30 ezernyi feketén-szürkén foglalkoztatott) magyarjával, nyugati határszélről még Bécs is elérhető, így az itthoni, beszűkült lehetőségek mellett elindítottam a kinti álláskeresést is.


Annyi előnyöm volt, hogy az ausztriaimunkak.hu oldalt több éve viszem, így rengeteg tapasztalat gyűlt össze, ezeket sikerült gyakorlatban is alkalmazni. Az első és legfontosabb alapvetés a kinti kereséshez a német nyelvtudás, hiszen még a legegyszerűbb munkához is szükség van kommunikációra. Vagy másképpen: a lehetőségeket csökkenti-növeli a nyelvismeret foka – nálam például az újságírást lőtte ki, hogy a nyelvtan kényelemből-lustaságból gyenge maradt.

 
Először el kellett dönteni, mi az, amit bevállalok és mit nem. A vendéglátás végzettség híján kiesett, a képesítés nélküli szezonmunkát, vagy kisegítői feladatokat (mosogatás stb.) csak végső megoldásnak tartogattam. Sok magyar dolgozik takarító- vagy lapterjesztő cégeknél, mellettük rengeteg sofőr és futár vállalt kinn munkát. Volt kapcsolat ingatlanos vállalkozásnál is, itt a várható magas bevétel ellen a vállalkozói forma valamint az értékesítői gyakorlat hiánya szólt. (Ugyanaz az agy nehezen tud egy többrészes riportot megírni és egy eisenstadti lakást eladni.) Az irány tehát nagyjából megvolt, a kényszerhez meg hozzáadódott egy adag rugalmasság és elszántság is: ha adódik valami elfogadható lehetőség, akkor indulok.


Az alábbi csatornákon próbálkoztam: kint dolgozó ismerősöknek szóltam, hogy ha lesz üresedés, szóljanak. Profi HR-sek szerint is ez meglehetősen hatékony és szinte kötelező húzás, sok állást nem hirdetnek, vagy ha közzéteszik, akkor a munkaadók gyakran kérnek segítséget a már ott dolgozóktól, hogy ajánlanak ők is embert. A következő lépésben jöttek az állásportálok, regisztráció, önéletrajz feltöltése. Két oldalt emelnék ki az ausztriaimunkakereso.hu mellett, az ams.at szabadszavas keresőjét, illetve az at.indeed.com oldalt. Az utóbbi újságírói fejlesztés (amerikai), nem bonyolult konstrukció, viszont hatékony: egy netes robot összekapar mindent, ami adott országban a netre álláshirdetésként felkerül.


Nagyjából ez volt a stratégia: időnkénti telefonok az ismerősöknek, a portálok figyelése – utóbbi egyszerűen megy már, ha beállítjuk, mit is keresünk, automatikusan rádobálja a postafiókunkra az új állásokat.  Nincsen recept, hogy melyik módszer a hatékonyabb: volt, aki az indeed-en találta meg a munkahelyét, míg az esetemben az előbbi jött be, egyszer csak érkezett egy hívás, hogy lehet menni, annyi a kikötés, hogy a főnök személyesen szeretne látni és beszélne is velem. (A nyelvtudás ezért is fontos, nem túl jó nyitány, ha valaki nem vagy alig tud kommunikálni a munkaadóval: nincs az a vezető, aki nem azon kezd el gondolkodni, hogy mihez is kezd egy ilyen munkatárssal.)


Vettem egy mély levegőt és mondtam, hogy akkor megyek. Az nem számított, hogy nem egészen ez volt a terv, már úgy karrier és élet szempontjából, ennyi idősen már nem annyira akartam kaland az élet felkiáltással mindent a nulláról kezdeni, de gyakorlatilag elfogyott minden egyéb lehetőség, hát belevágtam.


Ami fontos még: a hosszabb ideje futó projekt, az ausztriaimunkakereso.hu fejlesztése természetesen nem áll le. Az Indivizo kft-vel közösen az ausztriai, németországi hirdetésekre jelentkezőknek mostantól lehetőségük nyílik egy rövid videóinterjút készíteni, amelyet aztán a külföldi hirdetőkhöz kerül. A megoldás nagyban segíti a sikeres álláskeresést, az új rendszer itt érhető el, itt készíthető el a saját interjú:
 

2017.08.20
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett kozmetikus, sofőr, gyári munka, recepciós, szakács, pincér, szobalány, takarító, lakatos és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség