Bécsi választások 2015: fej-fej mellett a szocialisták és a Szabadságpárt

2015.10.11

Vasárnap reggel hét órakor megkezdődtek a tartományi és a kerületi választások Bécsben, az előrejelzések szerint magas részvételi arány várható. Bécs csaknem 1,8 millió lakosa közül több mint 1,1 millióan szavazhatnak, és a voksolásra további 185 ezer bécsi lakhelyű európai uniós állampolgár jogosult. A választási részvétel 2010-ben 67,6 százalékos volt.


 

 

A politikai erők a bécsi tartományi parlament száz képviselői helyéért küzdenek meg. Emellett Bécs 23 kerületének vezetőiről is döntenek a szavazók. A csaknem 1500 szavazóhelységet 17 órakor zárják az osztrák fővárosban, az első eredménybecsléseket 18 óra körül teszik közzé. 


A szakértők szerint a mostani választásokon a bécsi Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatottsága negatív rekordot, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig történelmi eredményeket könyvelhet majd el. A legutóbbi felmérések szerint az SPÖ-nek 36, az FPÖ-nek 35 százalék a támogatottsága, ez az arány azonban az utolsó órákban is könnyen megfordulhat. 

   
Az SPÖ 2010-ben 44 százalékos eredményt ért el, öt százalékpontot veszítve az előző választásokon elért támogatottságához képest. Az FPÖ 2010-ben több mint tíz százalékpontot javítva 26 százalékot szerzett, így Bécs tartomány második legerősebb pártja lett.  A legutóbbi 2010-es választásokon az SPÖ 49, a Zöldek 11, az FPÖ 27, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 13 mandátumot szerzett.
   

A szociáldemokraták 2010-ben elvesztették többségüket a tartományi parlamentben, ezért koalíciós partnert kellett keresniük. Bécset közös kormányzásban az SPÖ és a Zöldek pártja irányítja a jelenlegi ciklusban, hasonló felállású közös kormányzás nincsen más osztrák tartományban. A kilenc osztrák tartomány közül Bécs mellett Burgenland és Karintia vezetése szociáldemokrata, a többi hatot néppárti kormányfő irányítja. 
   

2010-ben az ÖVP bécsi népszerűsége szintén megtört, 2010-ben 14 százalékos eredményt ért el. A felmérések szerint idén még kevesebb támogatóra, tíz százalék körüli eredményre számíthatnak. 
   

Az FPÖ eddigi legjobb Bécsben elért választási eredménye 27,9 százalék volt, ezt a támogatottságot 1996-ban érte el, ekkor Jörg Haider vezette a pártot. 
   

Michael Häupl, Bécs jelenlegi szociáldemokrata polgármestere várhatóan az eddigi legnehezebb választási küzdelme elé néz. Häupl 1994 óta vezeti Bécs tartományt, ez idő alatt pártja eddigi legrosszabb eredménye 39,2 százalék volt 1996-ban. 
   

Az osztrák főváros egyben a kilenc osztrák tartomány egyike. A fővárosi közgyűlés tagjai egyúttal a tartományi tanács tagjai, a bécsi főpolgármester pedig a bécsi tartományfőnök. Vasárnap vezetőket választanak a 23 bécsi kerületben is. (MTI)

 

 

2015.10.06
A menekültkérdés állt a bécsi polgármesterjelöltek vitájának középpontjában néhány nappal a vasárnapi tartományi, illetve önkormányzati választások előtt. (Fotó: MTI/Varga György)

2015.10.11
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett recepciós, kozmetikus, masszőr, gyári munka, szobalány, konyhai kisegítő, takarító,logisztikus, pincér és más osztrák munkákra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség