Bécsi módi: telefonos alkalmazással találhatóak meg a helyi termelők

2016.07.14

Az osztrák főváros lakói egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a közelből származó zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalukra. A Bécsi Agrárkamara most egy honlapot és egy okostelefonos alkalmazást is indított, amellyel a bécsiek könnyebben megtalálhatják a közelükben lévő termelőket.

A telefonos alkalmazásra kerültek a helyi termelők Bécsben Fotó: Karin Nussbaumer
A telefonos alkalmazásra kerültek a helyi termelők Bécsben Fotó: Karin Nussbaumer

 

Stadtlandwirtschaft Wien a neve annak a honlapnak és ingyenes okostelefonos alkalmazásnak, amely segítségével az osztrák főváros lakói könnyűszerrel megtalálhatják, hogy hol vehetnek mézet, zöldséget és gyümölcsöt helyi termelőktől. A digitális segítséget azért hozták létre, mert a bécsiek számára egyre fontosabb, hogy honnan származik, ami az asztalukra kerül – magyarázza Franz Windisch, a Bécsi Agrárkamara elnöke a lépés hátterét.


A kezdeményezéshez egyelőre nyolcvan méhész, borász, gomba-, zöldség- és dísznövénytermesztő csatlakozott, a felhasználók pedig részletes információkat kapnak az aktuális árukínálatról, a gazdaságokról valamint arról, hogy hol kapható a kinézett termék. Sok gazdaság ugyanis nem csak helyben árul, hanem a piacokon és vásárlói közösségeken keresztül is. Az okostelefonos alkalmazást ezen felül egy „Közelben” funkcióval is kibővítették, amely megmutatja, hogy hol lehet a közelben mezőgazdasági termékeket vásárolni. A funkció azonban arra is kiváló, hogy a felhasználó gyorsan rábukkanjon a legközelebbi, nyitva tartó heurigerre. 


Bécsben jelenleg 700 mezőgazdasági üzem működk, csak Simmeringben és Donaustadtban évente összesen 72 ezer tonnányi friss zöldséget termesztenek. Ráadásul magának a városnak is van saját mezőgazdasági üzeme 2 ezer hektár szántófölddel és 60 hektár szőlővel. Ezer hektárnyi bio művelésű földterületével Bécs az ország egyik legnagyobb bio-üzeme. 


A bécsi mezőgazdasági vállalatot eredetileg azért hozták létre, hogy mezőgazdasági termékekkel lássa el a város kórházait és gyermekotthonait, illetve válsághelyzetben a lakosságot. A város földjein évente több mint 3.500 tonna gabonát, 3 ezer tonna bio-zöldséget, 500 tonna bio-krumplit és 8 ezer tonna cukorrépát termesztenek. (Eurocomm-PR)

 

 

 

 

 

2016.07.11
Hétfőn ismét osztrák partneroldalainkról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett villanyszerelő, burkoló, gyári munka, sofőr, bádogos, műkörmös, takarító, szobalány, konyhai kisegítő, szakács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.07.13
Ítéletidő tombolt Ausztria több tartományában, kidőlt fák és áradások akadályozták a közlekedést, így kedd estétől folyamatosan riasztották a tűzoltókat, akik még szerda délelőtt is dolgoztak a viharkárok utáni helyreállításon.

2016.07.14
Amíg hétfőn Ausztriában sokfelé 30 fok feletti hőmérsékletet mérték, addig szerda éjjel, csütörtök hajnalban havazott az ország nyugati részén.

2016.07.14
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett karbantartó, villanyszerelő, bádogos, hegesztő, takarító, gyári munka, karbantartó, CNC-marós, felszolgáló, szakács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség