Bécsi lövöldözés: volt jogász fuvarozta a helyszínre a rendőrökre támadó férfit

2016.07.05

Hetekig tart még a Bécs Penzing negyedében lezajlott lövöldözés vizsgálata. Ahogy arról beszámoltunk egy bosnyák férfi hangtompítós pisztollyal nyitott tüzet az egyik Billa-üzletben a kiérkező rendőrökre. A tettest egy volt jogász vitte a helyszínre, az ő szerepét még vizsgálják a hatóságok.

Korábbi írásaink az ügyről:


 Szó nélkül nyitott tüzet az elkövető


 Két rendőr lőtt le, kommandósok végeztek vele

 

Frissítés: A bécsi rendőrség az ORF hírére (amelyet a Kronen Zeitungtól vettek át) reagálva közölte, hogy a lelőtt bosnyák férfi társa korábban nem bíróként, hanem jogászként dolgozott, a lap valószínűleg névazonosság miatt adta ki a téves információt.

 

A lövöldözésben egy 23 éves rendőrfelügyelőt fejlövés ért, társát combon találta az elkövető, akit szintén meglőttek. Bár el tudott menekülni, amikor azonban az egyik lakásból kiugrott az egy emelettel lejjebb található tetőre, megsérült lába. Helikopterről kiszúrták, a kommandósokra is rálőtt, azonban a különleges egység tagjai végeztek vele. (A boncolás előzetes adatai szerint több lövés érte a fején és a felsőtestén.)
 

Az elkövető egy hangtompítós Beretta-pisztollyal lőtt, a rendőrség most vizsgálja, hogy használták-e a fegyvert más bűncselekményeknél.


Az üzlet hétfőn zárva maradt, a környékbeliek virágokat és gyertyákat helyeztek el a bejáratnál. A legsúlyosabban sérült, fejlövést szernvedett felügyelő változatlanul kómában van és kritikus az állapota. A családja kérésére helikopterrel egy karintiai kórházba szállították, hogy közelebb legyen szeretteihez.


Az már biztos, hogy a két meglőtt rendőr nem viselt golyóálló mellényt - bár a lövésektől az sem védte meg a őket, a másik járőrt a felső combján érték találatok. A bécsi rendőröknél alapfelszerelés a lövésbiztos mellény, ám mindenki maga dönti el, mikor használja. (A járőrök az élelmiszer-üzletből érkező csendes riasztásra szálltak ki a helyszínre.)
 

 


 


Ilyen riasztásból évente 16 ezret kap a bécsi rendőrség, nincsen előírás arra, hogy a helyszínre csak golyóálló mellényben mehetnek, kivéve ha kapnak rá külön parancsot. Új információ az esetről, hogy összesen öt rendőr érkezett a boltba, két idősebb biztosította a fiatalabb kollégákat.


Hétfőn egy ORF-interjúból kiderült, hogy a 49 éves tettest egy 63 éves férfi fuvarozta a helyszínre, és egy közeli vendéglőben várt rá. Az illetőt őrizetbe vették, úgy nyilatkozott, hogy autó-megosztó portálon vette fel a kapcsolatot a bosnyák férfivel, akit "munkába vitt". Egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy tudott volna az üzletben végrehajtott rablásról.

 

Kedden újabb részletekre derült fény: a lelőtt elkövető 63 éves fuvarosa korábban jogászként (az első hírek szerint bíróként) dolgozott. A nyugdíjas egy gépkocsi-megosztó cég járművével vitte a helyszínre a rablót, majd a környékbeli vendéglátó egységben várt rá. Amikor aztán vasárnap a kommandósok a lakásában rátörtek, egy 9 milliméter kaliberű pisztolyt szorongatva feküdt az ágy alatt és a rendőrökre célzott. Többszöri felszólítás ellenére nem tette le a revolvert, amit aztán végül a bevetési egység tagjai elvettek tőle.


A lakásban aztán több fegyvert is találtak, köztük antik darabokat (például kovás muskétát), de előkerült két gáz- és egy riasztópisztoly, továbbá négy gránát és gyújtószerkezet, valamint lőpor. A rendőröknek azt mondta, gyűjtötte a háborús relikviákat. A 49 éves bosnyák férfinek ő adott szállást és menedéket, de azt nem kérdezte meg, mivel foglalkozik védence. Így arról sem tudott, mire készül a halálos lövöldözésbe bonyolódó férfi. Az egykori jogász esetében az ügyészség előzetes (vizsgálati) fogság megállapítását kérte.


A fejbe lőtt rendőr állapota változatlanul kritikus, tudta meg az ORF.

 

 

2016.07.02
Betört egy ismeretlen szombat este Bécs Penzing kerületében az egyik élelmiszerboltba. A riasztásra kiérkező rendőrökre rálőtt, majd a helyszín közelében a kommandósok tűzpárbajban lelőtték.

2016.07.03
Ki akart rabolni egy Billa-üzletet szombaton Bécsben egy bosnyák férfi, közben lelőtt két rendőrt. A tettes ezután megpróbált elmenekülni, azonban a kommandósok végeztek vele, az egyik sebesült rendőrfelügyelő életveszélyben van. Vasárnap újabb részletek derültek ki a tragikus esetről.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség