Bécsi leckék a parkban: ingyenes német nyelvtanfolyamok a császárvárosban élő külföldieknek

2014.07.11

A „Németóra a parkban” program keretében parkokban tartanak ingyenes német nyelvtanfolyamokat a migrációs háttérrel rendelkező bécsiek számára az osztrák fővárosban. A tanárok a helyszínen verbuválják a diákokat.

Négy bécsi parkban ingyenes németórákat kínálnak azoknak a bécsieknek, akiknek migrációs hátterük miatt gondjuk van a nyelvvel, viszont a sikeres boldoguláshoz jobb nyelvismeretre lenne szükségük. A tanfolyamokat a bécsi népfőiskola, a VHS Wien szervezi, az órákat mindig egy nyelvtanár tartja, aki a németet mint idegen nyelvet oktatja. A csapat tagja egy olyan pedagógus is, akinek az alapfokú oktatás, illetve az olvasástanítás a szakterülete. 

 

A népfőiskola a bécsi parkokban szervez tanfolyamokat Fotó: Alexandra Kromus / PID
A népfőiskola a bécsi parkokban szervez tanfolyamokat Fotó: Alexandra Kromus / PID

 

A diákokat a tanárok maguk verbuválják a park látogatói közül, de többnyelvű brosúrákat is osztogatnak, amelyeket haza lehet vinni rokonoknak, ismerősöknek. A kezdeményezés azokat az embereket célozza meg, akik valamilyen oknál fogva még nem vettek részt német nyelvtanfolyamon. Az órákra azért van szükség, mert a bécsi lakosság csaknem fele migrációs háttérrel rendelkezik, vagyis vagy ő maga vagy legalább egyik szülője külföldi bevándorló. A 20-40 éves korosztályban 45-55 százalék az arányuk, a 15 év alattiak körében pedig még magasabb, mintegy 50-70 százalék közöttire tehető. 

A „Németóra a parkban” című program a hónap végéig tart, az első kurzust 2008-ban, a Steinbauer parkban tartották. A kezdeményezés azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így már négy helyszínen kínálnak szabadtéri nyelvórákat. (Compress)

Még több információ itt.

 

Szervező Időtartam Park Napok Időpont
VHS polycollege július 08.– júl. 31. 5., Bacherpark kedd, szerda, csütörtök 14:30–17:00
VHS Meidling jún. 30.– július 24. 12., Steinbauerpark hétfő, kedd, csütörtök 14:30–17:00
VHS Ottakring júl. 08. –  aug. 01. 16., Hofferpark hétfő, kedd, péntek 13:00–16:00
VHS Favoriten júl. 1. - júl. 24. 10., Arthaberpark kedd, szerda, csütörtök 14:30–17:00

CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség