Bécs: Velázquez-kiállítás nyílt a Művészettörténeti Múzeumban

2014.10.28

A német nyelvterületen rendezett eddigi legnagyobb szabású Velázquez-kiállításnak ad otthont a bécsi Művészettörténeti Múzeum, az ünnepélyes megnyitót hétfő este tartották Letícia spanyol királyné és Heinz Fischer osztrák államfő jelenlétében. Múlt péntektől egy Monet-kiállítás is látható a császárvárosban.

A kiállítás nem csak a múzeum történetében egyedülálló, valószínűleg a generációnk sem fog ennyi és ilyen fontos Velázquez-művet egy helyen látni - mondta a múzeum igazgatója. A most megnyíló tárlatot a "spanyol trilógia" harmadik részének nevezte, ugyanis 2001-ben El Greco-, 2005-ben pedig Goya-tárlatnak adott otthont a bécsi múzeum

A kiállításon 46 alkotás mutatja be a festő munkásságát és életútját. A múzeum igazgatója, Sabine Haag kiemelte: a bécsi Művészettörténeti Múzeumnak remek szakmai és baráti kapcsolata van a madridi Prado képtárral, ahonnan hét kép érkezett. Mint mondta, Közép-Európában ez az első olyan kiállítás, amely Velázquez (1599-1660) teljes életművét bemutatja.


Készülődés a kiállításra Fotó: Művészettörténeti Múzeum Bécs
Készülődés a kiállításra Fotó: Művészettörténeti Múzeum Bécs


A tárlaton olyan híres Velázquez-művek tekinthetők meg, mint A Háromkirályok imádása és a Sevillai vízárus, valamint a Vénusz tükörrel című festmény is, amely a brit Nemzeti Képtárból való. A szervezők további tíz festményt szerettek volna még kiállítani, de az alkotások magas biztosítási költsége miatt ez meghiúsult. 

Az osztrák állam összesen egymilliárd euró értékben vállalt kezességet a bécsi múzeumokban idén vendégszereplő alkotásokra, s mivel idén különösen sok nagy mester művei voltak láthatók az osztrák fővárosban, a keret elfogyott. 

Január 29-től tudományos szimpózium kíséri a kiállítást, amely február 15-ig várja a látogatókat.


Monet-kiállítás nyílt Bécsben
 

Claude Monet műveit és osztrák impresszionistákat bemutató kiállítás nyílt a bécsi Belvedere múzeumban múlt  pénteken.

Monet már életében legenda volt, hiszen számos művész, köztük sok osztrák alkotó merített ihletet műveiből - hangsúlyozta a Belvedere igazgatója.  A kiállítás harminc, részben Ausztriában eddig be nem mutatott Monet-alkotást és negyvenöt osztrák impresszionista művet, köztük Gustav Klimt, Herbert Boeckl, Jakob Schindler, Max Weiler és Olga Wisinger-Florian alkotásait tárja a nézők elé. Az impresszionisták közül Monet-nak volt a legnagyobb hatása a bécsi művészet életre. 

A kiállítás az Alsó-Belvedere Orangerie részében tekinthető meg 2015. február 8-áig.


Monet és osztrák impresszionisták munkái láthatóak a tárlaton Fotó: Belvedere Múzeum
Monet és osztrák impresszionisták munkái láthatóak a tárlaton Fotó: Belvedere Múzeum


 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség