Az ingázók rémálma: évi 18 milliárd euró kárt okozna a belső határok ellenőrzésének tartós visszaállítása az EU-ban

2016.03.04

Az Európai Bizottság becslése szerint évente akár 18 milliárd euró kárt is okozhat évente, ha tartósan visszaállítják a belső határok ellenőrzését a schengeni övezetben - írta csütörtökön a Süddeutsche Zeitung című német lap.


Az ingázók és az őket foglalkoztató cégek és vállalkozók is nagyon rosszul járnának

 

A beszámoló szerint a brüsszeli bizottság azzal számol, hogy egyedül a határellenőrzés adminisztrációja legkevesebb egymilliárd euróba kerülne évente, az ellenőrzés miatti várakozás révén pedig 2,5 és 4,5 milliárd euró közötti kárt szenvednének az övezet országai között naponta ingázó mintegy 1,7 millió munkavállalót foglalkoztató vállalatok. 

   
A határsorompók leeresztése az idegenforgalmi ágazatot is megviselné, évente 13 millióval csökkenhet a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. Mindent egybevetve a belső piac működését hátráltató ellenőrzések 0,13 százalékkal vetnék vissza a schengeni övezet tagjainak összesített gazdasági teljesítményét.
   

A müncheni lap szerint az Európai Bizottság a számítások mellett egy tervet is készített a menekültválság miatt tavaly ősz óta számos belső határszakaszon visszaállított ellenőrzések felszámolására, az övezet egységének helyreállítására. 
   

A tervezett menetrend alapján először gondoskodni kell az övezet görögországi külső határának biztosításáról a Frontex uniós határvédelmi ügynökség segítségével. Az athéni vezetésnek legkésőbb májusban kell beszámolnia az eredményekről. Őszre létre kell hozni az EB által javasolt új uniós határ- és partvédelmi szervezetet, amely a bizottság elképzelése szerint akkor is részt vehet a külső határ valamely szakaszának igazgatásában, ha az érintett tagország ezt nem igényli. Végül az év végére be kell fejezni a belső határokon kezdett ellenőrzéseket, aminek révén helyreállna a 2015 szeptembere - a menekültválság elmélyülése - előtti állapot, vagyis ismét szabadon, határellenőrzés nélkül lehetne mozogni a 26 európai országot összefogó övezeten belül. (MTI)

 

 

2016.03.02
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett diplomás ápoló, mérnök, szobalány, gyári munka, CNC-marós, teherautó-szerelő, csomagoló, segédmunkás és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.03
csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett kozmetikus, konyhai kisegítő, diplomás ápoló, gyári munka, szobalány, szoftverfejlesztő, pénztáros szakács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.03
Ausztria több tartományában havazás kezdődött szerda éjszaka, a legtöbb hó Karintia és Steiermark magasabban fekvő területein hullott. Bécsben és keleten eső esett, az első tavaszi hónapot eddig inkább téli időjárás jellemzi, írja a wetter.at időjárási portál.

2016.03.04
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett mérnök, raktári dolgozó, szobalány, gyári munka, takarító, üzletvezető, szakács, targoncavezető, villanyszerelő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2016.03.04
A Demokratikus Koalíció számításai szerint összesen közel 14 ezer magyar gyermeket érinthet hátrányosan, ha Nagy-Britannia mellett Németországban és Ausztriában is korlátozzák a külföldön élő magyarok családi pótlékát.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség