Ausztriai vállalkozás: magyar pár nyitott kávézót Innsbruckban

2014.05.29

Magyarok által üzemeltetett kávézó-pékség nyílt Innsbruckban Panificio Innsbruck néven. A Fornetti-termékeket is forgalmazó üzlet hamar népszerű lett, írja a blogi.hu oldal szerzője.

A pár üzletéről a blogi.hu oldal készített anyagot, ennek néhány részlete olvasható az alábbiakban.


- Hogy kerültetek ki külföldre és mióta vagytok itt? Mikor nyitottátok az üzletet?

- Zoli már körülbelül 20 éve dolgozik Ausztriában, a vendéglátásban. Nekem még csak 4 éves múltam van idekint. Párom az üzlet megnyitásáig konyhafőnökként dolgozott – először Stansban, a Wellneshotel Schwarzbrunnban (****Superior), utána pedig Maurach am Achensee-nél, az Erlebnis Hotel Sonnalpban (****). Én az utóbbi helyen voltam szobalány és ott jött a szerelem. Az üzletet 2014. március 6-án nyitottuk. Jelen pillanatban nincsen még alkalmazottunk, de gondolkodunk valamilyen részmunkaidős megoldáson.

 

 

A Panificio Innsbruck üzlethelyisége Fotó: Facebook
A Panificio Innsbruck üzlethelyisége Fotó: Facebook

 


- Magyarok vagy külföldiek járnak inkább hozzátok?

- Megmondom őszintén azt gondoltuk, hogy sokkal több magyar fog jönni, ezzel szemben a napi rendszeres vevőink inkább osztrákok vagy az itt élő egyéb nemzetiségek tagjai – afrikaiak, románok, törökök. Sajnos azt kell mondjam, a magyar sokszor fura nép. Van aki őszintén örül ha a honfitársa próbálkozik, de talán még többen vannak azok, akik irigyek. Általánosságban azért elmondhatjuk, hogy nagyon sok elismerést kapunk, sokan dicsérnek minket és nagyon jó, hogy alig három hónap után már vannak törzsvendégeink is.

- Mit tanácsolnátok annak, aki most akar kijönni Ausztriába dolgozni?

- Nehéz ez a kérdés. Sok már a külföldi és egyre inkább válogatnak a munkaadók, hisz megtehetik. Ha tud az ember németül, akkor nagy baj nem lehet, mert munka az akad éppen elég. Baj akkor van, ha nincs német tudás. Fontos tisztában lenni azzal, hogy itt sincs kolbászból a kerítés. Persze lehet szerencséje annak, aki jó szakember és van ismerőse idekint. De nem elég egy állást megszerezni, meg is kell tudni tartani, s ahhoz már folyamatos nyelvi fejlődés is szükséges. Lehet, hogy az ember elsőre nem álommelót talál magának, de kitartással és szorgalommal sokat el lehet érni. Aki igazán akarja, az fog boldogulni. Másik fontos tanácsom pedig az Ausztriába érkezőknek természetesen az, hogyha Innsbruckban járnak, feltétlenül látogassanak meg minket, igyanak nálunk egy jó kávét, egyenek hozzá pár szem „hazait”, s fogadjanak el mellé egy mosolyt, amit továbbadhatnak valakinek. ;)

A teljes cikk itt olvasható.

A Panificio Innsbruck Facebook-oldala.

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség