Ausztriai választás: ellopták a szocialisták lámpaoszlopokra kötözött kerti törpéit

2014.08.26

Különös közjáték borzolta fel a kedélyeket Vorarlbergben a tartományi választások kampányában: a szocialista párt oszlopokra rakott kerti törpékkel támadott, ám a figurák közül 400 elloptak, és a helyükre néppárti plakátok kerültek. Az ügyet a BBC is feldolgozta, mert ilyent még ők sem láttak. Politikai cicaharc osztrák módra.

Reklámtáblák, plakátok helyett 20 ezer darab kerti törpét gyártatott le a vorarlbergi tartományi választásokra a helyi szocialista párt (SPÖ). A kezükben elmés feliratokat tartó (pl. Ezúttal lehet vörös is) figurákat 3 méter magasan oszlopra kötötték, azonban ezek közül 400 darab eltűnt a Rankweil és Bregenz közötti területről. A szocialisták szerint szervezett akcióról van szó és megvádolták a konkurenciát, szerintük a néppártiak (ÖVP) szabadították ki (vagy fel) a törpéket, mivel a hűlt helyükre éppen a konkurencia plakátjai kerültek fel.

A meggyanúsított fél természetesen kikérte magának, mondván, nincsen idejük arra, hogy az ellenfél reklámjával foglalkozzanak, azonban az ügy jókorára dagadt., még a a BBC figyelmét is felkeltette. Az angol közszolgálat csatorna ausztriai képviselője első körben a szocialistáknál érdeklődött, akik először azt hitték, valaki szórakozik velük, csak utána mondták el, hogy szerintük a rivális párt tüntette el a törpéket. A BBC arról értekezett, hogy " a goblinok" bevetése szakított az Ausztriaiában hosszú ideje megszokott stílussal és idézte a helyi szocialistákat, akik szerint a gonosz néppártiak számljára írható a 400 figura eltűnése.

Az ÖVP közleményben védekezett, mindenesetre " a törpzés" jókora sajtónyilvánossághoz juttatta az SPÖ-t. Kérdés, hogy profitálnak-e ebből a szocialisták, ugyanis a 20 ezer darab, Coolmen-re névre keresztelt figura bevetését az eredetileg megbízott reklámcég túl kockázatosnak találta. Egy kisebb vállalkozás lépett a helyére, a törpék kikerültek, eredetileg arra szánták őket, hogy a polgárok egyet-egyet hazaivihetnek - már ha úgy találják, jól mutat a kertben egy pártszlogennel tüntető törpe a kertben.  Az összesen 140 euróba kerülő kampány, főleg a költségei miatt áll viták kereszttüzében a tartományban.

 

Törpe az oszlopon: 400 Coolmen-figura eltűnt szombat éjszaka Fotó: SPÖ
Törpe az oszlopon: 400 Coolmen-figura eltűnt szombat éjszaka Fotó: SPÖ

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség