Ausztriai özönvíz: településeket öntött el az ár, több baleset történt az esőben

2014.09.13

Ausztriát dél felől érte el az újabb csapadékzóna péntek éjjel: a leesett nagy mennyiségű eső miatt több tartományban kritikus helyzet alakult ki. Egy magyar autós Karintiában szenvedett balesetet.

Steiermark: kritikus helyzet Leibnitz környékén
 

Steiermarkban az eső Leibnitz, Deutschlandberg, Hartberg és Fürstenfeld környékén okozta a legtöbb gondot. Leibnitz-ben még szombaton is rendkívüli állapotokról számoltak be, utcákat, gazdasági épületeket, házakat, pincéket árasztott el el a víz, ami sok helyen 70 centi magasan állt. Földcsuszamlás miatt le kellett zárni a Leibnitz-Spielfeld-Strass közötti vasúti szakaszt, a tűzoltók egész éjjel és szombaton is folyamatosan dolgoztak. Paldauban egy sertéstelepre tört be a félméteres ár, 90 vemhes anyakocát kellett kihozni az istállóból.
 


Karintia: magyar autós balesete
 

A tartományban több helyen hasonló volt a szituáció, mint a szomszédos Steiermarkban: helyi áradások, fölcsuszamlások, elöntött utak, pincék. A heves esőben Bad Eisenkappel közelében egy 30 éves magyar autós járművével lesodródott az útról, a kocsi kétszer átperdült, majd újra a kerekein állt meg. A sérült sofőrt kórházba szállították. Az A2-es autópályán is történt egy baleset, ebben nem sérült meg senki.Burgenland: áradás Jennersdorfban

Burgenlandban Jennersdorf környékén esett a legtöbb csapadék, a város átszelő patak kilépett medréből, elöntötte az utcákat. Az egyik településrészen a bevásárló központot is veszélyeztette, ezt azonban a tűzoltóknak sikerült megvédeniük. Mogersdorfban a szennyvíztisztító szivattyúállomása védelméről kellett gondoskodni: ha a központ kiesik, akkor a Rába-völgyi településeken leáll csatornarendszer. Szombat délelőtt egy időre Jennersdorf és Szentgotthárd között le kellett állítani a vasúti közlekedést, autóbuszok szállították az utasokat. Heiligenkreuz-ban egy autó akadt el az utat borító vízben, vezetőjét a tűzoltók mentették ki.   
 


Jennersdorfban utcákat öntött el a víz Fotó: brennpunkt at.
Jennersdorfban utcákat öntött el a víz Fotó: brennpunkt at.
 

 

Jennersdorf szombat délelőtt:
 
Alsó-Ausztria, Bécs: balesetek az esőben

A tartományban is rengeteg helyre hívták a tűzoltókat Melk, St. Pölten, Neunkirchen, Baden bei Wien és Wiener Neustadt környékén. Ezekben a körzetekben nem volt annyira kritikus a helyzet, mint az ország déli részén, viszont a szombati Wiener Neustadt-Rapid Wien meccset szerdára kelllett halasztani.

Az esőben több baleset is történt: péntek éjjel az A2-es autópályán, a Seebenstein-i csomópontnál,  egy amerikai sportkocsiban, Pontiac Firebird-ben ülő két nyugdíjasnak volt óriási szerencséje. Kocsijuk megcsúszott az nedves burkolaton, letért az úttestről, majd egy fát érintve a bokrokban állt meg. A két utas sértetlenül szállt ki az autóból.

Wanghof és Feistritz között egy 19 éves sofőrnek nem volt ekkora szerencséje, ő is megcsúszott kocsijával, aztán nekivágódott egy kisbusznak, majd a kukoricásba vágódó autója alá szorult. A súlyosan sérült fiút a tűzoltók húzták ki a jármű alól és mentőhelikopter vitte kórházba.

Bécs Döbling városrészében egy közúti "kirándulóvonat" csúszott meg a vizes úton péntek este. A dombról lképésben lefele tartó szerelvényen 47 utas ült, amikor a mozdony és az első kocsi hátulja kitört, lesodródott az útról és fának ütközve megállt. Az esetben senki sem sérült meg, mindenki elhagyta a vonatot, amelyet aztán a tűzoltók biztosítottak.

 

 

Wiener Neustadt-i helyzetkép szombaton: nem volt esély mecset rendezni Fotó: SV Wiener Neustadt
Wiener Neustadt-i helyzetkép szombaton: nem volt esély mecset rendezni Fotó: SV Wiener Neustadt

 

A Firebird leszaladt az úttestről és egy fát érintve a bokrok között landolt Fotó: einsatzdoku.at
A Firebird leszaladt az úttestről és egy fát érintve a bokrok között landolt Fotó: einsatzdoku.at


A két utas sértetlenül szállt ki a sportkocsiból: Fotó: einsatzdoku.at
A két utas sértetlenül szállt ki a sportkocsiból: Fotó: einsatzdoku.at


Baleset Wanghof és Feistritz között: a súlyosan sérült sofőrt helikopter vitte kórházba Fotó: einsatzdoku.at
Baleset Wanghof és Feistritz között: a súlyosan sérült sofőrt helikopter vitte kórházba Fotó: einsatzdoku.at


A fának ütközött kirándulóvonat Döblingben Forrás: heute.at
A fának ütközött kirándulóvonat Döblingben Forrás: heute.at


A feistritzi baleset összes fotója itt.

A Pontiac Firebird mentéséről készült képsorozat.


 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség