Ausztriai munka: így dolgozik a szobalány és a recepciós (blogbejegyzés)

Ausztriai munka: így dolgozik a szobalány és a recepciós (blogbejegyzés)

2012.06.07

Megosztotta a Határátkelő blogportál egyik szerzője ausztriai tapasztalatait az olvasókkal. Az írásban bemutatja, mit jelent szobalányként és recepciósként munkát vállalni a szomszédban - egy kis helyzetkép azoknak, akik ízelítőt szeretnének kapni a kinti életről.

Első kézből számol be a Határátkelő blog szerzője arról, hogy milyen is szobalányként és recepciósként dolgozni Ausztriában. Nyilván mások, más munkahelyeken ettől eltérő tapasztalatokat gyűjtöttek, mindenesetre támpontként érdekes az írás, amelyet most portálunk látogatóinak figyelmébe ajánlunk.
 

A szobalány

Reggel 7-re mentünk. Először a közös helyiségeket (WC-k, bejárat, folyosók) takarítottuk fel, aztán a mosókonyhán mosás, vasalás, hajtogatás. Körülbelül 9 óra körül lehetett indulni szobákat csinálni, szombati nagy elutazáskor volt olyan, hogy 30-40 szoba jutott két főre.

Jó esetben, ha délután 3 körül végeztünk, elmehettünk Zimmerstunde-ra, vagyis pihenni egy kicsit. Aztán este 7 körül vissza, szintén mosás-vasalás-hajtogatás, illetve a komplett wellness-részleg (medence, szaunák, stb.). Ezen felül esténként 1-2 ember besegít az étteremben evőeszközt polírozni.

Ha a tulajdonosnak több szállodája vagy apartmanháza van, akkor ott is kell segíteni. Ez minimum 9-10 óra egy nap, de sok munka esetén akár 14-16 is (nem mindig sikerül beiktatni a délutáni pihenést).


A további részletek itt


A recepciós

Nézzünk akkor egy kicsit jobb pozíciót, a recepciósét! Szintén reggel 7-kor indul a nap. Kinyomtatok minden listát, amiből aztán a szobalányok, szakácsok, pincérek dolgoznak. Nem árt pontosnak lenni, nem mindegy, hogy 15 vagy 50 főre főznek vacsorát.

Bemegyek a konyhába, megsütöm a péksüteményeket és előkészítem, kipakolom a reggelit a szobalánnyal. Aztán lereggeliztetünk. Akár 50 főt is. Közben ha valaki csenget a recepción, akkor mosolyogva megjelenek és segítek neki, vagy lefizettetem.

Amikor 10 órakor vége a reggelinek, felterítek vacsorára. Aztán beülök az irodába és megválaszolgatom a leveleket, emaileket (németül, angolul és magyarul), felveszem a foglalásokat, ajánlatot küldök, csinálom a könyvelést, ez is gyakran feladat a recepción.

A teljes bejegyzés itt olvasható.

 

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség