Ausztriai időjárás: tavaszi meleget hozott november első harmada

2015.11.09

Ausztriában több helyen mértek a hétvégén 20 feletti hőmérsékleteket, a helyi rekordok megdőltek. Egyelőre marad az enyhe időjárás, ami nem jó hír az idegenforgalomban érdekelt vállalkozásoknak.

 

Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) szerint vasárnap Fürstenfelden (Kelet-Steiermark) 24,4, Bad Gleichenbergben (Steiermark) 22,7, Neusiedl am Se-ben (Burgenland) 22,5m Döllachban (Karintia) 20,1 fokot mértek, írja a Kurier. Valamennyi érték helyi rekord, Ausztriában novemberben az eddgi legmagasabb hőmérséklet 26,6 fok, ezt 1968-ban regisztrálták a vorarlbergi Schlins-ben.
 

Az előrejelzések szerint marad az átlagosnál 5-10 fokkal melegebb időjárás, a télnek egyelőre nincsen nyoma. Ráadásul a napos órák száma is jóval magasabb a megszokott, Ausztra egyes területein már a hónap első harmadában többet sütött a Nap, mint általában az egész hónapban. A héten is kitart az enyhe idő, viszont péntektől több helyen várható köd, aminek következtében 10 fok körüli értékek várhatóak. A szakértők szerint a mostani időjárási helyzetben az a különleges, hogy bár magasnyomású légköri jelenség más években is kialakul a régióban, de ez általában ködös időt hoz, most viszont a száraz levegő miatt a sok napsütés a jellemző. Pedig október nem úgy indult, hogy szép ősz lesz Ausztriában, hűvös időben rengeteg eső esett, de október 24-től jött a fordulat, azóta tart az enyhe, kellemes időjárás.


Az osztrák népi megfigyelések szerint Márton-napja (november 11.) időjós-napnak számít: azt tartják, ha ekkor süt a Nap, akkor kemény telünk lesz. A ZAMG munkatársai az elmúlt ötven év adatait figyelembe véve megnézték, mennyire válik be a szabály. Nos, Innsbruck környékén nem nagyon, mindössze az évek 39 százalékában jött be a megfigyelés, Bécsben valamivel jobb a helyzet, ott a hatékonyság 50 százalékos, ami nagyjából annyit tesz: vagy úgy lesz, vagy nem.

 

 

 

2015.10.27
A feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából. Ausztriában is megütközést keltett a hír, maga a mezőgazdasági miniszter állt ki az osztrák kolbász mellett.

2015.11.06
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett masszőr, szakács, mérnök, pincér, cukrász szerviztechnikus, recepciós, konyhai kisegítő, gondnok, gyári munka és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.11.06
Közel 1 millió euró értékű bankjegyet vagdosott darabokra egy 85 éves nyugdíjas egy Alsó-ausztriai otthonban. Hogy miért tette mindezt, nem derült ki, az idős asszony ugyanis elhunyt. Az örökösök mégsem maradtak juss nélkül, a nemzeti bank kicserélte a felaprított pénzeket.

2015.11.09
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett masszőr, felszolgáló, szobalány, szakács, kozmetikus, gyári munka, karbantartó, ács, építésvezető, cukrász és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség