Ausztriai időjárás: hőség után viharok, halálos baleset a felhőszakadásban Burgenlandban

2017.06.01

A májusi meleg után kedden és szerdán többféle heves zivatarok törtek ki Ausztriában. Alsó- és Felső-Ausztriában rengeteg eső esett, Burgenlandban pedig halálos baleset is történt, a Körmend kosárlabda-csapatának két amerikai légiósa is a szerencsétlenül járt autóban ült.

 

A május végi hőhullám után (35 fokot mértek Hornban - Alsó-Ausztria) kedden és szerdán Ausztria több tartományában viharok és zivatarok pusztítottak. Szerdán Alsó-Ausztriában Tulln és St. Pölten környékén esett rengeteg eső, több mint 40 helyre hívták a tűzoltókat, elöntött pincékből szivattyúzták ki a vizet, utcákat kellett megtisztítaniuk a törmeléktől. Félóra alatt négyzetméterenként 80 liter eső zúdult le, St. Pöltenben az egyetemi kórház picéjét elárasztotta a víz. Felső-Ausztriában Gmunden belvárosát le kellett zárni, mert akkora felhőszakadás érte el a települést. Schörfling am Attersee-ben villámcsapás miatt kigyulladt egy gazdaság, a lakókat és az állatokat sikerült kimenekíteni, de az épületek a tűzoltók erőfeszítései ellenére porig égtek. Tirolban szintén villámcsapás okozott kisebb erdőtüzet, ezt időben sikerült megfékezni. (wetter.at)

 

Burgenland: vihar halálos balesettel

 

Az ORF beszámolója szerint Olbendorf, Oberdorf, Mischendorf, Kemeten, Rotenturm és Neuberg környékén pusztított leginkább a vihar szerdán délután. Később Mattersburg és Oberpullendorf körzetében törtek ki kevesebb viharok – itt halálos baleset is történt a szakadó esőben. Az S31-es gyorsforgalmi úton egy Oberpullendorf felől Eisenstadt irányába tartó autó megcsúszott a vizes úttesten, majd letért az útról, többször átfordult, végül a tetejére borulva állt meg. Egy  20 éves magyar nő a helyszínen életét veszítette, két másik utas megsérült, őket az oberpullendorfi kórházba szállították. Este a Körmend kosárlabda-csapata közleményt jelentetett meg a weboldalán, ebben közölték, két amerikai légiósuk utazott az autóban – a klub osztrák állampolgárságú hölgyről ír. A kiadott kommüniké: 

„Lenzelle Smith és Terry Allen halálos baleset részese volt

Ma délután kaptuk a hírt, hogy csapatunk két játékosa Ausztriában, Felsőpulya térségében autóbalesetet szenvedett az S31-es autóúton. Elsődleges információink szerint a járművük a sűrű esőben megcsúszott az úton és többször átfordult saját tengelye körül. A két kosárlabdázóval utazott egy húsz év körüli, osztrák állampolgárságú hölgy, aki a balesetben olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Az Egis Körmend a tragédia miatt őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt hölgy családtagjai, barátai felé. Tájékoztatásul közöljük, hogy a két kosárlabdázó, akik súlyos sérülés nélkül vészelték át a balesetet, szabadnapjukat töltötték Ausztriában. Őket a mentők a balesetet követően kórházba szállították, hogy megbizonyosodjanak sérüléseik súlyosságáról. A tragédia körülményeit az osztrák rendőrség vizsgálja. A játékosok a kórházból saját felelősségükre, a klub egyik munkatársával visszautaztak Körmendre, de a továbbiakban is állnak az osztrák hatóságok rendelkezésére a vizsgálat további szakaszában. Közöljük továbbá, hogy az elsődleges vizsgálatok semmilyen befolyásoltságot nem állapítottak meg sem az elhunyt hölgy, sem a kosárlabdázók esetében. "


A Burgenlandi Tartományi Rendőrség közleményében azt közölte szerda este, hogy Weppersdorf környékén történt a baleset. A jármű valószínűleg az aquaplaning (vízen való felúszás) jelenség miatt kezdett sodródni, előbb áttért a szemközti sávba, majd az árokban kétszer megprödült. A benne ülők közül az egyik személy nem használta a biztonsági övet és a helyszínen elhunyt. A sofőr és a másik utas könnyebben megsérült.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017.05.25
Magyar állampolgárságú kábeltolvajokat fogott a burgenlandi rendőrség vasárnapra virradó éjszaka Neusiedl am See-ben, írja az ORF. A két győri férfi már bolt büntetve Ausztriában.

2017.05.31
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett festő-mázoló, pénztáros, konyhai kisegítő, házi gondozó, szakács, gyári munka, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség