Ausztriai hideghullám: mínusz 27 fok, feladták a dízelautók, túrázókat kellett menteni a szélviharban

2017.01.07

Szombaton is tartotta magát a szokatlan hideg Ausztria nyugati részén. A tiroli Tannheimben (Reutte körzete) már pénteken este mínusz 21,2 fokra esett vissza a hőmérséklet, szombaton hajnal pedig 26,4 mérték 1100 méteres tengerszint feletti magasságban. Voltak olyanok, akik a rossz időben is hegyet akartak mászni.


A leghidegebb ezúttal a Karintia és Salzburg tartomány határán fekvő Sonnblick csúcson volt (3106), itt mínusz 27 fokot mutattak a hőmérők. Radstadtban mínusz 26,3, Ehrwaldban 25,9 fokra süllyedt a hőmérséklet. A hivatalos osztrák meteorológiai állomások közül 45 helyen mértek mínusz fok alatt hőmérsékleteket, főleg Tirol, Salzburg és Felső-Ausztria tartományokban. Az előrejelzések szerint a hideghullám már tetőzött, vasárnapra virradóra mínusz 13 és mínusz 3 fok közötti értékek várhatóak – egy közelgő front pedig újabb havazást hoz, a legtöbb hó ismét az Alpok északi oldalán várható.


A hidegben csak Salzburg tartományban 600 alkalommal hívták az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) autómentőit. A legtöbb gond az akkumulátorokkal illetve a dízelautókkal volt. A nyári dízelolaj fagyálló képessége a szabvány szerint nulla fokig terjed. Ez gondot okozhat a magasabban fekvő területeken, ha az autót hosszabb időre nulla fok alatti hőmérsékleten üzemeltetik. A dízel üzemanyagban ugyanis nulla fok alatt paraffinkristályok keletkeznek. A üzemanyag kicsapódik, besűrűsödik, eltömítve a vezetékeket és a szűrőt. Emiatt az olajcégek már ősszel az úgynevezett téli üzemanyagot szállítják a benzinkutakhoz. Ez utóbbi olyan adalékokat tartalmaz, amelyek mínusz 22 fokig biztosítják a biztonságos üzemeltetést – azonban több helyen ennél hidegebb volt a tartományban.


Felső-Ausztriában, Oberneukirchen egy elkóborolt lovat kellett kimenteniük a tűzoltóknak. Az állat eltévedt a sötétben, egy tó jegére tévedt, amiely beszakadt alatta. A csődört végül hevederek segítségével emelték ki a jeges vízből.


Felső-Ausztriában szombaton reggel egy hegymászót menekítettek le a Grossen Pyhgas csúcs közeléből. A 35 éves férfi egy éjszakát töltött a különösen hideg éjszakán a szabadban, miután péntek délután az erős fagyban elindult a 2200 méter körül csúcsra. Azonban mielőtt felért volna megcsúszott és 300 métert zuhant. Lemerülőben lévő telefonjával még tudta értesítenia  hegyi mentőket, de azt már nem tudta megmondani, hogy hol van. A mentőcsapatok éjfélig keresték, közben a férfi édesanyjától megtudták, a férfi jó felszereléssel vágott neki a csúcsnak. A hegymászó beásta magát a hóba, így vészelte át az éjszakát, szombaton délelőtt lehozták a hegyről és kórházba szállították.
A hegyi mentők szerint nem volt túl bölcs döntés a hidegben, havazásban, hármas szintű lavinaveszély idején hegyet mászni.  A férfit 58 hegyi mentő, 2 orvos, 5 alpesi rendőr, 3 helikopter és 12 mentős kereste – nem is tudták kiszámolni, mennyibe került a mentés.


Steiermarkban 5 túrázó, köztük 2 gyerek (6 és 8 évesek) akarta megmászni a Zirbitzkogelt pénteken. A 2396 méteres csúcson azon mínusz 22 fok volt, az út teljesen eljegesedett és 80 km/h-s szél fújt. A csoport egy menedékházba menekült, azonban annyira hideg volt az épületben, hogy attól tartottak, hogy kihűlnek, így telefonon kértek segítséget. A rossz idő miatt a helikopter nem tudott felszállni, végül a riasztott hegyi mentők egy alacsonyabban fekvő, fűtött menedékbe vezették le a túrázókat, akiket már várt az orvos.(ORF)
 

 

 

2017.01.03
Beszorult egy magyar kaminon egy szűk utcába az ausztriai Hocheggben (Alsó-Ausztria, Neunkirchen környéke) hétfőn reggel. A jármű majdnem belecsúszott egy a házba, a tűzoltók szabadították ki.

2017.01.05
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról hoztunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett mosogató, pincér, szakács, kozmetikus, gyári munka, takarító, ápoló, eladó, hegesztő, masszőr, recepciós és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2017.01.06
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett pincér, eladó, gyári munka, hegesztő, szakács, diszponens, masszőr, recepciós, szoftverfejlesztő, konyhai kisegítő, mérnök és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2017.01.06
A fagy és a hideg az úr Ausztriában, a sarkvidéki levegő péntekre elárasztotta az országot. Az erős szél miatt tovább csökken a hőérzet, írja a Krone online kiadása, egészen a jövő hét közepéig marad a szibériai időjárás.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség