Ausztriai határellenőrzés: a szállítókat és az ingázókat sújtja leginkább az intézkedés

2015.09.18

Nyugodt volt a helyzet a migrációs válságban érintett osztrák határátkelőknél péntek délelőtt. Hajnalban összesen 300 bevándorló lépte át a határt a Burgenland déli részén fekvő Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal), őket rögtön Bécsbe szállították. A burgenlandi rendőrség közlése szerint a tartomány északi részén pénteken egy embercsempészt fogtak el.

Egy Railjet vonat indul Salzburg felé a Keleti pályaudvarról 2015. szeptember 18-án. Ettől a naptól visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Egy Railjet vonat indul Salzburg felé a Keleti pályaudvarról 2015. szeptember 18-án. Ettől a naptól visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között. MTI Fotó: Máthé ZoltánAz országban összesen 1600 katona teljesít szolgálatot a menekültválság enyhítésének érdekében. Közülük ezren a határ mentén, hatszázan pedig az ellátási és a logisztikai feladatokban segédkeznek. A hadsereg rendelkezésre bocsátott kétszáz járművet is. 

   
Stájerországban két nagy befogadóközpont várja az egyebek között az osztrák-szlovén határ felől érkező menekülteket, a határ mentén lévő Spielfelden sátrakat is húztak fel. A tartományba vezényelt katonák pénteken kezdik meg szolgálatukat, munkájukat két helikopter is segíti majd. 
   

Salzburgból csütörtök éjszaka különvonattal vittek csaknem 600 migránst a németországi Freilassingba. Az osztrák város egyik mélygarázsában kétszázan, egy kaszárnyában további százan töltötték az éjszakát, amely az előző napokhoz képest nyugodtan telt. 
   

A stájerországi migránsokat ellátó orvos szerint az ide érkező emberek igen rossz állapotban vannak, csütörtökön 900 ember közül 300-at kellett ellátni. Legtöbbször a hosszú gyaloglás miatt kialakult lábproblémákra vagy ízületi fájdalomra panaszkodnak, azonban sokan rossz étkezés vagy kiszáradás miatt szorulnak orvosi segítségre. A grazi befogadóközpontban dolgozó vöröskeresztesek tájékoztatása szerint sokan megfáztak, főleg gyerekek, hiszen egyre hidegebbek és esősebbek az éjszakák. 
   

Az osztrák egészségügyi minisztérium szerint a migránsok jelenlegi ausztriai beutazása nem jelenti, hogy megnövekedett volna a fertőzés veszélye. Ezért a szakértők szerint az osztrák segítők számára nem szükséges a védőmaszkok viselete, azonban minden érintettnek azt javasolják, hogy munkája során mosson kezet, és egyszer használatos törölközővel szárítsa meg. A vöröskereszt egyik munkatársa elmondta: eddig nem tapasztalták fertőző betegségek terjedését. 
   

Ausztriában pszichológiai segítséget is nyújtanak a menekülteknek, akik közül sokan egyre inkább bizonytalanságban érzik magukat, hogy elérik-e valaha az úti céljukat, miután utazásuk Németország felé már nem megy olyan gördülékenyen. A vöröskereszt tájékoztatása szerint számos tolmács is közreműködik azokban az erőfeszítésekben, amelyek célja megnyugtatni az embereket. 
   

Az osztrák sajtó szerint a teherszállítók arra panaszkodnak, hogy naponta 2,5 millió eurós veszteséggel kell számolniuk a németországi és a Miklóshalmánál (Nickelsdorf) végzett közúti ellenőrzések miatt. Az osztrák gazdasági kamara illetékesének számításai szerint az Ausztria egyéb határszakaszain életbe lépő határellenőrzéssel a napi veszteség akár meg is duplázódhat. A sorban állás miatti időkiesésen túl pluszköltséget jelenthet az is, ha a későn leszállított áru után késedelmi díjat kell fizetniük. A fuvarozók azt szorgalmazzák, hogy enyhítsenek a vezetési szabályzatokon, és a jelen helyzetben ne kelljen betartaniuk a kötelező pihenőidőt, valamint tíz százalékkal csökkentsék a teherautókra kiszabott útdíj mértékét. 

   

Egy osztrák logisztikai vállalkozó a közszolgálati televízió (ORF) híradójában arról beszélt, hogy a várakozás miatt igen jelentős, gyakran harminc százalékos teljesítménykiesés is előfordulhat. Az ORF beszámolója szerint szintén nehézséget jelent a határellenőrzés az Ausztriában dolgozó, Magyarországról naponta ingázó embereknek. Ők várhatóan a további napokban a kisebb határátkelőket keresik fel, így mérséklődhet az autóforgalom a nagyobb csomópontokon. (MTI)

 

2015.09.16
Szerda reggel hét órától megkezdte a határellenőrzést Ausztria a határain, első körben Burgenlandban, Nickelsdorfnál, Schachendorfnál és Deutschkreutznál. A nap folyamán valamennyi a keleti tartomány átkelőjén bevezetik az intézkedést.

2015.09.16
A német határellenőrzés miatt feltorlódott kocsisorba rohant egy cseh kamion szerda reggel az osztrák A12-es autópályán Ebbs-nél: a balesetben ketten meghaltak, a Németország felé vezető sáv órákig zárva volt.

2015.09.17
Csütörtökön ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett konyhai kisegítő, kozmetikus, szakács, pincér, gyári munka, szobalány, sofőr, diplomás ápoló, házi gondozó és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.09.17
Péntektől visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtökön. Túlterheltségre hivatkozva az ÖBB szeptember 10-én függesztette fel a két ország közötti vasúti járatokat.

2015.09.17
Tizenkét ponton, javarészt Burgenland tartományban végeznek határellenőrzést az osztrák hatóságok a magyar és a szlovén határszakaszon csütörtökön.

2015.09.18
Pénteken ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett masszőr, konyhai kisegítő, mosogató, gyári munka, szobalány, kozmetikus, recepciós, étteremvezető, pincér és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség