Ausztriai elnökválasztás: meg kell ismételni a második fordulót az alkotmánybíróság döntése alapján

2016.07.01

Meg kell ismételni az államfőválasztás második fordulóját Ausztriában az alkotmánybíróság pénteken ismertetett döntése szerint.

A testület ítéletéből kiderül, hogy a bírák helybenhagyták az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott. 

   
Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

 

A döntés indoklása szerint az alkotmánybíróság által megállapított szabálytalanságok befolyásolhatták a választás végeredményét, azt pedig a bíróságnak nem szükségszerű megállapítania, hogy történt-e szándékos visszaélés. Gerhart Holzinger alkotmánybírósági elnök ismertetése szerint a húsz megvizsgált körzetből 14-ben vétettek a választási törvény ellen, ugyanis jellemzően az illetékes személy jelenléte nélkül bontották fel a szavazólapokat tartalmazó borítékokat. A bejelentés szerint nagyjából 78 ezer szavazólap esetében állapítottak meg olyan szabálytalanságot, amely "lehetőséget nyújthatott a visszaélésre".
   

Pénteken még nem ismertették az új szavazás pontos dátumát, erről a kormány és a parlament illetékes bizottsága fog dönteni. A sajtótalálgatások szerint várhatóan ősszel, szeptember végén-október elején tartják majd meg.
   

Az alkotmánybíróság elnöke arról is beszélt, hogy igen nagy kihívást jelentett a beadvány elbírálása, hiszen az osztrák választások eddigi történetében példa nélküli eljárásról van. A korábbi években ugyanis csupán olyan fordult elő, hogy regionálisan kellett megismételni a választást, most viszont országosan kell.
   

A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer hivatali ideje egy hét múlva lejár. Mivel az új államfőt ekkor nem tudják beiktatni hivatalába, Doris Bures parlamenti elnök és két helyettese, Karlheinz Kopf és Norbert Hofer veszik át az elnöki teendők intézését.

 

Az előzmények: a politika számolt az újrázással

 

Az MTI csütörtökön arról számolt be, a választás megsmétlésével számol az osztrák kormány - írta az Österreich című lap csütörtökön, koalíciós körökből származó értesülésekre hivatkozva.
 

A hétköznap ingyenes osztrák újság már azt is tudni véli, hogy szeptember 25-én vagy október 2-án tarthatják meg az új választást. 

Az FPÖ  panasza szerint előfordult, hogy a megengedettnél előbb kezdték meg a levélben leadott szavazatok számlálását, esetleg nem az előírt módon csoportosították a voksokat, s olykor mindezt nem arra jogosult személy végezte. Néhány választókörzetben továbbá nem a megfelelő színű borítékot küldték ki a levélben szavazó választópolgároknak, így az a voks érvénytelennek vagy semmisnek számított. A bejelentés szerint a szabálytalanságok 570 ezer szavazatot érintenek. Az FPÖ panaszában olyan szabálytalanságokra is utalt, hogy nem osztrák állampolgárok és 16 év alattiak is leadhatták szavazatukat.
   

Az Österreich című lap szakértőkre hivatkozva "valószínűnek" nevezi, hogy megismétlik a szavazást. A cikk megemlíti ugyanakkor, hogy politikai döntés is születhet, ugyanis a szociáldemokrata párthoz kötődik a 14 alkotmánybíróból nyolc, ők pedig megállapíthatják, hogy a választási panasz nem bizonyítható. Az újság indoklása szerint a szociáldemokrata és néppárti kormánykoalíciónak ugyanis nem érdeke az új választás, amelynek eredményeképpen akár a szabadságpárti Norbert Hofer is győztes lehet.
   

Az alkotmánybíróság a múlt héten a választási bizottságok munkatársait idézte be, a héten a bizottságok pártdelegáltjait hallgatja meg. Az eddigi tanúmeghallgatások során az derült ki, hogy számos esetben a kelleténél korábban és nem az illetékesek jelenlétében bontották fel a levélszavazatok többségét. (MTI)
 

2016.05.22
Nem lesz végeredmény vasárnap az ausztriai elnökválasztás második fordulójában. A Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer közel azonos eredményt ért el, a kettejük közötti sorrend folyamatosan változott, ahogy összesítették a voksokat.

2016.05.24
Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott független jelölt a vasárnapi második fordulóban a szavazatok 50,35, míg riválisa, a szabadságpárti Norbert Hofer a voksok 49,65 százalékát szerezte meg. Az új államfő konszenzusteremtésének fontosságát hangsúlyozta és ennek esélyeit latolgatta kedden, a szövetségi elnökválasztás eredményének kihirdetését követő napon az osztrák sajtó.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség