Ausztriai elnökválasztás: fej-fej mellett a két jelölt, csak hétfőn lesz végeredmény

2016.05.22

Nem lesz végeredmény vasárnap az ausztriai elnökválasztás második fordulójában. A Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer közel azonos eredményt ért el, a kettejük közötti sorrend folyamatosan változott, ahogy összesítették a voksokat.

20:05 A szabadságpárti jelölt vezet a második forduló után


A szavazóhelyiségekben leadott szavazatok alapján Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje vezet 51,9 százalékkal az ausztriai elnökválasztás vasárnapi második fordulója után az osztrák belügyminisztérium vasárnap esti, hivatalos, előzetes eredményei szerint.Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt  a szavazatok 48,1 százalékát kapta.  Végleges eredmény azonban csak hétfőn, a levélben leadott szavazatok összeszámlálása után várható.  Mivel Norbert Hofer csak 144 000 szavazattal vezet, a végeredmény változhat, miután levélben 900 ezren voksoltak, a 6,4 millió választásra jogosult állampolgárnak csaknem 14 százaléka.
 


17:56 Megfordult a sorrend, a Zöldek államfőjelöltje vezet

Megfordult a vasárnapi ausztriai elnökválasztáson a két jelölt sorrendje:  72 százalékos feldolgozottságnál Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt átvette a vezetést, 50,1 százalékkal, Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje 49,9 százalékon állt a Sora/ORF által közölt előzetes becslés szerint.

 


17:22 A szabadságpárti jelölt vezet az első eredmények szerint
 

z Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje vezet az ausztriai elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában az ARGE közvélemény-kutató intézet becslése szerint.

Több mint 41 százalékos feldolgozottságnál Norbert Hofer a szavazatok 50,9 százalékát, míg a másik jelölt, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen a szavazatok 49,1 százalékát szerezte meg.  Az első fordulónál magasabb részvételi arányt jeleztek Bécsben és számos tartományban is. Az ATV osztrák televízió által közölt adatok szerint 55 százalékos feldolgozottságnál a választási részvétel már 72 százalékos volt. Az áprilisban tartott első fordulóban a szavazásra jogosultak 68,5 százaléka járult az urnák elé.
   

Végleges eredmények hétfőre várhatók, amikor a levélben leadott szavazatokat is összeszámolják.

 

17:04 A szabadságpárti jelölt vezet az első eredmények szerint


Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje vezet az ausztriai elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában az ARGE közvélemény-kutató intézet becslése szerint: Norbert Hofer a szavazatok 50,9 százalékát, míg a másik jelölt, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen a szavazatok 49,1 százalékát szerezte meg.

 

Magasabb a részvételi arány az első fordulónál Bécsben és több tartományban is


Magasabb részvételi arányt jeleztek Bécsben a vasárnapi ausztriai elnökválasztáson, mint az első fordulóban, délelőtt tíz óráig a választásra jogosultak 13,67 százaléka adta le voksát, két százalékkal többen, mint az első fordulóban - közölte Bécs város illetékes tanácsosa délelőtt. Zsúfoltabb szavazóhelyiségekről számoltak be Salzburg városából, Alsó- és Felső-Ausztria tartományból is.

   
Andreas Mailath-Pokorny ismertetése szerint április 24-én Bécsben tíz óráig ez az arány 10,82 százalékos volt.  Salzburg városában is többen mentek el szavazni, mint négy hete. Vasárnap 11 óráig 24 százalékkal többen voksoltak, mint április végén ugyanebben az időben - közölte a helyi illetékes. 
   

"Meglehetősen jónak" értékelte a szavazásra jogosultak hajlandóságát a választási hatóság alsó-ausztriai illetékese vasárnap délelőtt. A tartományok közül Alsó-Ausztriában járulnak legtöbben az urnák elé, mintegy 1,3 millióan ebben a tartományban szavaznak. Április végén 77 százalék adta le voksát, amely kilenc százalékkal volt az országos átlag felett. 
   

A választás országszerte kilenc választókörzetben zajlik, a körzetek a kilenc ausztriai tartományt fedik le. A szavazáson mintegy 6,4 millió osztrák állampolgár vehet részt. Bécsben és Felső-Ausztriában egyaránt 1,1 millió választópolgárt várnak a szavazáson való részvételre. A szavazásra jogosultak fele ez utóbbi két tartományból és Alsó-Ausztriából adja le voksát. A legkevesebben, 220 ezren, Burgenlandban járulnak az urnák elé. 
   

A tartományok szavazóhelyiségei eltérő időpontokban lesznek nyitva, azonban mivel az utolsó szavazóhelyiség délután 17 órakor zár, az első hivatalos részeredmények ekkorra várhatók.  A második fordulóban a szavazásra jogosultak közül mintegy 900 ezren levélben voksolnak. Áprilisban mindösszesen félmillióan éltek ezzel a lehetőséggel. A szakértők szerint szoros eredmény esetén a levélben leadott szavazatok is befolyásolhatják majd a végeredményt. 
   

A május elején bemutatott adatok szerint a bizonytalanok száma még igen magas volt: 22 százaléknyian, vagyis 1,4 millióan még nem tudták, kire fogják adni a voksukat. 
   

Vasárnap késő délelőtt mindkét induló leadta voksát. A Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen Bécsben, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer lakóhelyén, a burgenlandi Pinkafőn (Pinkafeld) szavazott. 
     

Miután az április 24-én tartott első fordulóban a hat jelölt közül senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, a második fordulóban már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt valamelyikére lehet voksolni.  Az április 24-én tartott első fordulóban a szavazásra jogosultak 68,5 százaléka járult az urnák elé. A legutóbbi, 2010-es választásra a szavazásra jogosultak 54 százaléka ment el, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező voksolást. 1980 óta az elnökválasztáson való részvétel folyamatosan csökkent: 1992-ben még 85, 1998-ban 75, 2004-ben pedig már csak 72 százalék ment el szavazni. (MTI)

 

 

 

2016.04.22
Továbbra is a Zöldek által támogatott jelölt a legnépszerűbb az áprilisi osztrák államfőválasztás első fordulója előtt egy héttel - derült ki a Gallup intézet közvélemény-kutatásából.

2016.05.09
Lemondott az osztrák Szocialista Párt (SPÖ) elnökségi ülésén Werner Faymann kancellár és SPÖ-elnök. A hétvégén még úgy tűnt, hogy a kormányfő megtarthatja pártvezetői tisztségét, de végül másképp történt - az ok csúfosra sikerült államfőválasztásban keresendő.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség