Ausztriai egyetemek: tandíj nincsen, de nagyon kell tudni németül

Ausztriai egyetemek: tandíj nincsen, de nagyon kell tudni németül

2012.01.25

A kevesebb államilag finanszírozott szak miatt a magyar diákok számára érdékesek lehetnek az osztrák egyetemek is. Az oktatás ingyenes, viszont a megélhetés jóval drágább Ausztriában, mint Magyaroszágon. Két írás is foglalkozott az aktuálissá vált témával.

Ausztria: a tandíjat eltörölték, csak a regisztrációért kell fizetni

Sokkal kevesebb az államilag finanszírozott hely a magyar felsőoktatásban, a költségtérítések összege pedig irreálisan magas egyes képzésekben. Ausztriában 2009 óta ingyenes az állami felsőoktatás, így érdemes elgondolkodni, hogy például Grazba vagy Bécsbe is beadd a jelentkezésed, írja a mohaonline.hu, amely utánajárt  mit kell tudni  az osztrák egyetemi képzésről


„Nem csak a magyarok számára, hanem minden EU-s állampolgárnak ingyenes a felsőoktatás Ausztriában. 2009. március 15-én törölték el a tandíjat, melynek összege 363,36€ volt félévenként. Jelenleg csupán egy minimális költséggel kell számolni, szemeszterenként 17 euró regisztrációs díjat (ÖH-Beitrag) kell befizetni a helyi HÖK-ök felé” – tudom meg Tóth Katától, a Magyar Diákok Egyesületének elnökétől. Az osztrákok nagylelkűsége a képzési idő két féléves túllépése után szűnik meg, egy Ba/Bsc szak esetén tehát 6+2 féléven keresztül élvezhetjük a tandíjmentességet. A felsőoktatás ingyenessé tételével elsősorban az osztrák fiatalokat szerette volna továbbtanulásra ösztönözni az állam. Szomszédainknál ugyanis számos biztos megélhetést nyújtó pozíció betöltéséhez csupán egy érettségi bizonyítvány szükségeltetik, így a többség nem is érzett túl sok motivációt arra, hogy belevágjon az egyébként nem túl drága képzésekbe.
 

Jelen pillanatban számos érv szól Ausztria mellett, elsősorban természetesen a tandíjmentesség. Bécs vagy Graz egyetemei e mellett magas színvonalú képzéseket kínálnak, ráadásul utaznunk sem kell sokat. Kurzusokat németül hallgathatunk, ami a nyelvet beszélők számára hihetetlenül nagy előny, hiszen a diploma megszerzésével egy a magyarhoz képest sokkal nagyobb munkaerőpiac nyílik meg a pályakezdők előtt. Hogy lesz-e bumeráng agyelszívás, azaz, hogy a fiatalok a tanulóévek után hazatérnek-e munkát vállalni, már egy sokkal messzebbre vezető, és jelen pillanatban megválaszolhatatlan kérdés. Az viszont tény, hogy munkaadók ezrei itthon is tárt karokkal fogadnák a német nyelven diplomázottakat.

A további információk az eredeti írásban olvashatóak.

 

Origo: csak biztos nylevtudással érdemes nekivágni

 

Orvosi és művészeti képzésekben érdemes lehet Ausztriában próbálkozni az állami finanszírozásból kimaradó, de egyetemre vágyó magyar diákoknak. Nem sokkal lesz olcsóbb az egyetemi élet így sem, de a sok százezres, esetleg milliós magyar tandíjat megspórolhatják. Igaz, megélhetési költségeik jóval magasabbak lesznek, mint itthon, viszont jó nevű egyetemeken tanulhatnak, ráadásul németül. Felvételizni az osztrák egyetemekre is kell, és csak nagyon biztos német nyelvtudással érdemes nekivágni ennek, olvasható az origo.hu kedden megjelent írásában.

 

A Bécsi Egyetem vonzerejét növelheti, hogy a hagyományos tudományegyetemi szakokon néhány kivétellel - ilyen például a pszichológia, illetve az újságírás és médiatudomány - egyáltalán nincs felvételi. Az osztrák rendszerben a hallgatóknak a legtöbb szakon az első félév végén kell egy több részből álló, úgynevezett STEOP-vizsgát tenni, és ennek sikerétől függ, folytathatják-e tanulmányaikat.
 

Bár az osztrák fővárosban tandíjat nem kell fizetni, a megélhetés jóval drágább, mint Magyarországon. A legolcsóbb kollégium Bécsben 205 euró, vagyis valamivel több mint 61 ezer forint, egy öt hónapos szemeszterben tehát csak a lakhatási költség meghaladja a 305 ezer forintot. Budapesten ezzel szemben már havi kilencezer forintért van diákszállás, a bécsi kollégium áráért pedig teljes lakást is lehet bérelni.
 

A tömegközlekedési bérlet Bécsben diákoknak havonta 46 euró (14 ezer forint), egy félévben ez összesen 69 ezer forintos költséget jelent. Budapesten ugyanez 3850 forint egy hónapra, vagyis a teljes félévben alig drágább, mint az osztrák fővárosban egy hónapra (19 250 forint). Vidéken ennél is olcsóbb a kombinált diákbérlet, Debrecenben 3500, Szegeden 3025, Pécsen 3300 forintba kerül. Csak Miskolcon drágább, mint a fővárosban, ott 3900 forintot kell fizetni a havi tanulóbérletért.

A költség további részletezése, illetve az egyes szakok bemutatása az origo.hu-n olvasható.


 

Image: David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség