Ausztriai családi pótlék: sokallja a külföldi munkavállalóknak kifizetett pénzt az osztrák külügyminiszter

2015.06.15

A külföldieknek, mások mellett Ausztriában dolgozó magyar alkalmazottaknak juttatott szociális szolgáltatások, például a családi pótlék európai uniós szintű reformját sürgeti Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter – derül ki a Kronen Zeitung című osztrák lap vasárnapi számából.

 

"Bécs a családsegítő szociális juttatások azonnali reformját követeli" – jegyezte meg Kurz azzal kapcsolatban, hogy az osztrák pénzügyminisztérium egy parlamenti kérdésre válaszul nyilvánosságra hozott egy listát arról, Ausztria 2010 és 2013 között milyen összegben juttatott családi pótlékot más EU-tagállamokba, mivel a családot fenntartók valamelyike Ausztriában dolgozott.

E dokumentum szerint csupán 2013-ban több mint 65 millió eurónyi juttatást "küldött" az osztrák kormány Magyarországra, további 13,2 millió eurót Szlovéniába, 48 millió eurót Szlovákiába és 31 milliót Lengyelországba. Romániába 2013-ban 11,3 millió euró került, és ez 2010-hez képest 260 százalékos növekedés. Bulgáriában három év alatt 365 százalékkal 530 ezer euróra nőtt a hasonló kifizetések összege.

Ausztria két tíz év alatti gyerek esetén 300 eurós családi pótlékot juttat egy román családnak, miközben az ilyen típusú román kormányzati hozzájárulás mindössze 30 eurót tesz ki – magyarázta az osztrák diplomácia vezetője, és hozzátette: "a helyzetet ugyanúgy látjuk, mint a britek: azonnali reformokra van szükség az Európai Unión belül".

Az osztrák külügyminiszter csütörtökön egyeztetett brit kollégájával, Philip Hammonddal, és a találkozót követően kifejtette, Nagy-Britannia európai uniós reformtörekvései Ausztria érdekeit is szolgálják. Hammond egyebek mellett azt mondta, meg kellene akadályozni, hogy a nem Nagy-Britanniában élő családtagok szociális támogatásokból részesüljenek.

Kurz úgy vélte, az Európai Uniónak együttes erővel kellene szigorítani a jelenlegi rendelkezéseken, amelyek meghaladhatják néhány ország szociális rendszerének teljesítőképességét. Példaként hozta fel Romániát, ahol az átlagjövedelem jelentősen alacsonyabb, mint Ausztriában az úgynevezett minimális biztosítás. Miközben az osztrák minimális munkanélküli segély (Mindestsicherung) - amelyet azok igényelhetnek, akiknek vagyona - az ingatlanvagyon kivételével - nem haladja meg a 3720 eurót, nem tudják keresetükből fenntartani magukat és társadalombiztosítási járulékaikat fizetni, és készek munkát vállalni – havi 744 eurót tesz ki, Romániában 2014 januárjában 189 euró volt az átlagkereset. (MTI)

 

 

2015.06.14
Vasárnap ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett értékesítő, szobalány, konyhai kisegítő, mosogató, szakács, pincér, markolós, eladó, fodrász és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.06.14
Valószínűleg minden idők legőrültebb meccsét játszották az Alsó-ausztriai amatőr bajnokság 2. osztályában a Közép-Kelet divízióban (2. Klasse Mitte-Ost): a bajnoki címre rosszabb gólkülönbsége miatt gyakorlatilag esélytelen Unterwaltersdorf 42-2-re verte a sereghajtó Mödling csapatát és majdnem befogta az első helyezettet.

2015.06.15
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogatottunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett takarító, szobalány, tervező, konyhai kisegítő, fogtechnikus, autóvillamossági szerelő, gyári munka, villanyszerelő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.06.15
A Bécs környéki szőlőskertek között között vezető Weinbergstrassén ért baleset egy fehér Porsche GT 3-t: a sportkocsi lehajtott az útról, többször átfordult és az egyik szőlőben landolt. A súlyos megrongálódott járművet a tűzoltók mentették ki.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség