Ausztria nemzeti ünnepe: 1955. október 26-án hirdették ki az örökös semlegességről szóló nyilatkozatot

2015.10.26

1955. október 26-án hirdette ki a bécsi parlament az Ausztria örökös semlegességéről szóló nyilatkozatot, amivel az osztrák állam az utolsó szovjet kritériumot is teljesítette ahhoz, hogy visszanyerhesse teljes szuverenitását. Tarján M. Tamás írása a Rubicon portálon.

 

A deklaráció, mellyel a köztársaság Svájc példáját követte, mindmáig meghatározó eleme maradt az osztrák politikának és identitásnak, ezzel együtt pedig sikeres gátja lett a világháborús szövetségesek által megelőzni kívánt Anschluss-törekvések újjáéledésének is - olvasható a Rubicon online portálon.
 

Sztálin 1953-ban bekövetkező halála után aztán az Ausztriában kialakult állapotok gyökeresen megváltoztak, ugyanis a hruscsovi enyhülés jegyében megkezdődött a lefegyverzés, újraindultak a tárgyalások, a zónahatárok pedig lényegében demarkációs vonalakká degradálódtak. Fontos fejlemény volt, hogy a szovjet diplomácia hajlandónak mutatkozott arra, hogy az osztrák kérdést a németek ügyétől függetlenül rendezze, egyúttal pedig elismerje az önálló Ausztriát. Molotov szovjet külügyminiszter 1955. február 8-i nyilatkozatában az osztrák szuverenitás feltételeit három pontban szabta meg: a köztársaság semlegességében, az Anschluss-törekvések szigorú tiltásában, illetve a külföldi katonai jelenlét megszüntetésében.


Az ajánlat komolyan meglepte a nyugati nagyhatalmak bizalmatlan politikusait, akik egyébként még Julius Raab kancellár áprilisi moszkvai látogatása után is csapdát sejtettek a molotovi ajánlat mögött. A kétségek csak a kérdés kapcsán tartott öthatalmi – a négy világháborús szövetséges plusz Ausztria részvételével zajló – konferencián oszlottak el, 1955. május 15-én pedig megszületett az osztrák államszerződés, mely a szuverén Ausztria újjáalakulását jelentette.


Ezen dokumentum értelmében az Osztrák Köztársaság visszanyerte 1938-ban elveszített szuverenitását, ennek fejében azonban – az 1919-es Saint-germaini béke után másodszor – ígéretet kellett tennie, hogy sem gazdasági, sem politikai tekintetben nem törekszik az – éppen két részre szakított – Németországgal való egyesülésre. A köztársaság ezzel együtt fogadalmat tett a jövőbeli náci vagy fasiszta mozgalmak elfojtására és ezen ideológiák betiltására is. A Szovjetunió az osztrák önállóság elismerésének még egyetlen feltételt szabott, nevezetesen azt, hogy a szövetséges erők kivonása után – szemben a NATO-hoz 1955 májusában csatlakozó NSZK-val – a köztársaság Svájc mintájára semleges államként folytassa életét. Miután a Vörös Hadsereg és a NATO csapatai 1955. október 25-én megkezdték a kivonulást az országból, Ausztriának teljesítenie kellett a molotovi alku rá eső részét, ezért másnap, 26-án a bécsi parlament kihirdette, majd alkotmányba iktatta a semlegességről szóló nyilatkozatot.

A teljes cikk itt érhető el.

2015.10.28
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról gyűjtöttünk össze ausztriai munkákat. Egyebek mellett karosszériás, cukrász, szerszámkészítő, szakács, bárfőnök, szobalány, gyári munka, pizzafutár és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.10.27
A feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából. Ausztriában is megütközést keltett a hír, maga a mezőgazdasági miniszter állt ki az osztrák kolbász mellett.

2015.10.27
Kedden ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett bolti eladó, szobalány, üzletvezető, mérnök, gyári munka, targoncás, szerviztechnikus, konyhai kisegítő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.10.26
Csaknem tragikus baleset történt hétfőre virradó éjszaka Maurach és Pertisau (Tirol) között: egy személyautó lesodródott az útról és belezuhant a Achensee jéghideg vizébe. A benne ülők közül négyen ki tudtak menekülni, másik kettőt az időközben a helyszínre érkező taxi utasi húztak ki - írja az ORF.

2015.10.26
Az Airbnb közösségi szállásmegosztó portál komoly konkurenciát jelent a szállodáknak Ausztriában is. Egy nemrég nyitott, 5 csillagos hotel most visszavágott: 30 euró/éjszaka áron kínál többágyas szobát a kispénzű vendégeknek. A marketingakciónak is beillő fogásról az ORF számolt be.

2015.10.26
Hétfőn ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett masszőr, recepciós, kozmetikus, bárpincér, konyhai kisegítő, szobalány, gyári munka, szakács és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.10.21
Szerdán ismét osztrák partneroldalunkról és más állásportálokról válogattunk ausztriai munkákat. Egyebek mellett bolti eladó, üzletvezető, gyári munka, szobalány, sofőr, recepciós, konyhai kisegítő, diplomás ápoló és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.10.25
Vasvárnap ismét aktuális ausztriai munkalehetőségeket ajánlunk látogatóink figyelmébe. Egyebek mellett szoftverfejlesztő, bolti eladó, masszőr, CNC-szakmunkás, gyári munka, mérnök, targoncás, informatikus, hegesztő és más osztrák állásokra várnak jelentkezőket egész Ausztria területén.

2015.10.25
Rommá tört kocsi, beszakadt tető, ez a látvány fogadta az ausztriai A2-es autópályán az Edlitz és Grimmenstein között szombaton délután történt balesethez kiérkező tűzoltókat. Az autó két utasa azonban csaknem sértetlenül megúszta, hogy lehajtottak az autópályáról és egy oszlopot kidöntve kívülről csapódtak bele a korlátba.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség