Ausztria: kevesebb a tanuló, de nő a nem német anyanyelvű diákok száma

2015.03.12

A folyamatosan csökkenő tanulószám ellenére a tavalyi adatokhoz képest nőtt a nem német anyanyelvű diákok száma Ausztriában - közölte a MedienServicestelle nevű osztrák portál.

 

Az általános- és középiskolában tanuló diákok 21 százaléka, vagyis összesen 234 251 diák beszél a hétköznapokban a német helyett egy másik nyelvet, vagyis csaknem 7700-zal többen, mint a 2012/2013-as tanévben - ismertette a legfrissebb adatokat a migrációval és bevándorlással foglalkozó újságírók tájékoztatására szakosodott honlap.

A nem német nyelvet használó diákok közül a legtöbben Bécsben (46 százalék), a legkevesebben Karintiában (11 százalék) élnek. A külföldi származású diákok csoportjában csaknem nyolcvan egyéb nyelven beszélnek, leginkább törökül, bosnyákul, horvátul, szerbül és albánul kommunikálnak.

A bosnyák, horvát és szerb nyelvet idén 977-tel beszélik többen, mint tavaly, amikor 66 678 diák használta e három nyelv egyikét. A török nyelven beszélők száma 635-tel növekedett, most 59 385-en vannak, albánul pedig 15 910 diák beszél, 604-gyel több, mint az elmúlt tanévben. A nem német anyanyelvű diákok nem feltétlenül mind idegen állampolgárságúak is. A friss adatok szerint az ausztriai diákok 11 százaléka nem osztrák állampolgár.

Az Osztrák Statisztikai Hivatal (Statistik Austria) legutolsó felmérése szerint a 2013/2014-es tanévben több mint egymillió-százezer diák vett részt az általános és középiskolai oktatásban, a népességi adatok fényében egy ideig további csökkenésre számítanak, a népességnövekedés várhatóan három év múlva mutatkozik majd meg az oktatási rendszerben is. A hivatal becslése szerint a jelenleg 8 és fél millió lakosú Ausztria 2025-re átlépi a 9 milliós lélekszámot. (MTI)

 

 


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség