Ausztria készen áll az osztrák-magyar határra tervezett kerítés felépítésére

2016.07.21

Végeztek az osztrák-magyar határra tervezett kerítés előkészületei munkáival Ausztriában, írja a német hírügynökség, a dpa. Ha a menekülthullám ismét felerősödik, a rendszer rövid időn belül telepíthető.


Frissítés, rendőrségi szóvivő: Ausztria legfeljebb harminc kilométeres kordont húzna fel a magyar határnál

 
Ausztria nem száz kilométeres kerítést, hanem legfeljebb harminc kilométeres kordont húzna fel a magyar határnál, ha megindul a menekültáradat - mondta a burgenlandi rendőrségi szóvivő az MTI-nek csütörtökön, pontosítva azt a korábbi híradást, mely szerint Burgenland északi és déli részén 50-50 kilométeres kerítés építését készítik elő. Helmut Greiner tájékoztatása szerint ahhoz hasonló terelőkordonok felállítását tervezik, mint amilyeneket a repülőtereken vagy nagyobb sporteseményeken használnak. 


Elmondta: jelenleg mindössze tárgyalások folynak az érintett földterületek tulajdonosaival, akiknek nagy része beleegyezne abba, hogy a rendőrség szükség esetén négy kilométer széles szakaszon bérbe vegye földjüket, de vannak az ottlakók között szkeptikusok is.  Az MTI kérdésére arra is kitért, hogy amennyiben a kétkedők miatt nem sikerül megegyezésre jutni, úgy több intézkedésre, például a hadsereg bevonásával végzett szigorított ellenőrzésre lehet majd számítani. 
   

Greiner arról is beszélt, hogy az osztrák hatóságok szorosan együttműködnek a magyar szervekkel. A szóvivő arról nem adott tájékoztatást, hogy jelenleg hány menekült érkezik a magyar határszakaszon Ausztriába. 
   

Helmut Greiner az APA osztrák hírügynökségnek csütörtökön arról beszélt, hogy a felállított terelőkordon 2,5 méter magas lehet, és az emberek biztonságát garantálja majd. "Arról van szó, hogy az emberek a lehető leggyorsabban és biztonságosan továbbhaladjanak" - mondta a szóvivő. Arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban Miklóshalma (Nickelsdorf), Szentkút (Heiligenbrunn) és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) Nagysároslak (Moschendorf) környékén érkezett jelentés illegális határátlépőkről. 
   

A szóvivő megemlítette, hogy Ägidius Zsifkovics kismartoni püspökkel továbbra sincs megállapodás. Mivel az egyházi elöljáró lelkiismereti okokra hivatkozva nem egyezett bele, hogy a burgenlandi Nagysároslakon (Moschendorf) található, egyházi tulajdonban lévő birtokon áthaladjon a tervezett kordon. Így várhatóan egy kis szakaszon hiányos lesz a felállítandó kordonos rész.  A burgenlandi-magyar határszakaszon április 25-től végeznek ellenőrzést, július 4-től pedig szigorították az átkelőknél tartott vizsgálatot. (MTI)

 

 

Korábban írtuk:


A dpa-nak nyilatkozó eisenstadti rendőrségi szóvivő arról veszélt, hogy mind az északi, mind a déli határszakaszon 50 kilométer hosszan épülne meg a kerítés (Ausztria 300 kilométeren határon Magyarországgal). Földtulajdonosok százaival egyezett meg az osztrák állam, négy méter széles sávot bérel tőlük. A kerítés mentén pedig rendőrök és katonák járőröznének. Június végén osztrák-magyar kormányfői találkozó lesz, ezen további egyeztetések lesznek. Vitás pont a két ország között az Ausztriából kiutasított, több ezernyi menekült ügye, mivel az osztrákok azt szeretnék, hogy Magyarország visszavegye azokat, akik magyar területen keresztül érekztek az alpesi országba.

 


Tavaszi tervek: akkor még még csak kétszer 30 kilométerről volt szó

 

Megerősítette az osztrál belügyminisztérium a Kurier márciusi értesülését: Ausztria kerítést épít az osztrák-magyar határon is, írtuk annak idején. A szlovén határszakaszon, Speielfeld környékén felépített akadály lesz a minta: a hivatalosan Grenzmanagement-nek (határkezelés) nevezett megoldásba a kerítés is beletartozik, erősítette meg a minisztérium.
 

Nickelsdorf (magyar oldal: Hegyeshalom) és Heileigenkreuz (Rábafüzes) közelében épül ki ilyen akadály, a Kurier értesülései szerint 30 kilométer hosszan, de a pontos mérete még nyitott kérdés a tárcánál. Május végéig kell elkészülnie, a minisztérium már felvette a kapcsolatot olyan cégekkel, amelyek résztvennének az építkezésben.


A Kurier röviden leírja, hogy mit is jelent a Grenzmanagent Spielfeldnél: a határátkelő jobb és bal oldalán úgynevezett "vezetőrendszer" (ami dróthálót jelent) tereli a menekülteket az átkelőre. (A lap hozzáteszi kevesen érkeznek, mert Nyugat-Balkánon át vezető útvonalat már lezárták az érintett országok.). A kerítés keleti irányban 200 méter, nyugat felé 3,5 kilométer hosszú. Az osztrák hadsereg konténerekben szögesdrótot is tárol az említett szakaszon - szükség esetére.
 

Hasonló megoldás (kerítés és konténerek) készül Tirolban is, a Brenner-hágónál is, itt egyelőre nincs nyoma a menekültek rohamának - itt végül elvetették, mert a menekültek vasúton érkezetk. A német-osztrák határszakaszon végzett ellenőrzések miatt a salzburgi Walserberg és a tiroli Kufstein településeknél torlódik fel esetenként a Bajorország felé tartó forgalom. Az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) illetékese szerint hasonló dugókra lehet majd számítani Ausztria déli határrészénél, hiszen a tiroli Brenner-hágó fontos forgalmi csomópont. 


Korábbi írásunk a témában.

 

 


 

 

 

 

2016.03.22
A Magyarország felől érkező embercsempészet korlátozása végett a magyar-osztrák határon is kerítést építene az osztrák belügyminiszter, a burgenlandi tartományi vezető pedig ugyanezen a szakaszon állandó határellenőrzést szorgalmaz - derül ki a Kurier című osztrák lap hétfői számából.

2016.04.07
A szlovén szakasz után Burgenland és Magyarország határán is kerítés épít Ausztria, olvasható a Kurierban. Hivatalos indoklás szerint az embercsempészeket szeretnék távol tartani a május végére elkészülő akadállyal.

2016.06.01
Hatályba lépett Ausztriában szerdán az április végén elfogadott szigorított menekültügyi törvény, amely szerint vészhelyzetet is hirdethetnek az országban, ha a menekültek nagy száma miatt veszélybe kerülne a közrend és a belbiztonság.


CarreerJet

Hirdessen portálunkon!

Címkék

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék (2. rész)

17/01/2017

Ausztriai tanácsadónk segítségével folytatjuk az osztrák szociális rendszert bemutató sorozatunkat. Ezúttal is a családi pótlék kérdését járjuk körbe.

Szociális juttatások Ausztriában: a családi pótlék 1. rész

15/01/2017

Új sorozatunkban egy ausztriai iroda segítségével mutatjuk be az osztrák szociális és munkaügyi rendszert. Az első írás a családi pótlékról szól.

Partnereink

Munkák Hollandiában

Közösség